Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Eczema
Descoperă informații utile despre dermatita atopică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Dermatita atopică (eczema) este cea mai frecventă formă de afecțiune cutanată inflamatorie la nivel mondial, cu aproximativ 230 milioane de oameni afectați. Are o evoluție cronică, recidivantă. Dermatita atopică se caracterizează prin uscăciunea exagerată a pielii (xeroza cutanată), senzație de mâncărime intensă (prurit) asociate cu zone de piele roșie (eritem). Este mult mai frecvent întâlnită în țările industrializate și se poate asocia cu alte forme de alergii, cum ar fi alergiile alimentare, rinita alergică sau astm.
Dermatita atopică are un puternic impact atât asupra calității vieții pacienților, cât și asupra membrilor familiei. Studiile de specialitate au demonstrat că, în cazul pacienților cu forme moderat – severe, calitatea vieții este în mod egal afectată precum cea a pacienților cu boli cardiovasculare.
Pruritul este principalul simptom asociat cu scăderea calității vieții, iar în cazurile avansate dermatita atopică poate determina apariția de insomnii, depresie, anxietate și scăderea stimei de sine.
Afecțiunea se dezvoltă la 10 - 20% dintre copii. Dermatita atopică la bebeluși apare la scurt timp după naștere, în primele 3 - 6 luni. Aproximativ 60% dintre copii dezvoltă dermatită atopică în primul an de viață, iar la 90% dintre copii debutul dermatitei atopice are loc înaintea vârstei de 5 ani.
Dermatita atopică la adulți este mai puțin frecventă, comparativ cu copiii. Afectează doar 1 – 3% din adulți.
Cauzele dermatitei atopice sunt parțial cunoscute și implică o asociere complexă de factori genetici și factori din mediul extern. Cunoașterea acestor factori este importantă, deoarece ajută la individualizarea tratamentului pacienților cu dermatită atopică.
Un istoric familial de dermatită atopică sau de alergii (rinită alergică, astm, conjunctivită alergică, alergii alimentare/ medicamentoase) este frecvent întâlnit.
Un alt factor genetic extrem de important în declanșarea dermatitei atopice este mutația filagrinei. Filagrina este o proteină prezentă în stratul superficial al epidermului (stratul cornos), care are rolul de a menține echilibrul PH-ului pielii, de a preveni deshidratarea pielii și de a o proteja de acțiunea factorilor externi (infecții, alergeni, iritanți). Prezența acestei mutații determină ca pielea pacienților cu dermatită atopică să nu se mai poată apăra adecvat de acțiunea factorilor externi, ceea ce duce la uscăciunea pielii și, în timp, la apariția eczemelor (pete roșii acoperite de scuame).
Pentru o mai bună înțelegere, microbiomul pielii reprezintă totalitatea microorganismelor care există, în mod normal, la suprafața pielii (fungi, bacterii, viruși) în cantități echilibrate. Rolul microbiomului este de a preveni infecțiile, de a ajuta sistemul imun să funcționeze normal și de a vindeca rănile prezente. În cazul pacienților cu dermatită atopică, microbiomul pielii este dezechilibrat, având o predominanță a bacteriilor, în special Staphylococcus aureus, ceea ce crește riscul inflamației și a infecțiilor pielii, precum și dezvoltarea reacțiilor alergice (dermatită de contact, urticarie, dermografism).
Una dintre funcțiile importante ale pielii este aceea de a forma o barieră de protecție între organism și mediul extern, cu scopul de a menține nivelul optim de hidratare a pielii și de a preveni infecțiile bacteriene, virale sau fungice sau acțiunea alergenilor externi.
În cazul pacienților cu dermatita atopică, funcția de barieră a pielii este profund afectată prin reducerea cantității de lipide, motiv pentru care pielea acestora este mai uscată și mai predispusă în contactarea infecțiilor, în special cu Staphyloccocus Aureus.
Factorii din mediul extern sunt principalii implicați în agravarea formelor de dermatită atopică. Printre aceștia se numără:
Dermatita atopică poate să apară la orice vârstă și, în funcție de acest criteriu, localizarea, manifestările clinice și evoluția pot fi diferite. Pielea pacienților cu dermatita atopică are o sensibilitate crescută și reacționează cu o intensitate mai mare la acțiunea factorilor externi.Principalul simptom caracteristic al dermatitei atopice este pruritul predominant nocturn care interferează de cele mai multe ori cu calitatea somnului.
Dermatita atopică la bebeluși este caracterizată, într-o fază inițială, de o uscăciune exagerată a pielii care poate afecta întreaga suprafață a corpului, exceptând zona scutecului. Ulterior pot să apară zone de roșeață cu scuame, fisuri și senzație de mâncărime intensă, în special la nivelul feței - obraji, scalp și pe suprafețele de extensie ale extremităților.
În cazul dermatitei la copii mai mari, semnele și simptomele (eritem, prurit sau chiar zone de piele îngroșată) sunt mai vizibile la nivelul pliurilor de la cot, în spatele genunchilor sau încheietura mâinilor. În unele cazuri, pot fi vizibile și în spatele urechilor, torace sau la nivelul picioarelor. Caracteristic copiilor cu dermatită atopică este prezența unui pliu suplimentar de la nivelul pleoapei inferioare, numit pliul Dennie – Morgan, deși absența lui nu exclude prezența afecțiunii.
Formele de debut ale dermatitei atopice la adulți sunt eczema mâinilor, a gâtului sau a pleoapelor (piele uscată acoperită de scuame fine, intens pruriginoasă). Pielea adulților cu dermatită atopică poate fi îngroșată (lichenificată) și închisă la culoare în unele zone (hiperpigmentată) din cauza scărpinatului excesiv, a evoluției îndelungate și a deshidratării pielii.
Primul pas în diagnosticarea dermatitei atopice este reprezentat de un consult dermatologic, pediatric sau alergologic. Diagnosticul dermatitei atopice este un diagnostic clinic, pe baza examenului medical și al istoricului pacientului.
Testele de laborator sunt rareori necesare fiindcă nu există o analiză specifică pentru acest tip de afecțiune. Majoritatea pacienților cu dermatită atopică au un nivel crescut al imunoglobulinelor E (Ig E total) și un istoric personal sau familial de alergii. Totuși, un nivel normal al Ig E total nu exclude faptul că pacientul nu poate avea dermatită atopică.
În cazul pacienților cu episoade frecvente de dermatită de contact sau urticarie se pot recomanda teste patch pentru depistarea diferiților alergeni sau iritanți, dar în lipsa unui istoric de alergii, efectuarea acestor teste nu este justificată.
Tratamentul dermatitei atopice are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților prin ameliorarea semnelor și simptomelor asociate dermatitei atopice (reducerea pruritului, a inflamației pielii și a leziunilor prezente) și scăderea recidivelor bolii.
Tratamentul nu vindecă dermatita atopică, aceasta se poate ameliora în timp sau poate să dispară spontan, odată cu înaintarea în vârstă.
Identificarea și evitarea factorilor agravanți reprezintă o etapă importantă în tratamentul dermatitei atopice.
Utilizarea constantă a cremelor hidratante constituie principala metodă de prevenire a recidivelor dermatitei atopice, cu scopul de a reface bariera de protecție a pielii, prin menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii și de a scădea intensitatea senzației de mâncărime.
Deși alergiile alimentare sunt implicate în accentuarea dermatitei atopice, nu există o dietă general valabilă, ci se recomandă să fie adaptată pentru fiecare pacient în parte.
Tratamentul medicamentos al dermatitei atopice este unul simptomatic și constă în administrarea de tratament topic (local) cu dermatocorticoizi sau inhibitori de calcineurină și tratament sistemic cu antihistaminice non-sedative, corticoterapie (în cazurile moderat-severe de dermatită atopică), antibiotice (atunci când există asociate infecții ale pielii), terapie imunosupresoare, terapie biologică (în formele severe de dermatită atopică, non-responsive la tratamentele utilizate anterior) sau foto-terapie. Acestea sunt metode de tratament care se recomandă în urma unui consult medical, în funcție de forma clinică a dermatitei atopice și de vârsta pacientului.
Durata exactă a tratamentului depinde de evoluția bolii, în urma terapiei medicamentoase administrate. Nu se recomandă medicația din propria inițiativă și nici folosirea de metode naturiste care pot accentua simptomatologia dermatitei atopice. Este important de menționat că același tratament administrat la mai mulți pacienți cu dermatită atopică poate acționa diferit, fiind esențial astfel consultul medical înainte de inițierea terapiei medicamentoase pentru individualizarea tratamentului.
Complicațiile dermatitei atopice se datorează afectării barierei de protecție a pielii, scărpinatului excesiv și absenței tratamentului:
Prevenția dermatitei atopice constă în aplicarea unor metode legate de stilul de viață și evitarea factorilor de risc pentru dermatita atopică:
Dr. Drăgăniță Ana Maria
Medic Specialist Dermatoestetică și Dermatovenerologie
Bibliografie
Depresia postpartum este o combinație complexă de modificări fizice, emoționale și comportamentale care au loc la unele femei după naștere. Potrivit definițiilor de...
Vezi detalii
Depresia este una dintre cele mai comune forme de tulburare mintală ale populației. Are o prevalență de până la 15% și este asociată cu un grad substanțial de...
Dermatita reprezintă o inflamare a pielii asociată cu mâncărime (prurit), care se caracterizează prin modificarea aspectului normal al pielii - implică o erupție...
Dermatita de contact este o afecțiune inflamatorie declanșată de expunerea pielii la contactul cu substanțe iritante sau alergizante. Dermatita de contact poate afecta...
Dermatita herpetiformă este o afecțiune cronică care provoacă leziuni/umflături și vezicule pe piele, ca urmare a sensibilității la gluten. Glutenul se găsește în...
Dermatita periorală (DPO), cunoscută și sub numele de dermatită periorificială, este o afecțiune comună a pielii faciale, caracterizată prin grupuri de papule mici...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.