Despre enterocolită
Enterocolita este o inflamație care apare în tractul digestiv al unei persoane și afectează atât intestinului subțire (enterita) cât și colonul (colita). Enterocolita este extrem de contagioasă, necesită izolarea pacientului la domiciliu și are un debut brusc, manifestat prin crampe abdominale, stări de greață și diaree apoasă. Atunci când acestor simptome li se adaugă și vărsăturile, diagnosticul este de gastroenterocolită acută, o formă mai complexă de enterocolită.
La adulți, enterocolita apare ca urmare a unei infecții însă, în cazul enterocolitei la bebeluși, cauzele pot fi complexe.
Enterocolita se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, mai ales în cazul în care nu sunt respectate regulile de igienă, sau la o persoana cu un sistem imunitar mai scăzut.
Enterocolita se poate transmite oral, prin înghițirea de alimente infectate cu diverse virusuri sau bacterii. În sezonul cald, la mare, enterocolita apare mai ales din cauzei înghițirii apei de mare, care poate duce la apariția unor infecții gastrice.
În linii mari, enterocolita este specifică sezonului cald. Ea apare cu precădere vara, din cauza creării unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și a alterării mai rapide a alimentelor. Așadar, enterocolita este provocată de bacterii, fungi (ciuperci), paraziți și virusuri și poate avea manifestări gastrointestinale agresive.
Enterocolita la copii apare, în primul rând, la cei care au urmat un tratament prelungit cu antibiotic sau la cei cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat. Iar dacă vă întrebați cât durează, ei bine, medicii specialiști susțin că după o săptămână simptomele ar trebui să dispară de la sine.
Enterocolita în sarcină este o afecțiune comună dar destul de periculoasă din cauza deshidratării și, în cazuri extreme, poate duce la naștere prematură.
După tipul de manifestare, enterocolita poate fi:
- enterocolită acută;
- enterocolită cronică.
Tipuri de enterocolită existente
În funcție de sursa declanșatoare a bolii, enterocolita poate fi:
- enterocolită bacteriană (provocată de bacteriile menționate mai sus: Salmonella, Shigella, E.coli, Campylobacter și Clostridium difficile);
- enterocolită cauzată de agenți fungici (provocată de Candida);
- enterocolită virală (provocată de virusuri precum rotavirusuri, adenovirusuri, virusul Norwalk și de astrovirusuri);
- enterocolită parazitară (provocată de paraziți precum Giardia, Balantidium coli, Cryptosporidium, Blastocystis hominis și Entamoeba);
- enterocolită toxică (provocată de medicamente, droguri sau de alte substanțe toxice din diferite produse);
- enterocolită mecanică (apare ca urmare a unor leziuni ale intestinelor).
În funcție de manifestările sale, enterocolita poate fi:
- enterocolită necrozantă (apare atunci când inflamația intestinului este însoțită de moartea unor celule din mucoasa intestinală; acest tip de enterocolită apare mai ales la bebelușii care au un sistem imunitar slab dezvoltat);
- enterocolită pseudomembranoasă (apare atunci când mucoasa intestinală este afectată de o infecție provocată de antibiotice);
- enterocolită asociată cu antibioticele (acest tip de enterocolită se instalează după administrarea unui tratament mai îndelungat cu antibiotice care distruge mucoasa și flora intestinală și duce la inflamație intestinală);
- enterocolită hemoragică (este cauzată mai ales de bacteria E. coli și se manifestă prin scaune cu sânge).
Cauze
Enterocolita afectează adulții și copiii deopotrivă, iar principalele cauze sunt:
Bacteriile
- Salmonella - este una dintre cele mai periculoase forme de enterocolită, iar simptomele se manifestă în 5-7 zile de la infectare;
- Shigella - se transmite ușor între persoane, de aceea este foarte des întâlnită în colectivitățile de copii (creșe, grădinițe); manifestările clinice apar după o săptămână de la contact;
- E. coli - bacteria poate proveni de la carne neprocesată termic ori negătită suficient și de la produsele lactate nepasteurizate. E. coli se transmite rapid interuman, atât prin intermediul mâinilor murdare, dar şi de la animale infectate, iar simptomele durează între 3 și 5 zile;
- Campylobacter - are cam același tipar de manifestare ca Escherichia coli, iar simptomatologia durează maximum o săptămână;
- Clostridium difficile - enterocolita provocată de această bacterie apare, de regulă, după administrarea de antibiotic.
Virusurile
În acest caz vorbim despre o infecție endemică, iar simptomele durează până la o săptămână:
- rotavirusuri - acestea pot provoca, pe lângă enterocolită, și enteroviroză la copii, dar nu numai. Infecția este destul de frecventă mai ales în grădinițe, creșe, centre de îngrijire;
- virusul Norwalk;
- astrovirusuri;
- adenovirusuri enterice.
Fungii (Ciupercile)
Enterocolita apare, mai ales, după consumul de medicamente – candida.
Paraziții intestinali
- Giardia lamblia - se regăsește în ape contaminate, dar se poate transmite și de la o persoană la alta; simptomele durează până la câteva săptămâni și este mai comună în colectivitățile de copii;
- Balantidium coli;
- Cryptosporidium;
- Blastocystis hominis;
- Entamoeba.
În afară de Giardia, toate celelalte tipuri de paraziți pot provoca enterocolita la persoanele care suferă de imunodeficiență.
Simptome
Indiferent de cauza infecției, simptomele enterocolitei sunt:
- stări de greață;
- vărsaturi;
- crampe și dureri musculare;
- diaree (în cazuri grave poate fi și cu sânge);
- lipsa poftei de mâncare;
- febră;
- deshidratare;
- frisoane;
- balonare dureroasă;
- stare de rău generală;
- stare de oboseală;
Simptomatologia enterocolitei la copii nu diferă cu nimic față de cea a adulților.
La copiii mici însă, o atenție deosebită trebuie acordată riscului de deshidratare, care se observă prin lipsa udării scutecelor, plâns fără lacrimi și apariția buzelor uscate.
Diagnosticare
Diagnosticarea enterocolitei se face, în primul rând, pe baza simptomelor. Medicul specialist gastroenterolog vă pune mai multe întrebări despre sursele de unde provin alimentele și apa consumate în ultima perioadă, dar va fi interesat să știe și manifestările avute de la debutul bolii.
Dacă simptomele sunt mult prea agresive, medicul specialist va cere investigații suplimentare pentru a stabilii agentul patogen care a provocat enterocolita.
Dacă, totuși, cauza nu este identificată, medicul poate cere efectuarea unor analize de laborator, analiza materiilor fecale sau colonoscopie.
În cazul copiilor se poate cere și analize de sânge sau probe de vomă.
În anumite situații, investigațiile pot presupune și teste imagistice precum RMN sau o tomografie computerizată.
Tratament
Tratamentul enterocolitei necesită o atenție sporită. Nu trebuie luate medicamente ori antibiotic fără indicația medicului, pentru că acestea pot face mai mult rău decât bine. De aceea, în primă fază, tratamentul este unul simptomatic.
Pentru crampele musculare sunt indicate medicamentele antispastice, pentru febră cele antipiretice.
Pentru deshidratare se vor consuma multe lichide precum supe, apă și ceaiuri neîndulcite.
Dacă vorbim despre o enterocolită provocată de bacterii, antibioticele pot fi indicate, dar luate numai sub stricta supraveghere a medicului specialist. La fel și în cazul medicamentelor pentru tratarea vărsăturilor.
În tratamentul enterocolitei la copii se urmărește tratarea simptomelor, dar se evită administrarea medicamentelor antidiareice pentru că ar putea agrava boala.
În situații severe, se poate vorbi de internare în spital și chiar de necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta partea de intestin afectată.
Regim alimentar
În timpul unui episod de enterocolită, regimul alimentar trebuie să fie o prioritate. Dacă vă întrebați ce aveți voie să mâncați dacă aveți enterocolită, medicii susțin că, la debutul bolii, este indicat să se consume doar:
- orez fiert;
- carne fiartă slabă (de pui, curcan);
- brânză proaspătă cu un conținut scăzut în grăsimi;
- supă de zarzavat;
- morcovi fierți;
- mere coapte sau fierte sub formă de compot.
În cazul copiilor mici ori a bebelușilor, laptele matern este foarte bun. De asemenea, se poate folosi şi formula de lapte fără lactoză.
Pe măsură ce simptomele se mai diminuează, meniul mai poate fi diversificat și pot fi adăugate treptat alte alimente care nu provoacă aciditate gastrică sau nu balonează. De aceea sunt de evitat legumele și fructele proaspete, varza, broccoli, mazărea, fasolea și conopida, alimentele prăjite, condimentate sau picante. Nici cafeaua sau alcoolul nu sunt recomandate.
Complicații
Enterocolita este o afecțiune care ar trebui să treacă într-o săptămână și, de regulă, nu pune probleme. Totuși, sunt situații când, din cauza episoadelor dese de vomă și diaree, se poate instala deshidratarea care poate fi periculoasă pentru copii și bătrâni. De aceea este important să se încerce hidratarea permanentă între episoadele de vomă și, la nevoie, să se administreze săruri de rehidratare. Atenție însă, dacă simptomele nu cedează sau dacă infecția este prea severă, există riscul de perforare intestinală și sepsis ori leziuni ale sistemului digestiv. Alte complicații ale enterocolitei pot duce chiar la malnutriție sau dezvoltarea unei intoleranțe la lactoză.
Prevenție
Prevenția în cazul enterocolitei este foarte importantă. De aceea trebuie acordată o atenție sporită următoarelor elemente:
- spălatul mâinilor înainte de masă și după mersul la toaletă;
- gătirea corespunzătoare a alimentelor, mai ales a cărnii;
- depozitarea alimentelor trebuie făcută în condiții sigure și corespunzătoare, departe de paraziți, bacterii ori fungi;
- păstrarea curățeniei spațiilor în care sunt depozitate alimentele (cămară, frigider, pivniță);
- evitarea consumului de alimente din locuri care nu par sigure sau unde condițiile de igienă nu sunt respectate;
- verificarea datei de expirare a alimentelor înainte de consum;
- reducerea sau chiar evitarea consumului de tutun și alcool.
Bibliografie
- Ameer. Escherichia Coli (E Coli 0157 H7). 29 Dec. 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- “FSIS 101: Mission of the Food Safety and Inspection Service | Food Safety and Inspection Service.” Usda.gov, 2012, www.fsis.usda.gov
- Donaldson. “Radiation Enteritis in Children. A Retrospective Review, Clinicopathologic Correlation, and Dietary Management.” Cancer, vol. 35, no. 4, 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Alte afecțiuni similare
Encefalita
Encefalita este definită ca apariția unui proces inflamator, de obicei acut, în țesutul cerebral, asociat cu semne clinice de disfuncție a creierului. Deși implică, în...
Vezi detalii
Endocardita
Endocardita este o afecțiune cardiacă ce are la bază inflamația endocardului (membrana care căptușește cavitățile inimii). Endocardita apare atunci când bacterii,...
Vezi detalii
Enterobiază
Enterobiaza reprezintă infestarea colonului cu parasite Enterobius vermicularis, cunoscuți și sub denumirea de oxiuri sau helminți. Acest parazit își găsește un corp...
Vezi detalii
Entorsa
Entorsa reprezintă întinderea sau lezarea unuia sau mai multor ligamente de la nivelul articulației. Poate apărea în orice structură articulară din corp, cele mai expuse...
Vezi detalii
Entorsa la genunchi
Entorsa de genunchi este un traumatism declanșat de întinderea sau ruptura ligamentelor care susțin articulația genunchiului. Stabilitatea și mobilitatea genunchiului...
Vezi detalii
Entorsa la gleznă
Entorsa de gleznă este o afecţiune frecventă a piciorului, care presupune deterioarea țesuturilor moi ale gleznei, cu afectarea ligamentelor, a tendoanelor și a...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.