Publicat la: 
25/07/2011
vitMATINA Poate o dieta corespunzatoare sa ne fereasca de Alzheimer?

Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com

Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip de dieta aparitia bolii Alzheimer si ce alimente ar trebui sa consumam pentru a preveni aceasta afectiune?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Alimentatia poate influenta considerabil concentratia de Amiloid-beta42 (A-beta42), lipoproteine, stres oxidativ si insulina, avand si o influenta asupra riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, potrivit unui studiu citat de MedScape. Scopul acestui studiu a fost acela de a compara efectele pe care o dieta cu un nivel ridicat de grasimi saturate si una cu un nivel scazut de grasimi saturate, adoptata timp de o luna, le produce asupra adultilor cu tulburari cognitive usoare.

Alimentatia cu un aport scazut de grasimi saturate prezinta efecte benefice asupra nivelului de Amiloid-beta42 si a altor biomarkeri, in timp ce alimentatia bogata in grasimi saturate poate provca schimbari ale biomarkerilor din lichidul cefalorahidian (LCR), de tipul celor asociati cu faza presimptomatica a bolii Alzheimer. Prin urmare consumul de grasimi saturate poate provoca, in timp, deficiente cognitive si intr-o faza mai avansata, boala Alzheimer.

Pentru a evita acest risc este recomandat sa consumati alimente cu un aport scazut de grasimi saturate. Totusi alimentatia nu poate imbunatati starea pacientilor care deja sufera de boala Alzheimer.

In randul alimentelor recomandate se numara fructele si legumele, nucile, mazarea si boabele de porumb, uleiul de masline, pestele. Majoritatea specialistilor recomanda dieta mediteraneeana pentru prevenirea bolii Alzheimer.

Grasimile saturate sunt asa-numitele "grasimi rele", care cauzeaza cresterea nivelului de colesterol LDL, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Printre produsele care contin grasimi saturate se numara si slanina, carnea de vita, de miel si de porc, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, uleiul de palmier, uleiul din nuca de cocos si untul de cacao.

Autor: Redactia MedLive.ro.

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Medic primar
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Masa luata la birou / Foto: Flickr.com Viteza care ne guverneaza viata a facut ca timpul dedicat mesei sa se reduca la 39 de minute pe zi. Mancatul a devenit un ritual strict functional, realizat in graba, pentru a reveni cat mai repede la sarcinile pe care le avem de indeplinit la locul de munca. "Mesele rapide" par sa fie mai degraba o...
O dieta sanatoasa si un stil de viata activ sunt armele cele mai eficiente impotriva declansarii bolilor cardiovasculare. Expertii sunt de parere ca putem reduce riscul dezvoltarii acestor probleme de sanatate prin imbunatatirea stilului de viata, ce presupune, in primul rand, adoptarea unei diete alimentare sanatoase. Reguli alimentare de baza...
Asuma-ti responsabilitatea / Foto: BigStockPhoto Mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani active sexual nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva. Tinerii din intreaga lume folosesc inca metode contraceptive naturale: doua treimi folosesc metoda calendarului si contactului intrerupt. Pana la 24% dintre femei au ales...
Conjunctivita se manifesta prin inrosirea si inflamarea membranelor care acopera partea alba a ochiului si membranele interioare ale pleoapelor. Conjunctivita este, de cele mai multe ori, cauzata de un virus sau de o infectie bacteriana, desi agentii chimici si afectiunile care stau la baza acesteia pot juca un rol important. Este conjunctivita...
O dieta mediteraneana poate reduce pierderea tesutului osos in cazul oamenilor care sufera de osteoporoza. Astfel, consumul de fructe, legume, nuci, cereale nerafinate, ulei de masline si peste poate reduce pierderea de tesut osos in doar 12 luni, scrie eurekalert.org. Este primul studiu din Europa care analizeaza impactul dietei mediteraneene...