Publicat la: 
16/01/2012

vitMATINA Soia: beneficii controversate

Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com

Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Alimentele pe baza de soia au fost corelate cu diverse beneficii:

  • Persoanele care mananca produse din soia inlocuiesc astfel alimentele mai putin sanatoase, evitand acumularea de colesterol si grasimi saturate provenite din carne sau alte produse animale.
  • Soia contine nutrienti importanti: fibre, vitamina B, acizi grasi omega 3.
  • Poate fi adaugata in paine, paste, cereale, produse din carne sau utilizata ca inlocuitor pentru carne in produse vegetariene: burgeri, hot dog. Hrana care contine doar soia este o sursa buna de proteine pentru vegetarieni si vegani, furnizand aminoacizi (tip de nutrienti).

Recomandare

Daca doriti sa consumati mai multa soia, este indicat sa o introduceti treptat in dieta, tinand cont de faptul ca sanatatea presupune echilibru si varietate de alimente cu rol nutritiv si nu axarea pe un singur produs.

Ce spun ultimele studii despre beneficiile consumului de soia?

  • Cercetari mai vechi au sugerat ca folosirea zilnica a proteinelor din soia poate scadea usor nivelul de colesterol rau (LDL). Studii mai noi, publicate de Harvard School of Public Health, sustin altceva: conform comitetului de nutritie al American Heart Association (AHA), 50 de grame de soia consumate zilnic scad colesterolul rau cu circa trei procente. In plus, 50 de grame de proteina de soia este mai mult decat jumatate din necesarul zilnic de proteina al unei persoane adulte. Desi efectul asupra colesterolului este nesemnificativ, comitetul AHA recomanda proteinele din soia pentru beneficiile asupra inimii si asupra vaselor de sange, pentru faptul ca inlocuieste carnea rosie sau pentru ca furnizeaza grasimi polinesaturate, fibre, vitamine, minerale si pentru ca sunt sarace in grasimi saturate.
  • Unele teorii sugereaza ca suplimentele cu isoflavone din soia pot reduce bufeurile la femei, in perioada menopauzei. Boabele de soia sunt bogate in fitoestrogeni. In unele tesuturi, aceste substante imita actiunea estrogenilor. Cu toate acestea, rezultatele practice nu sunt concludente. Conform unui articol publicat de BBC, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina sau sa ateste faptul ca soia poate ameliora bufeurile sau usura alte simptome ale menopauzei.
  • Rolul posibil al soiei in riscul de cancer de san este nesigur. Unele studii arata usoare beneficii ale consumului de soia, altele nu demonstreaza nici o legatura. Exista cateva rapoarte care sugereaza ca suplimentele concentrate de proteine din soia pot stimula cresterea celulelor de cancer de san.
  • Desi substantele din soia ar putea proteja impotriva cancerului ovarian, colorectal, de prostata sau de alte tipuri, nu exista dovezi in acest sens.
  • In cazul prevenirii pierderii memoriei sau al declinului cognitiv ce apare odata cu varsta, rezultatele studiilor sunt inca contradictorii.

Posibile efecte colaterale:

  • Soia este considerata sigura pentru majoritatea oamenilor, ca aliment sau supliment alimentar, daca este utilizata perioade scurte de timp. Sunt posibile probleme minore de stomac sau intestine: greata, balonari, constipatie.
  • In cazuri rare, pot fi semnalate reactii alergice - probleme de respiratie sau iritatii.
  • Nu s-a stabilit cat de sigura este utilizarea pe termen lung a isoflavonei din soia.
  • Se recomanda ca femeile care sunt expuse unui risc crescut de aparitie a cancerului de san sau altor afectiuni hormonale (cancer ovarian sau de uter), ar trebui sa fie in mod special atente la folosirea acestui produs. Discutati cu medicii specialisti despre orice tratamente alternative sau complementare.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Scade potenta prin hormonii feminini pe care ii are.
E modificata genetic 90 % din ce exista pe piata. Deci - mancati cat mai multa!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Specialist
Lector...
Medic Specialist

Articole similare

Pe masura ce inaintam in varsta organismul nostru metabolizeaza mai incet caloriile, iar stilul nostru de viata sufera schimbari. Mahmureala este mai dura, iar o noapte de rasfat cu produse fast food ne face sa ne simtim mult mai rau decat inainte. Odata cu trecerea anilor este posibil ca surplusul de grasime sa fie mai greu de eliminat, iar in...
Este posibil ca tiroida, glanda in forma de fluture situata la baza gatului, sa fie cea mai puternica parte a anatomiei interne. Hormonii pe care aceasta ii pompeaza regleaza totul, de la apetit la nivelul de energie si pana la "termostatul" intern al corpului. Tiroida este o glanda versatila si puteti simti efectele unor probleme de la nivelul...
Oamenii de stiinta din Canada au rezumat 65 de studii din 14 tari care au introdus vaccinul HPV de cand a devenit disponibil, adica in urma cu 10 ani. Vaccinul vizeaza mai multe tulpini de virus papiloma uman (HPV), inclusiv tulpinile 16 si 18, care cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer de col uterin. HPV poate provoca, de asemenea, veruci...
Primele 72 de ore de la producerea traumatismului sunt importante / Foto: Reuters In cazul producerii unui traumatism cranio-cerebral - o lovitura la cap - victima trebuie examinata la spital, chiar si atunci cand nu exista simptome care sa ne ingrijoreze. In primele ore sau zile de la producerea unui astfel de accident, pot aparea simptome noi...
Antibioticele, invinse de bacterii / Foto: PhotoXpress In spitalele din Marea Britanie a fost descoperita o noua enzima, care face ca anumite bacterii sa devina rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. De fapt, "doar doua o pot combate, iar unul dintre ele nu este prea eficient", avertizeaza microbiologul Timothy Walsh, de la...