Publicat la: 
15/05/2017

Zambetul ne imbatraneste?

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca zambetul ne intinereste, insa potrivit celui mai recent studiu rezultatul este exact opusul. Cercetarile arata ca, daca vrem sa parem mai tineri, expresia faciala ce descrie mirarea este cea care are cele mai bune rezultate, noteaza medicalnewstoday.com.

Pentru a arata mai tineri exista o serie de lucruri pe care le putem face: sa adoptam un program de exercitii fizice, sa mancam sanatos si sa dormim suficient. De asemenea, am putea incerca sa zambim mai putin, sunt de parere cercetatorii canadieni.

Zambetul a fost intotdeauna asociat in mod natural cu tineretea si bunastarea, iar reclamele publicitare sunt cel mai bun exemplu in acest sens. Cu toate astea, oamenii de stiinta au descoperit ca, daca zambesti, ceilalti te vor evalua ca fiind mai in varsta, sugereaza studiul publicat recent in jurnalul "Psychonomic Bulletin and Review".

Inlaturarea conceptiilor gresite

"Exista opinia larg raspandita conform careia atunci cand zambim aratam cu mult mai tineri. Desigur ca atunci cand zambim suntem impacati cu noi insine si fericiti, iar asta poate sa explice de ce exista aceasta asociere," declara Melvyn Goodale, director al Institutului Brain and Mind de la University of Western din Ontario.

Cercetarile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca oamenii interpreteaza o fata zambitoare ca fiind mai tanara. Autorii prezentului studiu considera insa ca aceste rezultate sunt inselatoare.

In cadrul altor studii participantilor li s-au prezentat o serie de imagini cu persoane care intr-o ipostaza zambeau, iar in alta aveau o expresie faciala neutra. Pe fondul preconceptiilor lor, participantii au raspuns in acord cu opinia larg raspandita.

In cadrul studiului de fata, autorii au folosit o metoda similara, dar au aranjat fotografiile de asa natura ca fiecare participant la studiu sa vada fie o fata zambitoare, fie una neutra. In acest fel, studiul a aratat rezultate contrarii opiniei larg raspandite.

"Participantii au fost rugati sa evalueze cat de in varsta sunt persoanele din imagini. Rezultatele studiului arata ca participantii au evaluat varsta persoanelor ce zambeau, in medie, cu un an mai inaintata," a declarat autorul principal al studiului.

In cea de-a doua etapa a cercetarii, oamenii de stiinta au inclus imagini ale unor persoane cu o expresie faciala specifica mirarii. In acest caz, rezultatele au fost suprinzatoare. Persoanele din imagini au fost evaluate la o varsta, in medie, cu doi ani mai tineri.

Perceptie si realitate

"Atunci cand am intrebat participantii care cred ei ca sunt persoanele mai tinere, acestia au raspuns ca fetele zambitoare, insa in realitate raportul a aratat ca evaluarea acestora a fost eronata," declara autorul studiului.

Asadar participantii erau convinsi ca persoanele care zambeau erau mai tinere, insa in realitate acestia le-au atribuit o varsta mai inaintata. Din punct de vedere psihologic, datele studiului sunt foarte interesante. "Convingerile oamenilor nu corespund modului in care acestia se comporta," mai adauga acesta.

Intr-un studiu efectuat anterior Prof. Melvyn Goodale a descoperit ca ridurile din jurul ochilor contribuie la o perceptie deformata asupra varstei unei persoane, iar o expresie faciala ce descrie surprinderea intinde pielea fetei si lasa impresia unei varste mai putin inaintata.

Desi rezultatele studiului nu aduc mari contributii in domeniul stiintelor medicale, concluziile fac parte dintr-un proiect mai amplu despre relatia dintre opinia personala si modul in care judecam oamenii din jur.

Indiferent daca evaluam corect sau nu, cu totii ne formam opinii despre oamenii din jur inca de la prima vedere. Daca aceasta reprezinta un lucru bun sau rau este greu de spus, insa face parte din natura umana. Asa cum am evoluat din salbaticie, a fost vital pentru noi sa identificam rapid expresiile umane faciale pentru a evita o posibila amenintare si a ne feri de pericole. Cu cat intelegem mai mult acest tip de evaluari automatizate, cu atat ne va fi mai usor sa le controla, conchide autorul principal al studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Medic Specialist
Stroianu Amiel,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11