În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, am ajuns deja la peste 3000 de decese.Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm,să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr.Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți faceceva pentru a salva o altă viață:
Campania se desfășoară în perioada 24 august – 31 octombrie 2020
Sângele tău și, implicit, plasma din sânge conțin anticorpi care i-ar putea ajuta pe alții să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Plasma poate salva vieți. Poate schimba doi străini în doi prieteni pe viață.
Plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine și anticorpi care ajută corpul să funcționeze.
Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit profesional, folosind materiale sterile, de unică folosință.
Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).
În acest moment, există o serie de studii internaționale care au demonstrat eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă, mai ales la pacienții cu forme grave ale bolii și o scădere semnificativă a mortalității.
Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie când a fost emis ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 din 22 mai.
Această tehnică permite obținerea unor cantități mari de plasmă fără anemierea donatorului, pentru că ceilalți constituenți celulari sanguini sunt reinjectați donatorului. Procedura se desfășoară sub supravegherea medicului specialist ; durata unei astfel de proceduri este 50-60 minute.
Intervalul dintre doua donări de plasmă prin afereză (plasmafereză) trebuie sa fie de două săptămâni.
Înainte de inițierea procedurii propriu-zise, veți fi pregătit prin introducerea în venă a unui ac steril de unică folosință, conectat la un tub (intravenos sau linie IV).
Punga sterilă cu plasmă este atașată la tub, pentru ca plasma sa se poată scurge din pungă în tub și în venă. Procedura poate dura de la o oră până la două ore.
Veți fi monitorizat atent după donarea de plasmă, astfel încât să se intervină rapid în eventualitatea unor efecte adverse.
Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
Cerințele minime pentru a fi admis ca donator vindecat de COVID-19 sunt:
Salvarea de vieți este un gest care nu se compară cu nimic.
Nu vom mulțumi niciodată îndeajuns de mult celor care au ales să doneze plasmă, ajutându-și astfel semenii.
Vrem, însă, să le arătăm acestor oameni că îî prețuim și facem pentru ei ceea ce știm mai bine: încercăm să le ocrotim sănătatea.
Le oferim astfel:*
Donatorii care se vor înscrie în demersul de donare vor beneficia, în mod gratuit, de un test RT-PCR și de un test IgG pentru a vedea evoluția anticorpilor. După donare, aceștia vor putea beneficia de două screening-uri medicale complete pentru evaluarea în dinamică a stării de sănătate. Cele două screening-uri medicale includ o serie de investigații clinice și paraclinice care îi vor ajuta pe donatori să-și monitorizeze starea de sănătate.
*pentru a beneficia de monitorizarea evoluției anticorpilor și screening medical complet, donatorii sunt rugați să prezinte o scrisoare medicala/bilet de externare din spital care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii sau, în cazul celor care au fost tratati acasa, un test prin care atesta infectia cu SARS-CoV-2 (acest lucru, după terminarea numarului de zile de izolare impus de autorități) precum și documentul prin care se atestă donarea de plasmă sau sânge pentru ancorpi la infecția cu SARS-CoV-2.
MedLife se alătură demersurilor inițiate de autorități și vine în sprijinul pacienților infectați cu un program de donare de plasmă accesibil la nivel național.
Prin această nouă inițiativă, MedLife susține efortul național de combatere a viruslui SARS-CoV-2 și își propune să contribuie la creșterea nivelului de informare și conștientizare cu privire la importanța donării de plasmă și a tratamentului cu plasmă convalescentă.
Programul se desfășoară cu facilitarea unor circuite medicale corespunzătoare pre și post COVID-19, respectând principiul ocrotirii sănătății și protejarea dreptului pacientului de a beneficia de servicii de calitate.
Sperăm că și alte instituții publice sau private, persoane publice sau instituții mass media se vor alătura acestui demers, pentru a-l face cunoscut și a crește cât mai mult numărul celor care donează plasmă.
Ministerul Sanatatii : http://www.ms.ro/2020/08/10/noi-conditii-pentru-donarea-de-sange-total-plasma-de-la-persoanele-vindecate-de-covid-19/