medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Colestaza de sarcină

Colestaza de sarcină

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre colestaza de sarcină

Colestaza de sarcină este o afecțiune hepatică ce apare în trimestrul trei de sarcină. Aceasta determină prurit (mâncărime), în special la nivelul palmelor și plantelor (tălpi), dar poate afecta și alte părți ale corpului.

Colestaza de sarcină poate crea o stare de disconfort, dar mai grave sunt complicațiile pe care le poate declanșa asupra mamei și a copilului. Aceasta afectează 1-2 gravide din 1.000 și este mai frecventă la femeile din Pakistan, Scandinavia, Chile sau India.

colestaza1

Cauze

Cauzele colestazei de sarcină nu sunt clare. Este posibilă o implicare genetică - uneori există cazuri în familie. De asemenea, au fost identificate anumite variante genetice.

Se presupune și că hormonii de sarcină sunt implicați. Pe măsură ce se apropie termenul de naștere, aceștia cresc și scad fluxul normal al bilei (substanța produsă de ficat care ajută la digestia grăsimilor). Astfel bila, în loc să ajungă în intestin, se acumulează în ficat. Ca rezultat, sărurile biliare ajung în sânge, iar acest lucru determină pruritul (mâncărimea pielii).

Factori de risc

Factorii de risc care cresc probabilitatea de a dezvolta colestază de sarcină includ:

 • istoric personal sau familial de colestază de sarcină;
 • istoric de afecțiuni hepatice;
 • sarcină gemelară;
 • hepatită cronică cu virus C.

Simptome

Pruritul intens este principalul simptom al colestazei de sarcină. Acesta nu este însoțit însă de nicio erupție la nivelul pielii.

Unele femei acuză mâncărime la nivelul palmelor și plantelor (tălpilor), dar există și cazuri în care pruritul este generalizat. Frecvent, mâncărimea se accentuează noaptea și afectează somnul.

Pruritul apare, de regulă, în trimestrul al treilea de sarcină, dar se poate declanșa și mai devreme și se accentuează pe măsură ce se apropie termenul de naștere. După naștere, de regulă, pruritul dispare în câteva zile.

Alte simptome ale colestazei sunt:

colestaza2

Diagnosticare

Pentru a diagnostica această afecțiune, medicul specialist urmează mai mulți pași:

 • va pune o serie de întrebări legate de simptome și de istoricul medical;
 • va face un examen clinic;
 • va recomanda anumite analize de sânge, pentru a investiga funcția ficatului și nivelul de săruri biliare.

Tratament

Scopul tratamentului în colestaza de sarcină este să amelioreze pruritul și să prevină complicațiile asupra fătului.

Pentru ameliorarea pruritului, medicul va recomanda:

 • medicamente care vor scădea nivelul de săruri biliare din sânge;
 • introducerea mâinilor și picioarelor în apă rece;
 • alte medicamente care ameliorează pruritul.

Pentru monitorizarea dezvoltării fătului, medicul va indica următoarele proceduri:

 • teste nonstres: înregistrează în timp real starea fătului; se verifică activitatea cardiacă a fătului;
 • scorul biofizic fetal: acest test se face în cadrul ecografiei fătului și oferă informații despre mișcările acestuia, tonusul muscular, respirațiile și cantitatea de lichid amniotic.

Deși rezultatele unui test nonstres sau ale unui scor biofizic fetal pot fi liniștitoare, acestea nu pot prezice riscul de naștere prematură sau ale altor complicații asociate cu colestaza de sarcină.

Chiar dacă testele prenatale apar normale, din cauza riscului de moarte prematură a fătului, este posibil ca medicul să decidă inducerea travaliului înainte de data probabilă a nașterii, dacă medicația nu scade nivelul de acizi biliari din sânge. De regulă, medicii induc travaliul în jur de 37-38 săptămâni.


Posibile complicații

Complicațiile colestazei de sarcină pot afecta mama sau fătul.

La gravide, boala afectează modul în care sunt absorbite grăsimile în sânge: o absorbție redusă duce la niveluri scăzute ale factorilor de coagulare, însă această complicație este rară.

La făt, complicațiile colestazei de sarcină pot fi severe și includ:

 • naștere prematură (înainte de termen);
 • afectarea plămânilor (la mamele cu colestază de sarcină, conținutul intestinal al fătului – meconiul – ajunge în lichidul amniotic și este aspirat de către făt);
 • moartea intrauterină a fătului

Deoarece complicațiile care afectează fătul pot fi foarte periculoase, medicul poate lua în considerare nașterea înainte de termen.

Prevenție

Nu există o modalitate cunoscută de a preveni colestaza de sarcină.

Autor

Dr. Vasile Ioana Virginia

Medic Specialist Ginecologie și Obstetrică-Ginecologie

Bibliografie

 1. Brouwers, Laura, et al. “Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy: Maternal and Fetal Outcomes Associated with Elevated Bile Acid Levels.” American Journal of Obstetrics and Gynecology, vol. 212, no. 1, Jan. 2015, pp. 100.e1–100.e7, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.ajog.2014.07.026
 2. Geenes, Victoria, et al. “Association of Severe Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy with Adverse Pregnancy Outcomes: A Prospective Population‐Based Case‐Control Study.” Hepatology, vol. 59, no. 4, 26 Feb. 2014, pp. 1482–1491, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1002/hep.26617
 3. Williamson, Catherine, and Victoria Geenes. “Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy.” Obstetrics & Gynecology, vol. 124, no. 1, July 2014, pp. 120–133, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1097/aog.0000000000000346
 4. Dixon, Peter H., and Catherine Williamson. “The Pathophysiology of Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy.” Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology, vol. 40, no. 2, Apr. 2016, pp. 141–153, www.sciencedirect.com,b10.1016/j.clinre.2015.12.008
 5. “Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy Patient Information Leaflet | RCOG.” RCOG, Intrahepatic cholestasis of pregnancy patient information leaflet | RCOG, 2022, www.rcog.org.uk
 6. NHS Choices. Itching and Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy. 2022, www.nhs.uk
 7. https://www.facebook.com/NationalInstituteforHealthandCareExcellence. “CKS Is Only Available in the UK | NICE.” NICE, NICE, 2022, www.nice.org.uk

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.