Cistocel, uretrocel si rectocel

Cistocelul, uretrocelul si rectocelul sunt protuzii ale vezicii urinare, uretrei si rectului la nivelul canalului vaginal.

Echipa medicala MedLife - Urologie

Belinski Catalin, Medic Primar, Doctorand
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Cistocel, uretrocel si rectocel - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele aparitiei cistocelului, uretrocelului si rectocelului

Cistocelul, uretrocelul si rectocelul au mare probabilitate sa apara impreuna. 

Cistocelul si uretrocelul se dezvolta de obicei datorita slabirii fasciei pubocervicale vezicale. Severitatea cistocelului poate fi clasificate in functie de nivelul protruziei: 

  • la nivelul partii superioare a vaginului (de gradul I);
  • la nivelul introitusului (de grad II);
  • extern introitusului (de grad III). 

Retrocelul apare secundar discontinuitatii muschilor ridicatori anali si se clasifica similar cistocelului. 

Cistocel, uretrocel si rectocel - Simptome

Simptomatologia este reprezentata de plinatatea organelor pelvine sau de presiune.

Prezenta unei senzatii de plinatate sau presiune pelvina sau vaginala si o senzatie de parca organele ar cadea sunt comune. Organele pot protruziona in canalul vaginal la efortul de scremut sau tuse. Incontinentain conditii de stres acompaniaza, de obicei, cistocelul si uretrocelul. Retrocelul poate determina aparitia constipatiei si defecatie incompleta, pacientele fiind nevoite sa preseze manual peretele vaginal posterior pentru a defecat.

Cistocel, uretrocel si rectocel - Tratament

Diagnosticarea cistocelului, uretrocelului si rectocelului

Diagnosticul este confirmat de evaluarea clinica. Cistocelul si uretrocelul sunt identificate prin aplicarea speculului pe peretele vaginal posterior cu pacienta in pozitie litotomica (ginecologica). Aceasta este rugata sa se screama si astfel cistocelul si uretrocelul vor deveni vizibili sau palpabili ca niste mase moi, reductibile care bombeaza in peretele anterior vaginal. Se poate face diagnosticul diferential cu glandele parauretrale prin localizarea diferita a acestora, mai anterior si lateral de uretra, prin consistenta diferita si exteriorizaea de puroi in timpul palparii. 

Rectocelul poate fi detectat prin retractarea peretelui vaginal anterior in timp ce pacienta este in pozitie litotomica. Rugand pacienta sa se screama va face vizibil retrocelul in timpul examinarii rectovaginale.

Tratamentul cistocelului, uretrocelului si rectocelului

Tratamentul include aplicarea pesariului, exercitii ale musculaturii pelvine si interventia chirugicala.

Tratamentul poate consta initial in efectuarea de exercitii Kegel sau in aplicarea pesarului - un inel de plastic sau cauciuc plasat in vagin care sa mentina reducerea structurilor prolabate. Aceste pesare pot avea diferite forme si marimi, unele putand fi gonflabile. Ele pot determina ulceratii vaginale daca nu au marimea potrivita si nu sunt curatate regulat. Exercitiile Kegel constau in contractii izometrice ale musculaturii pubococcigiene. Contractia muschiului adecvat este initiata cel mai bine rugand pacienta sa simuleze o oprire a fluxului urinar. Zilnic se vor efectua 3 seturi a cate 8-10 contractii de 1-2 secunde initial, apoi durata se mareste la 10 secunde pentru fiecare contactie. 

Daca simtomatologia este severa sau nu se rezolva prin tratamentul conservator se poate efectua corectia chirurgicala a structurilor de suport (colporafie anterioara si posterioara). Poate fi necesara de asemenea si scurtarea si intarirea chirurgicala a perineului (perineorafia). 

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical