Luptăm până la ultima
picătură de

ÎMPREUNĂ.
În medie, la fiecare 15 secunde, în lume,
o persoană moare din cauza noului coronavirus.
În România, am ajuns deja la peste 3000 de decese.
Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm,
să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr.
Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face
ceva pentru a salva o altă viață:

DONEAZĂ PLASMĂ!


Campania se desfășoară în perioada 24 august – 31 octombrie 2020

Povestea ta. Povestea noastră de supraviețuitori.

DONEAZĂ

Sângele tău și, implicit, plasma din sânge conțin anticorpi care i-ar putea ajuta pe alții să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Plasma poate salva vieți. Poate schimba doi străini în doi prieteni pe viață.


Împreună luptăm pentru o nouă șansă la viață, pentru încă o zi alături de cei dragi.
Împreună, până la ultima picătură de plasmă!


O inițiativă MedLife la nivel național care susține și promovează donarea de plasmă convalescentă.

De peste o sută de ani, plasma salvează vieți

Acum poți oferi o șansă în plus la ziua de mâine unui părinte.

Plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine și anticorpi care ajută corpul să funcționeze.

Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit profesional, folosind materiale sterile, de unică folosință.

Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).

Un tratament eficient, încurajat de autoritățile medicale

Fii salvatorul de care avem nevoie

În acest moment, există o serie de studii internaționale care au demonstrat eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă, mai ales la pacienții cu forme grave ale bolii și o scădere semnificativă a mortalității.

Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie când a fost emis ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 din 22 mai.

Donarea de plasmă

Lupta prin care ai trecut te-a făcut mai puternic, iar plasma din sângele tău poate face lupta lor să fie mai ușoară.

Pentru a fi recoltată plasmă, pot fi folosite două metode:
 • Cu ajutorul unui aparat special de plasmafereză
 • Această tehnică permite obținerea unor cantități mari de plasmă fără anemierea donatorului, pentru că ceilalți constituenți celulari sanguini sunt reinjectați donatorului. Procedura se desfășoară sub supravegherea medicului specialist ; durata unei astfel de proceduri este 50-60 minute.

  Intervalul dintre doua donări de plasmă prin afereză (plasmafereză) trebuie sa fie de două săptămâni.

 • Donarea clasică de sânge, iar plasma este separată ulterior.
 • La ce trebuie să te aștepți când donezi plasmă?

  120 de minute pentru tine se pot transforma în 120 de îmbrățisări și zâmbete pentru altcineva.

 • Înainte de procedură
 • Înainte de inițierea procedurii propriu-zise, veți fi pregătit prin introducerea în venă a unui ac steril de unică folosință, conectat la un tub (intravenos sau linie IV).

 • În timpul procedurii
 • Punga sterilă cu plasmă este atașată la tub, pentru ca plasma sa se poată scurge din pungă în tub și în venă. Procedura poate dura de la o oră până la două ore.

 • După procedură
 • Veți fi monitorizat atent după donarea de plasmă, astfel încât să se intervină rapid în eventualitatea unor efecte adverse.

  Condiții generale de donare

  Vrem să te ajutăm să ajuți. Dar înainte să devii salvatorul cuiva, asigură-te că îndeplinești toate condițiile necesare

  Condiții de admisibilitate la donarea de sânge / plasmă

  Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

  Pentru a deveni donator de sânge/plasmă trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • să aveți puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  • (pentru femei): să nu fiți însărcinată, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
  • să nu fiți sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
  • să aveți o greutate peste 50Kg

  Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

  • Hepatită (de orice tip)
  • TBC
  • Sifilis
  • Malarie
  • Epilepsie si alte boli neurologice
  • Boli psihice
  • Bruceloză
  • Ulcer
  • Diabet zaharat
  • Boli de inimă
  • boli de piele: psoriazis, vitiligo
  • miopie forte peste (-) 6 dioptrii
  • cancer

  Condiții suplimentare de donare plasmă anticorpi COVID -19

  Cerințele minime pentru a fi admis ca donator vindecat de COVID-19 sunt:

 • Semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
 • Prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
 • Încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale;
 • În plus, trebuie să știți, în cazul în care ați mai donat, că intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
 • Suntem convinși că binele pe care îl faci se va întoarce la tine.
  Îți mulțumim!


  Un altfel de “mulțumesc”

  Salvarea de vieți este un gest care nu se compară cu nimic.

  Nu vom mulțumi niciodată îndeajuns de mult celor care au ales să doneze plasmă, ajutându-și astfel semenii.

  Vrem, însă, să le arătăm acestor oameni că îî prețuim și facem pentru ei ceea ce știm mai bine: încercăm să le ocrotim sănătatea.


  Le oferim astfel:*


  Testare completă a donatorilor

  Donatorii care se vor înscrie în demersul de donare vor beneficia, în mod gratuit, de un test RT-PCR și de un test IgG pentru a vedea evoluția anticorpilor. După donare, aceștia vor putea beneficia de două screening-uri medicale complete pentru evaluarea în dinamică a stării de sănătate. Cele două screening-uri medicale includ o serie de investigații clinice și paraclinice care îi vor ajuta pe donatori să-și monitorizeze starea de sănătate.

  *pentru a beneficia de monitorizarea evoluției anticorpilor și screening medical complet, donatorii sunt rugați să prezinte o scrisoare medicala/bilet de externare din spital care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii sau, în cazul celor care au fost tratati acasa, un test prin care atesta infectia cu SARS-CoV-2 (acest lucru, după terminarea numarului de zile de izolare impus de autorități) precum și documentul prin care se atestă donarea de plasmă sau sânge pentru ancorpi la infecția cu SARS-CoV-2.

  Întrebări și răspunsuri

  Ești gata să donezi, iar noi suntem gata să te ajutăm la fiecare pas

  Donarea plasmei este similară cu cea de sânge. Dacă puteți tolera donarea de sânge, ar trebui să fiți confortabil și cu donarea de plasmă. Personalul medical cu pregătire în acest sens va avea grijă să reducă la minimum orice posibil disconfort. În rare ocazii, unii donatori ar putea leșina sau se pot simți slăbiți. Personalul din centrul de donare este instruit să recunoască și să facă față oricărui eveniment advers care ar putea avea loc. O masă sănătoasă și o cantitate mare de apă consumată înainte și după donare vă vor ajuta să vă simțiți bine. Dacă aveți un istoric de stare de leșin la vederea sângelui, vă rugăm să informați personalul din centrul de donare.
  Mii de oameni donează în siguranță plasmă în fiecare zi. În procesul de colectare sunt folosite tuburi sterile și consumabile de unică folosință pentru fiecare donare. Tubulatura și consumabilele sunt aruncate după fiecare colectare și nu sunt niciodată refolosite. Sângele?? Iată câteva dintre măsurile suplimentare care se iau în centrele de donare: - Screening înante de intrare - Păstrarea regulilor de distanțare socială - Echipament individual de protecție folosit de personal - Proceduri extinse de curățare și dezinfectare
  Persoanele care s-au recuperat pe deplin în urma infecției COVID-19 și sunt dispuși să doneze plasmă sanguină sunt încurajați să doneze de câte ori este permis de centrul de donare.
  Este recomandat să mâncați o masă ușoară, dar sănătoasă, cu trei ore înainte de donație. Aceasta înseamnă o masă bogată în proteine (cum ar fi ouă, pește sau nuci), bogată în fier (precum ton, carne roșie slabă, nuci sau fasole) și săracă în grăsimi (alimentele grase sau prăjite pot interfera cu teste de laborator). Deoarece plasma din sânge conține 90% apă, ar trebui să fiți și bine hidratat, deci beți multă apă, suc sau alte lichide și reduceți aportul de cofeină cu o zi înainte de donare. Vă recomandăm să nu beți alcool în noaptea precedentă sau în ziua donației.

  Despre inițiativa MedLife

  Viețile celor dragi depind de noi. Și de tine.

  MedLife se alătură demersurilor inițiate de autorități și vine în sprijinul pacienților infectați cu un program de donare de plasmă accesibil la nivel național.

  Prin această nouă inițiativă, MedLife susține efortul național de combatere a viruslui SARS-CoV-2 și își propune să contribuie la creșterea nivelului de informare și conștientizare cu privire la importanța donării de plasmă și a tratamentului cu plasmă convalescentă.

  Programul se desfășoară cu facilitarea unor circuite medicale corespunzătoare pre și post COVID-19, respectând principiul ocrotirii sănătății și protejarea dreptului pacientului de a beneficia de servicii de calitate.

  Sperăm că și alte instituții publice sau private, persoane publice sau instituții mass media se vor alătura acestui demers, pentru a-l face cunoscut și a crește cât mai mult numărul celor care donează plasmă.

  Centre Donare România

  VEZI CENTRE

  Surse informații:

  Ministerul Sanatatii : http://www.ms.ro/2020/08/10/noi-conditii-pentru-donarea-de-sange-total-plasma-de-la-persoanele-vindecate-de-covid-19/

  Reuters : https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-casualties/global-coronavirus-deaths-exceed-700000-one-person-dies-every-15-seconds-on-average-idUSKCN2510EN?fbclid=IwAR1LchP9aCrNxzX37WVMFZZYGhpEogyd2FpbAGrkvF_edYvsYwGhZae7CgQ