Publicat la: 
16/01/2012

vitMATINA Soia: beneficii controversate

Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com

Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Alimentele pe baza de soia au fost corelate cu diverse beneficii:

  • Persoanele care mananca produse din soia inlocuiesc astfel alimentele mai putin sanatoase, evitand acumularea de colesterol si grasimi saturate provenite din carne sau alte produse animale.
  • Soia contine nutrienti importanti: fibre, vitamina B, acizi grasi omega 3.
  • Poate fi adaugata in paine, paste, cereale, produse din carne sau utilizata ca inlocuitor pentru carne in produse vegetariene: burgeri, hot dog. Hrana care contine doar soia este o sursa buna de proteine pentru vegetarieni si vegani, furnizand aminoacizi (tip de nutrienti).

Recomandare

Daca doriti sa consumati mai multa soia, este indicat sa o introduceti treptat in dieta, tinand cont de faptul ca sanatatea presupune echilibru si varietate de alimente cu rol nutritiv si nu axarea pe un singur produs.

Ce spun ultimele studii despre beneficiile consumului de soia?

  • Cercetari mai vechi au sugerat ca folosirea zilnica a proteinelor din soia poate scadea usor nivelul de colesterol rau (LDL). Studii mai noi, publicate de Harvard School of Public Health, sustin altceva: conform comitetului de nutritie al American Heart Association (AHA), 50 de grame de soia consumate zilnic scad colesterolul rau cu circa trei procente. In plus, 50 de grame de proteina de soia este mai mult decat jumatate din necesarul zilnic de proteina al unei persoane adulte. Desi efectul asupra colesterolului este nesemnificativ, comitetul AHA recomanda proteinele din soia pentru beneficiile asupra inimii si asupra vaselor de sange, pentru faptul ca inlocuieste carnea rosie sau pentru ca furnizeaza grasimi polinesaturate, fibre, vitamine, minerale si pentru ca sunt sarace in grasimi saturate.
  • Unele teorii sugereaza ca suplimentele cu isoflavone din soia pot reduce bufeurile la femei, in perioada menopauzei. Boabele de soia sunt bogate in fitoestrogeni. In unele tesuturi, aceste substante imita actiunea estrogenilor. Cu toate acestea, rezultatele practice nu sunt concludente. Conform unui articol publicat de BBC, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina sau sa ateste faptul ca soia poate ameliora bufeurile sau usura alte simptome ale menopauzei.
  • Rolul posibil al soiei in riscul de cancer de san este nesigur. Unele studii arata usoare beneficii ale consumului de soia, altele nu demonstreaza nici o legatura. Exista cateva rapoarte care sugereaza ca suplimentele concentrate de proteine din soia pot stimula cresterea celulelor de cancer de san.
  • Desi substantele din soia ar putea proteja impotriva cancerului ovarian, colorectal, de prostata sau de alte tipuri, nu exista dovezi in acest sens.
  • In cazul prevenirii pierderii memoriei sau al declinului cognitiv ce apare odata cu varsta, rezultatele studiilor sunt inca contradictorii.

Posibile efecte colaterale:

  • Soia este considerata sigura pentru majoritatea oamenilor, ca aliment sau supliment alimentar, daca este utilizata perioade scurte de timp. Sunt posibile probleme minore de stomac sau intestine: greata, balonari, constipatie.
  • In cazuri rare, pot fi semnalate reactii alergice - probleme de respiratie sau iritatii.
  • Nu s-a stabilit cat de sigura este utilizarea pe termen lung a isoflavonei din soia.
  • Se recomanda ca femeile care sunt expuse unui risc crescut de aparitie a cancerului de san sau altor afectiuni hormonale (cancer ovarian sau de uter), ar trebui sa fie in mod special atente la folosirea acestui produs. Discutati cu medicii specialisti despre orice tratamente alternative sau complementare.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Scade potenta prin hormonii feminini pe care ii are.
E modificata genetic 90 % din ce exista pe piata. Deci - mancati cat mai multa!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Endocrinologie

Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Stomatologii va vor spune ca o periuta de dinti manuala poate fi la fel de eficienta ca un model electric daca este folosita corect, dar cei mai multi pacienti pur si simplu nu se spala bine sau atata timp cat ar trebui. In aceste cazuri, o periuta de dinti electrica poate ajuta prin maximizarea puterii de curatare. [poll id="12"] In plus, unii...
Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog / Foto: MedLive.ro Cuvantul laser este o denumire generica pentru o categorie de 10-15 echipamente specializate, ce pot trata vergeturi, acnee, cicatrici, riduri sau celulita, o tehnologie care a avansat mult in ultimii 20 de ani. Dupa tratamentul cu laser, pielea nu trebuie expusa la ultra-...
Migdalele, benefice pentru sanatatea inimii/ Foto: MorgueFile.com De la sparanghel la cartofi dulci, fiecare muscatura dintr-un aliment benefic pentru inima va ofera o doza puternica de fitonutrienti, care previn si repara daunele produse la niveulul celulelor. "Exista intr-adevar o mare varietate de fructe si legume, care sunt bune pentru...
Un somn bun este primul ingredient pentru o zi reusita, iar alegerea pernei poate avea un impact major. "Perna nu are efect doar asupra calitatii somnului, ci si asupra modului in care ne odihnim si ne reincarcam bateriile", potrivit psihologului Michael Breus. Perna gresita poate agrava durerile de cap, de gat si de umeri, accentuand...
Dr. Ruxandra Posoiu in studioul Hotnews Vara este anotimpul in care se inregistreaza cele mai mult cazuri de toxiinfectii alimentare si enterocolite, in special a celor de asa numita "diaree a calatorilor", a explicat dr. Ruxandra Posoiu, medic specialist gastroenterolog. Ce trebuie sa facem in cazul in care suferim de o astfel de afectiune,...