Poate o dieta corespunzatoare sa ne fereasca de Alzheimer?

Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip de dieta aparitia bolii Alzheimer si ce alimente ar trebui sa consumam pentru a preveni aceasta afectiune?
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
Alimentatia poate influenta considerabil concentratia de Amiloid-beta42 (A-beta42), lipoproteine, stres oxidativ si insulina, avand si o influenta asupra riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, potrivit unui studiu citat de MedScape. Scopul acestui studiu a fost acela de a compara efectele pe care o dieta cu un nivel ridicat de grasimi saturate si una cu un nivel scazut de grasimi saturate, adoptata timp de o luna, le produce asupra adultilor cu tulburari cognitive usoare.
Alimentatia cu un aport scazut de grasimi saturate prezinta efecte benefice asupra nivelului de Amiloid-beta42 si a altor biomarkeri, in timp ce alimentatia bogata in grasimi saturate poate provca schimbari ale biomarkerilor din lichidul cefalorahidian (LCR), de tipul celor asociati cu faza presimptomatica a bolii Alzheimer. Prin urmare consumul de grasimi saturate poate provoca, in timp, deficiente cognitive si intr-o faza mai avansata, boala Alzheimer.
Pentru a evita acest risc este recomandat sa consumati alimente cu un aport scazut de grasimi saturate. Totusi alimentatia nu poate imbunatati starea pacientilor care deja sufera de boala Alzheimer.
In randul alimentelor recomandate se numara fructele si legumele, nucile, mazarea si boabele de porumb, uleiul de masline, pestele. Majoritatea specialistilor recomanda dieta mediteraneeana pentru prevenirea bolii Alzheimer.
Grasimile saturate sunt asa-numitele "grasimi rele", care cauzeaza cresterea nivelului de colesterol LDL, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Printre produsele care contin grasimi saturate se numara si slanina, carnea de vita, de miel si de porc, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, uleiul de palmier, uleiul din nuca de cocos si untul de cacao.
In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...