Despre diabetul insipid
Diabetul insipid descrie afecțiunea rară care se manifestă cu sete continuă și urinare frecventă și în cantități mari. Dacă majoritatea oamenilor urinează în medie 1-2 litri pe zi, persoanele cu diabet insipid pot ajunge să elimine și 20 de litri pe zi.
Deși au nume asemănătoare, diabetul insipid se deosebește esențial de diabetul zaharat. Singurele simptome comune între cele două afecțiuni sunt setea continuă și urinatul frecvent.
Doar un om din 25.000 dezvoltă această boală caracterizată de disfuncționalitatea sistemului hormonal și care determină procesul corect de echilibrare a lichidelor în organism.
Principalele tipuri de diabet insipid sunt:
- Diabet insipid central - este cel mai frecvent tip de diabet insipid și se manifestă atunci când organismul nu produce suficient vasopresină, hormonul antidiuretic (ADH), produs de hipotalamus. ADH este produs de hipotalamus, dar stocat și eliberat de glanda pituitară. Atunci când glanda pituitară sau hipotalamusul nu funcționează corect, este declanșat diabetul insipid central;
- Diabet insipid nefrogen - apare atunci când glanda pituitară eliberează suficient ADH dar rinichii nu răspund în mod corespunzător și nu pot reține apa;
- Diabet insipid dipsogen - este determinat de o disfuncție a hipotalamusului care nu are legătură cu producția de ADH, dar care determină senzația continuă de sete și, prin urmare, aportul excesiv de lichide și, astfel, urinatul extrem de des și în cantități mari;
- Diabetul insipid gestational - este o afecțiune rară, temporară, care poate apărea în timpul sarcinii. Se dezvoltă atunci când placenta produce o enzimă care descompune hormonul ADH în exces. Diabetul insipid gestațional dispare, de obicei, la scurt timp după naștere, dar nu trebuie confundat cu diabetul gestațional, care este un tip de diabet zaharat care se poate dezvolta în timpul sarcinii la persoanele care nu sunt diagnosticate cu diabet zaharat și care provoacă creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Diabetul insipid poate afecta oamenii de toate vârstele dar, în ciuda rarității cu care apare, afectează mai frecvent femeile însărcinate.
Cauze
Cauza principală a apariției diabetului insipid este disfuncția modului în care organismul produce sau folosește hormonul antidiuretic (ADH), numit și vasopresină. Acest hormon ajută rinichii să echilibreze cantitatea de lichid din organism.
Cauzele dezvoltării diabetului insipid variază în funcție de tipul acestuia, dar sunt și cazuri în care medicii nu au putut determina cu certitudine cauza exactă a declanșării afecțiunii.
Dacă se declanșează diabetul insipid central, cauza este determinată de o problemă a hipotalamusului sau a glandei pituitare, care pot fi afectate în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei leziuni la cap, în special fracturi ale bazei craniului. Apariția diabetului insipid central poate fi cauzată și de existența altor boli, cum ar fi sarcoidoza sau tuberculoza, dar și ca urmare a dezvoltării unor tumori care afectează hipotalamusul sau glanda pituitară.
Și o reacție autoimună care determină deteriorarea celulelor ce produc hormonul antidiuretic (ADH) sau o mutație genetică a cromozomului 20 poate fi cauza dezvoltării diabetului insipid central.
Diabetului insipid nefrogen are drept cauză disfuncția renală, care determină folosirea necorespunzătoare a hormonului antidiuretic (ADH) de rinichi. Cauzele specifice declanșării diabetului insipid nefrogen sunt:
- blocarea tractului urinar;
- hipokaliemia (nivelul scăzut de potasiu în sânge);
- hipercalcemia (nivelul ridicat de calciu în sânge);
- anumite medicamente;
- o mutație genetică (cauzată de modificarea a cel puțin două gene, AVPR2 și AQP2);
- boală cronică de rinichi (cauză rară).
Diabetul insipid dipsogen (polidipsie primară) apare din cauza unei disfuncții a hipotalamusului, fără legătură cu producția hormonului antidiuretic, care exacerbează senzația de sete și determină aportul excesiv de lichide. Cauzele specifice includ:
- deteriorarea hipotalamusului ca urmare a unei intervenții chirurgicale, infecții, inflamații, tumori sau leziuni la cap;
- afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia și tulburarea obsesiv-compulsivă.
Cauzele diabetului insipid gestațional sunt determinate de producția placentei, în exces, a enzimei care descompune hormonul antidiuretic. În sarcinile gemelare, ca urmare a prezenței a mai mult țesut placentar, această afecțiune apare rareori.
Factori de risc
Sunt supuse unui risc mai ridicat de a dezvolta diabet insipid următoarele persoane:
- care au suferit un traumatism cranian grav sau o intervenție chirurgicală pe creier;
- cu nivel ridicat de calciu în sânge;
- care au nivel scăzut de potasiu în sânge;
- cu istoric familial de tulburare psihică;
- care administrează frecvent medicație diuretică, care poate declanșa probleme cu rinichii.
Simptome
Principalele simptome ale diabetului insipid sunt:
- sete excesivă;
- volum excesiv de urină.
La sugari și copii mici, simptomele includ:
- sete excesivă;
- debit excesiv de urină;
- agitație și iritabilitate;
- deshidratare;
- febră mare;
- piele uscată;
- întârziere în creștere.
Adulții pot prezenta și alte simptome cum ar fi:
- confuzie;
- ameţeală;
- manifestări psihice.
Din cauza urinatului excesiv, diabetul insipid poate determina simptom al deshidratării severe, care, netratat, poate duce la convulsii, leziuni ale creierului și chiar deces.
În cazul sugarilor, dacă observați următoarele modificări ale ritmului dezvoltării, trebuie să consultați medicul specialist, pentru că este posibil un diagnostic de diabet insipid, astfel:
- creștere lentă în greutate și înălțime;
- hrănire deficitară;
- pierdere în greutate;
- febră;
- vărsături.
La copiii mai mari, principalele semne care conduc la diagnosticul de diabet insipid sunt:
- beau foarte multă apă;
- urinează des, uneori la fiecare oră;
- reapar urinările nocturne, chiar și în somn;
- sunt deshidratați;
- au energie slabă.
Diagnosticare
Diagnosticul de diabet insipid se va realiza de medicul specialist după efectuarea istoricului medical și recomandarea unor teste, cum ar fi:
- Test de sânge - pentru determinarea concentrației de potasiu, calciu, uree și creatinină;
- Test de urină - pentru a testa concentrația de sare și alte deșeuri. Este cunoscut și ca testul de greutate specifică a urinii. În diabetul insipid, urina va avea o concentrație mare de apă și una scăzută de alte deșeuri;
- Test de privare de apă - pe un fond de lipsă de aport lichid, pentru o anumită perioadă de timp, se vor preleva mostre de sânge și urină, pentru măsurarea nivelurilor de sodiu din sânge, a nivelurilor de osmolalitate, care indică dacă sunt prezente particule dizolvate (cum ar fi minerale și substanțe chimice), nivelurile sanguine ale ADH, compoziția urinei și greutatea corporală. Testul de privare de apă este efectuat sub supraveghere atentă, iar anumite persoane pot necesita spitalizare pentru a se asigura că este efectuat în siguranță;
- Măsurarea nivelului hormonului antidiuretic pentru a vedea dacă rinichii răspund corespunzător la ADH;
- RMN cranian - se va verifica dacă există leziuni ale țesutului cerebral care pot cauza simptomele sau modificări ale hipotalamusului sau glandei pituitare;
- Screening genetic - efectuat pentru a căuta o formă moștenită de diabet insipid.
Tratament
Există și cazuri în care diabetul insipid nu poate fi vindecat, dar poate fi gestionat cu medicație. Tratamentul afecțiunii depinde de tipul diagnosticat.
Tratamentul pentru diabetulul insipid central și diabetul insipid gestațional se realizează cu antidiuretic, un medicament care acționează ca un hormon antidiuretic. Tratamentul se poate face injectabil, administrat oral sau prin intermediul unui spray nazal.
Același tratament, pe bază de antidiuretic, este folosit și pentru a trata diabetul insipid gestațional.
Tratamentul diabetului insipid nefrogen este mai complicat și implică, uneori, o combinație de abordări, cum ar fi medicamentele diuretice tiazidice, care reduc cantitatea de urină produsă de rinichi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea suplimentară a volumului de urină.
Dacă diabetul insipid nefrogen este declanșat de un anumit medicament, tratamentul va consta în oprirea și schimbarea medicației care-l provoacă. Pentru un tratament eficient, medicul poate încerca mai multe combinații de medicamente care funcționează cel mai bine pentru pacient.
Tratamentul diabetului insipid dipsogen este încă în stadiul de cercetare, deoarece nu au fost găsite, încă, modalități eficiente de a-l stopa. Dacă este determinat de o boală subiacentă, cum ar fi o afecțiune de sănătate mintală, tratamentul se va îndrepta spre cauza de bază.
Prognosticul pentru diabetul insipid este, în general, bun și, în cele mai multe cazuri, nu determină probleme mai grave dacă este tratat corespunzător.
Deși nu există studii certe în acest sens, unii specialiști recomandă și modificarea dietei și a nutriției pentru tratamentul diabetului insipid.
Dacă există un diagnostic cert, medicul poate sugera reducerea cantității de sare și proteine din dietă, pentru a ajuta rinichii să producă mai puțină urină. Acest lucru poate însemna evitarea alimentelor procesate, a ouălelor, nucilor și a cărnii, în general.
Complicații
Principala complicație care survine după declanșarea diabetului insipid este deshidratarea, ca urmare a pierderii de apă în urină. Deshidratarea ușoară poate fi combătută cu aport hidric, dar cea severă trebuie tratată în spital.
Diabetul insipid netratat și necontrolat poate determina complicații serioase precum:
- Dezechilibrul electrolitic - pierderea apei din organism determină niveluri anormale ale electroliților, care pot cauza durere de cap, senzație de oboseală, iritabilitate, dureri musculare;
- Dezechilibru al somnului - din cauza frecvenței urinării (nicturie) este afectat programul de somn.
O altă posibilă complicație a diabetului insipid este apariția unor efecte secundare ale medicației cu antidiuretice. Reacțiile adverse posibile pot include dureri de cap, dureri abdominale, greaţă, sângerări nazale.
Supradozarea cu antidiuretice sau aportul excesiv de lichide poate determina și retenția de apă, care poate provoca simptome precum dureri de cap, ameţeală, senzație de balonare și un nivel scăzut de sodiu în sânge (hiponatremie).
Nivelul scăzut de sodiu în sânge poate duce la complicații severe, motiv pentru care simptome de tipul durere de cap severă sau prelungită, confuzie, greață și vărsături sunt semne care trebuie să determine apel urgent la 112 sau prezentarea de urgență la cel mai apropiat spital.
Riscul de complicații și deces este mai mare pentru sugari și persoane în vârstă, precum și pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, deoarece aceste categorii de pacienți pot avea dificultăți în a identifica simptomele și cere ajutor.
Prevenție
Diabetul insipid este adesea dificil, dacă nu chiar imposibil de prevenit, deoarece este cauzat, de regulă, fie de probleme genetice, fie de alte afecțiuni.
Cu toate acestea, este posibil să fie gestionate, preventiv și eficient, simptomele. Chiar dacă uneori poate deveni o afecțiune permanentă, cu un tratament continuu și adecvat, perspectiva poate fi pozitivă.
Pentru a preveni deshidratarea, consecință severă a diabetului insipid, trebuie crescut aportul lichidelor. Solicitați de urgență asistență medicală dacă apar simptome de deshidratare, cum ar fi dezorientare, amețeli sau stare de letargie.
Bibliografie:
- “Diabetes Insipidus.” Hopkinsmedicine.org, Mar. 2024, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes/diabetes-insipidus
- https://www.facebook.com/WebMD. “Diabetes Insipidus (DI): Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment.” WebMD, WebMD, 18 Aug. 2008, www.webmd.com/diabetes/what-is-diabetes-insipidus
- Slightham, Cindie. “Everything You Should Know about Diabetes Insipidus (DI).” Healthline, Healthline Media, 20 Aug. 2012, www.healthline.com/health/type-2-diabetes/diabetes-insipidus
Alte afecțiuni similare
Dezlipire de placentă
Dezlipirea de placentă (ruptura placentei/apoplexia utero-placentară/abruptio placentae iar, uneori, şi sub numele de hematom retroplacentar) este o complicație mai...
Vezi detalii
Dezlipire de retină
Dezlipirea sau decolarea de retină reprezintă o urgență medicală. Această afecțiune presupune separarea celor două straturi ale retinei, epiteliul pigmentar și...
Vezi detalii
Diabet gestațional
Diabetul gestațional reprezintă o tulburare a toleranței la glucoză care apare pe parcursul sarcinii şi este cea mai frecventă afecțiune la femeile însărcinate. În...
Vezi detalii
Diabet tip 1
Diabetul zaharat de tip 1, cunoscut și sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce puțină insulină...
Vezi detalii
Diabet zaharat
Diabetul zaharat este definit ca un grup de boli de metabolism caracterizate în principal prin hiperglicemie (cantitate crescută de zahăr în sânge), indusă de secreția...
Vezi detalii
Diabet zaharat de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică ce afectează modul în care organismul metabolizează zahărul (glucoza), o sursă importantă de combustibil pentru acesta. În...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.