Retinopatie diabetica

Retinopatia diabetica este deteriorarea retinei cauzata de complicatii ale diabetului zaharat.

Retinopatia diabetica include microanevrisme, hemoragii, exsudate si edem macular care apar in decursul unui diabet de cel putin cativa ani. Vederea scade rar si doar in stadiile tardive ale bolii.

Starea poate duce la orbire daca este lasata netratata. Orbirea precoce datorata retinopatiei diabetice este de obicei prevenita prin verificari de rutina si gestionarea eficienta a diabetului de baza.

Exista doua tipuri de retinopatia diabetica:

 • Retinopatia non-proliferativa diabetica. Aceasta este forma mai usoara a retinopatiei diabetice si este de obicei lipsita de simptome;
 • Retinopatie diabetica proliferativa. Este cea mai avansata etapa a retinopatiei diabetice si se refera la formarea de noi vase de sange anormale in retina.

Complicatiile retinopatiei diabetice

Posibile complicatii asociate retinopatiei diabetice includ urmatoarele:

 • Hemoragie vitroasa: un vas de sange nou format se scurge in gelul vitros care umple ochiul, oprind lumina sa ajunga la retina. Simptomele includ pierderea vederii si sensibilitatea la lumina sau plutirea in cazuri mai blande. Aceasta complicatie se poate rezolva singura daca retina ramane nedeteriorata;
 • Retina detasata: tesutul cicatricial poate indeparta retina de partea din spate a ochiului. Aceasta provoaca, de obicei, aparitia de pete plutitoare in campul vizual al individului, sclipiri de lumina si pierderi severe de vedere. O retina detasata prezinta un risc semnificativ de pierdere totala a vederii daca este lasata netratata;
 • Glaucom: fluxul normal de lichid in ochi poate fi blocat pe masura ce se formeaza noi vase de sange. Blocajul provoaca o acumulare a presiunii oculare sau a presiunii in ochi, crescand riscul de deteriorare a nervului optic si pierderea vederii.

Medici specialiști - Oftalmologie

AM
Andoniu Marilena
Medic Specialist
AM
Andoniu Marilena
Medic Specialist

Oftalmologie

ATR
Anghele Trandafir Relu
Medic Specialist
ATR
Anghele Trandafir Relu
Medic Specialist

Oftalmologie

Huidici Ioana Diana, Medic Specialist Oftalmologie
Huidici Ioana Diana
Medic Specialist
Huidici Ioana Diana, Medic Specialist Oftalmologie
Huidici Ioana Diana
Medic Specialist

Oftalmologie

SCI
Suciu Corina Iuliana
Medic Specialist
SCI
Suciu Corina Iuliana
Medic Specialist

Oftalmologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele retionopatiei diabetice

Retionopatia diabetica este o cauza majora de cecitate si tinde sa fie in mod special mai severa in diabetul de tip 1. Gradul retinopatiei se coreleaza foarte bine cu durata diabetului si valorile glicemiei. Prima se dezvolta retinopatia neproliferativa. Retinopatia proliferative este mai severa si poate conduce la hemoragie vitroasa si dezlipire de retina.

Retinopatia neproliferativa(retinopatia simpla sau de fond) produce permeabilitate capilara crescuta, microanevrisme, hemoragii, exsudate si edem macular. Daca ramane netratat, acest edem (ingrosarea retinei prin extravazarea lichidului) poate produce pierderea vederii.

Retinopatia proliferativaeste caracterizata prin vase anormale nou-formate (neovascularizatie), care apar pe suprafata vitroasa a retinei si produc hemoragii vitroase. Tesutul fibros care se formeaza odata cu vasele se poate contracta, ducand la dezlipirea retinei. Neovascularizatia poate aparea si in segmental anterior al ochiului la nivelul irisului, favorizand cresterea unei membrane neovasculare in unghiul ochiului, la marginea periferica a irisului, ducand la glaucom neovascular. Pierderea vederii in cazul retinopatiei proliferative poate fi severa. 

Factori de risc pentru retionopatia diabetica

Deteriorarea retelei de vase de sange care hraneste retina este cauza principala a retinopatiei diabetice.

Nivelurile ridicate de glucoza afecteaza aceste vase si restrictioneaza fluxul de sange la retina. Problemele cu vasele de sange pot fi la fel de usoare ca bombele minuscule in peretele vasului care, din cand in cand, scurg sangele fara a afecta vederea.

Oricine are diabet are riscul de a dezvolta retinopatie diabetica. Cu toate acestea, exista un risc mai mare daca persoana:

 • Nu controleaza corect nivelul de zahar din sange;
 • Prezinta tensiune arteriala ridicata;
 • Are colesterol ridicat;
 • Este insarcinata;
 • Fumeaza in mod regulat;
 • Are diabet de mai mult timp.

 

Simptome

Simptomele retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetica nu prezinta de obicei simptome in primele etape.

Afectiunea este adesea intr-un stadiu avansat cand simptomele devin vizibile. Uneori, singurul simptom detectabil este o pierdere brusca si completa a vederii.

In general, semnele si simptomele retinopatiei diabetice pot include:

 • Vedere incetosata;
 • Afectarea vederii in culori;
 • Pete plutitoare sau pete transparente si incolore si siruri intunecate care plutesc in campul vizual al pacientului;
 • Patch-uri sau dungi care blocheaza viziunea persoanei;
 • Vedere slaba pe timp de noapte;
 • Pierderea brusca si totala a vederii.

Boala afecteaza de obicei ambii ochi. Este important sa va asigurati ca riscul de pierdere a vederii este redus la minimum. Singurul mod in care persoanele cu diabet zaharat pot preveni retinopatia diabetica este sa participe la fiecare examen oftalmologic programat de medicul lor.

Simptome in retinopatia neproliferativa

Simptomele vizuale sunt rar intalnite in stadiile initiale. Odata cu avansarea retinopatiei, edemul macular poate produce scaderea acuitatii vizuale. In stadiile finale pot aparea modificari chistice datorita edemului cronic macular si a ischeminei maculare determinate de boala ocluziva capilara.

Primele semne sunt desori dilatatia venoasa si puncta rosii mici (microanevrisme retiniene) identificate la examenul fundului de ochi la nivelul polului posterior retinian. Semnele ulterioare include hemoragii retinene punctiforme si in pata, exsudate dure si in pete vatuite (exsudate moi). Petele vatuite sunt zone de microinfarcte care duc la opaciefierea retiniana. Ele au margini neclare, sunt albe si pot masca vasele situate dedesubt. Exsudatele dure sunt structuri discrete, galbene si de obicei sunt situate mai adanc decat vasele retieniene si sunt manifestari ale edemului cronic. Edemul macular se poate observa la biomicroscopia cu lampa cu fanta ingusta ca o elevare si estompare a straturilor retiniene.

Simptome in retinopatia proliferative

Simptomele includ incetosarea vederii si puncte negre sau fosfene in campul vizual. Pot aparea hemoragie vitroasa sau dezlipire de retina, care pot produce pierderea severa, brusca a vederii.

Retinopatia proliferative este diagnosticata atunci cand se observa capilare fine preretiniene la nivelul nervului optic sau a suprafetei retinene. Lezarea acestor vase anormale poate produce hemoragie retiniana in cavitatea vitrosa. In cazuri extreme dezlipirea de retina poate aparea sub forma unor membrane albe preretinene formate la suprafata retinei, in special peste vasele mari. Detasarea si contractia gelului vitros contribuie la dezlipirea retinei prin impingerea ei anterior fata de vasele mari retiniene.

Tratament

Diagnosticarea retinopatiei diabetice

Depistarea precoce este foarte importanta, de aceea toti pacientii cu diabet trebuie examinati anual din punct de vedere oftalmologic. Pacientele cu diabet care insarcinate trebuie examinate in fiecare trimestru. Daca apar simptome vizuale pacientul trebuie sfatuit sa consulte un medic oftalmolog. Diagnosticul se bazeaza pe aspectul clinic si examinarea oculara. 

Urmatoarele metode sunt utilizate in mod obisnuit pentru a diagnostica retinopatia diabetica:

 • Examen de ochi dilatat. Medicul administreaza picaturi in ochii pacientului. Aceste picaturi dilata pupilele si permit medicului sa vada interiorul ochiului intr-un mod mai detaliat. Fotografiile sunt facute din interiorul ochiului. In timpul examinarii ochiului, medicul poate detecta prezenta: anomalii ale vaselor de sange, nervului optic sau retinei, modificari ale presiunii oculare sau a vederii generale, noi vase de sange, detasare de retina. 
 • Angiografie cu fluoresceina. Picaturile sunt folosite pentru a dilata pupilele si o vopsea speciala numita fluoresceina este injectata intr-o vena in bratul pacientului. Fotografiile sunt facute in timp ce colorantul circula prin ochi. Colorantul poate scurge in retina sau colora vasele de sange daca vasele de sange sunt anormale. Acest test poate determina ce vase de sange sunt blocate, scurgeri de lichid sau defalcate. Timp de aproximativ 24 de ore de la test, pielea poate deveni galbuie, iar urina este portocaliu inchis, deoarece colorantul iese din corp.
 • Tomografie optica de coerenta (OCT). Aceasta scanare imagistica noninvaziva ofera imagini cu sectiune transversala de inalta rezolutie a retinei, dezvaluind grosimea acesteia. Dupa orice tratament, scanarile pot fi utilizate ulterior pentru a verifica cat de eficient a fost tratamentul. De asemenea, scanarea poate detecta boli ale nervului optic.

Tratamentul retinopatiei diabetice

Tratamentul include controlul diabetului si coagularea laser a leziunilor cu risc.

Controlul diabeltului si a tensiunii arteriale este o componenta importanta. Controlul riguros al glicemiei poate intarzia debutul si poate sa incetineasca progresia bolii. 

Retinopatia neproliferativa diabetica se trateaza cu laser focal atunci cand se dezvolta un edem macular semnificativ. O terapie laser panretiniana se poate folosi cand retinopatia neproliferativa devine severa.

Injectarea de corticosteroizi intravitros sau periocular castiga in ultimul timp popularitate ca o metoda ce se poate folosi in managementul edemului macular sever si prin care se poate obtine o ameliorare mai consistenta a acuitatii vizuale. 

Prognosticul retinopatiei proliferative este mai prost in cazul ischemiei retiniene severe, neovascularizatiei extensive sau formarii de tesut fibros preretinian extensiv. Cu exceptia hemoragiei vitroase si a dezlipirii de retina, pierderea vederii este rareori recuperata si interventiile terapeutice sunt gandite pentru a opri scaderea ulterioara a acuitatii vizuale. Fotocoagularea laser panretiniana poate diminua sau elimina retinopatia proliferativa si neovascularizatia si scadea riscul aparitiei glaucomului neovascular. Vitrectomia poate fi de real folos in hemoragia vitroasa.  

Coduri de diagnostic asociate
 • Retinopatie Diabetica(e10-e14+ Cu A Patra Cifra.3)
Specialități asociate
 • Oftalmologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.