medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Entorsa la gleznă

Entorsa la gleznă

Alte denumiri: Glezna răsucită

Descoperă informații utile despre entorsa la gleznă: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre entorsa gleznei

Entorsa de gleznă este o afecţiune frecventă a piciorului, care presupune deterioarea țesuturilor moi ale gleznei, cu afectarea ligamentelor, a tendoanelor și a mușchilor.

Ligamentele gleznei, care sunt o structură elastică, menţin în poziţie corectă oasele gleznei şi stabilizează articulaţia, protejând glezna de mişcări anormale. Ligamentele se întind în anumite limite, iar apoi revin la dimensiunea iniţială.

Entorsa survine atunci când un ligament este forţat să se întindă dincolo de limitele sale normale. O entorsă severă poate duce la ruperea efectivă a fibrelor elastice care compun ligamentele. Entorsa de gleznă apare atunci când laba piciorului se răsuceşte dincolo de limitele motrice normale, atunci când pășim greșit pe o suprafaţă neregulată.

Entorsa de gleznă afectează zilnic mii de persoane, la nivel naţional.

Pentru servicii complete de ortopedie puteți contacta Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife.

barbat cu entorsa la nivelul glenzei

Cauze

Glezna scrântită apare, de obicei, în timpul practicării activităților fizice și sporturilor profesioniste, dar și accidental, atunci când laba piciorului calcă strâmb pe o suprafaţă neregulată.

Suferim de entorsă a labei piciorului atunci când glezna este forțată să se miște din poziția sa normală, ceea ce face ca unul sau mai multe dintre ligamentele gleznei să se întindă, să se rupă parțial sau complet.

Cele mai întâlnite situații în care glezna este rănită sunt:

  • activitățile atletice sau exercițiile fizice care pun presiune pe glezne (alergare, sărituri);
  • accidentele (căderea sau alunecarea);
  • aterizarea greșită pe picior, după o săritură sau o pivotare;
  • ridicarea obiectelor grele, care pune presiune pe glezne în momentul ridicării;
  • poziționarea prelungită a gleznelor în poziții incomode, neanatomice;
  • lovirea gleznei de o altă persoană, care calcă sau aterizează pe picior, în timpul unei activități sportive.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de entorsă a gleznei includ:

  • participarea la activități sportive: pune presiune ridicată asupra gleznelor; sporturi precum fotbalul, handbalul, baschetul, voleiul, tenisul, altetismul, gimnastica, sunt activități cu potențial mare de rănire a labei piciorului. Entorsele gleznei sunt leziuni sportive obișnuite;
  • suprafețele denivelate, neuniforme: mersul pe jos sau alergarea pe suprafețe neuniforme sau în condiții de teren accidentat cresc riscul apariției entorselor gleznei;
  • leziunile anterioare ale piciorului: orice tip de leziune pe care a suferit-o glezna poate duce la apariția unei noi entorse;
  • lipsa condiției fizice/ sedentarismul: forța sau flexibilitatea slabă a gleznelor crește riscul de entorsă;
  • pantofi nepotriviți: purtarea încălțămintei nepotrivite pentru o anume activitate, dar și purtarea pantofilor cu toc, în general, face gleznele vulnerabile la răniri.

Simptome

Semnele și simptomele unei entorse a gleznei variază în funcție de severitatea leziunii.

Durerea şi umflarea sunt principalele simptome, iar intensitatea durerii depinde de gradul de întindere sau rupere a ligamentului.

Glezna devine instabilă atunci când ligamentul a fost rupt în totalitate sau s-a produs o luxaţie completă a articulaţiei gleznei, care presupune lezarea în totalitate a mai multor ligamente.

Principalele simptome ale entorsei de gleznă sunt:

  • durere intensă, mai ales atunci se încearcă suportul greutății pe glezna afectată;
  • umflarea gleznei;
  • învinețirea;
  • durere la apăsare și restrângerea mișcării articulației;
  • senzație de trosnire sau sunet în momentul rănirii.
durere cauzata de glezna scrantita

Diagnosticare

Diagnosticarea unei entorse de gleznă poate fi făcută la o simplă observație a piciorului scrântit. Pentru acuratețea diagnosticului și stabilirea tratamentului corespunzător este absolut necesară consultarea un medic specialist ortoped.

Medicul ortoped poate recomanda o radiografie, pentru a exclude existența unei fracturi la gleznă sau la nivelul piciorului. Ruptura unui os al labei piciorului poate genera simptome similare entorsei de gleznă, cu durere intensă şi inflamare a întregii zone.

Examinarea medicală a entorsei este dureroasă. La palpare, ligamentul afectat poate fi dureros. Dacă, în urma examinării radiografiei, se constată că nu există nicio fractură, medicul ortoped trebuie să stabilească gravitatea entorsei. Diagnosticul gradului de afectare a gleznei se va stabili în funcţie de cât de inflamată este glezna, de nivelul de durere, de gradul de învinețire, dar și de sensibilitatea la încercarea de sprijinire a greutății pe piciorul afectat.

Pentru a verifica aceste simptome, medicul va executa manevre de mișcare a labei piciorului în diferite direcţii, pentru a stabili care ligament a fost afectat şi dacă acesta s-a rupt sau nu.

În cazul în care ligamentele au suferit o ruptură, după faza inițială de durere și inflamare, glezna va deveni instabilă, ceea ce duce la diagnosticul de entorsă severă, cu afectarea articulației gleznei. În această situație, medicul va recomanda efectuarea unui examen de rezonanță magnetică nucleară (RMN), examen care determină un diagnostic precis al leziunilor.

Tratament

Tratamentul entorselor este, în majoritatea cazurilor, nechirurgical.

În cazul unei entorse care nu a lezat grav ligamentele, medicul recomandă repausul sau mersul susținut cu ajutorul unor cârje. În general, inflamația și durerea în zona lezată pot dura două-trei zile.

Pentru entorsele de gleznă de gradul I, medicul va recomanda repaus, gheaţă, compresie şi ridicare, astfel:

  • plasarea gleznei în repaus, fără a mai sprijini greutatea pe laba piciorului;
  • aplicarea imediată a compreselor reci cu gheaţă, în cel mai scurt timp posibil, pentru a reduce inflamaţia; acestea vor fi utilizate pentru 20 - 30 de minute maximum, de trei-patru ori pe zi, combinate cu acţiunea de compresie cu faşă elastică, pentru reducerea edemului local şi a durerii;
  • compresia, prin înfăşurarea gleznei cu bandaje elastice sau glezniere, pentru imobilizarea articulației, în scopul asigurării stabilității acesteia;
  • plasarea gleznei în plan înclinat, prin ridicare, deasupra nivelului inimii.

Dacă medicul constată că afectarea gleznei este serioasă, poate recomanda imobilizarea gipsată sau în orteză specială. Procesul de vindecare a unei entorse mai grave poate dura de la patru până la şase săptămâni, perioadă în care, la recomandarea medicului, trebuie efectuate exerciții speciale pentru a preveni rigidizarea articulaţiei.

Chiar şi ruptura completă de ligamente se poate vindeca fără intervenţie chirurgicală, cu condiţia ca glezna să fie imobilizată în mod adecvat.

Entorsele severe, cu ruptură totală a ligamentelor, sunt asociate cu instabilitatea permanentă. Chiar și în aceste condiții, nu se recomandă intervenţia chirurgicală. În cazul unei entorse severe a gleznei, medicul va decide imobilizarea cu atelă sau aparat gipsat.

După reducerea inflamației și a tumefierii și diminuarea durerilor la presiune, vor fi inițiate exerciţiile de recuperare, care includ seturi de mişcări active și controlate ale articulaţiei gleznei; aceste exerciții previn cronicizarea problemelor de la nivelul gleznei. Sunt recomandate și proceduri de fizioterapie, cum ar fi ultrasunete şi electrostimulare, pentru diminuarea durerii şi inflamaţiei. Exerciţiile fizice în apă sunt indicate frecvent, pentru că nu supun articulațiile la presiune. În momentul în care durerea dispare, se poate lărgi gama de exerciţii efectuate, scopul final fiind acela de a întări articulația gleznei şi de a-i creşte mobilitatea.

Recuperarea după o entorsă de gleznă are trei faze:

  • faza 1 - repaus, protejarea gleznei şi reducerea inflamaţiei (o săptămână);
  • faza 2 - reluarea mobilităţii şi tonifierea musculaturii (una - două săptămâni);
  • faza 3 - reluarea treptată a tuturor activităţilor, cu păstrarea exercițiilor de întreținere, urmată de reluarea capacităţii complexe a articulației, cu realizarea de întoarceri rapide şi bruşte (câteva săptămâni până la câteva luni).

Medicul specialist poate prescrie medicamente antiinflamatoare, nesteroide, pentru a controla durerea şi inflamaţia.

De reținut este faptul că, dacă entorsa de gleznă nu este tratată corespunzător, efectele se vor vedea în timp, când pot apărea probleme cronice, cu durere şi instabilitate persistentă.

Tratamentul chirurgical al entorselor de gleznă este rar indicat, fiind rezervat afecțiunilor care nu răspund tratamentului clasic, nechirurgical şi la pacienţii la care instabilitatea articulației persistă chiar și după mai multe luni de tratament conservator și exerciții de recuperare.

Variantele de tratament chirurgical sunt:

  • artroscopia - procedura prin care chirurgul ortoped va examina interiorul articulaţiei, pentru a vedea dacă există fragmente de os sau cartilaj ori părţi din ligament prinse în articulaţie;
  • reconstrucţia ligamentară - procedura prin care chirurgul va reface ligamentul deteriorat prin diferite tehnici.

Complicații

Diagnosticarea tardivă sau necorespunzătoare a unei entorse de gleznă, dar și implicarea în activități prea solicitante, la puțin timp după lezarea articulației, ori lezarea repetată a aceleiași articulații, pot duce la complicații serioase:

  • dureri cronice de gleznă;
  • instabilitate cronică a articulației gleznei;
  • artrită la nivelul articulației gleznei.

O altă complicație a lezării articulației gleznei este percepția asupra propriei capacități de deplasare. După o astfel de accidentare este posibil să experimentați probleme de echilibru şi o deteriorare a capacității musculare la piciorul afectat. Lezarea repetată determină cronicizarea afecțiunii și are ca rezultat o și mai mare instabilitate a articulației gleznei, dar și apariția durerii cronice.

Aceste complicaţii apar, de obicei, în cazul în care este reluată activitatea profesională, cea sportivă sau alte activităţi, înainte ca glezna să fie complet vindecată, înainte de finalizarea tuturor exercițiilor și procedurilor de recuperare.

Prevenție

Cea mai bună metodă pentru a vă feri de entorsele de gleznă este menţinerea forţei şi a tonusului muscular, precum şi a flexibilităţii gleznei:

  • înainte de orice exerciții fizice sau activități care necesită efort fizic, faceţi o încălzire a musculaturii, cu insistare pe articulația gleznei, dacă există o sensibilitate antecedentă;
  • procedați cu prudență și atenție sporită dacă suprafaţa pe care vă deplasaţi, alergaţi sau lucraţi este una accidentată;
  • purtaţi încălţăminte adecvată în funcție de activitățile pe care le desfășurați și de suprafețele pe care vă deplasați;
  • utilizați un suport de gleznă sau bandă de susținere pe o gleznă slabă sau rănită anterior;
  • reduceți la minimum purtarea pantofilor cu toc înalt;
  • dacă nu aveți condiție fizică, nu vă angajați în activități sportive intense;
  • mențineți-vă forța musculară și flexibilitatea articulațiilor prin efectuarea zilnică a exercițiilor;
  • după 50 de ani, faceți exerciții de stabilitate pentru a vă îmbunătății echilibrul.

Bibliografie

  1. “Sprained Ankle - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  2. Holland, Kimberly. “Is It a Sprain or a Strain? Tips for Identification.” Healthline, Healthline Media, 5 Dec. 2016, www.healthline.com
  3. Tracey Williams Strudwick. “What Is the Difference between a Sprain and a Strain?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 May 2018, www.medicalnewstoday.com

Echipa medicală - Ortopedie-Traumatologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.