Despre entorsa mâinii
Entorsele mâinii presupun afectarea degetelor, a încheieturii mâinii (cunoscută ca articulația pumnului) sau a cotului și sunt leziuni traumatice în care ligamentele de la nivelul articulației se întind peste limita anatomică normală și se rup. Este considerată entorsă a mâinii și încordarea excesivă sau întinderea unui mușchi sau tendon al mâinii. Tendoanele sunt țesuturi care leagă oasele de mușchi.
Entorsele și întinderile articulației mâinilor, ale cotului și ale încheieturii mâinii sunt determinate, în marea lor majoritate, de efort excesiv, în special datorat activităților sportive, dar și a activităților profesionale care presupun mișcări repetitive ale mâinilor, încheieturilor sau coatelor. Ele se vindecă, de obicei, rapid, dar cele severe pot avea efecte negative chiar și de-a lungul a zeci de ani.
Entorsele pot fi clasificate în funcție de gravitatea lezării ligamentelor:
- entorsă ușoară (gradul I) - ligamentele se întind, locul devine dureros și sensibil la atingere și poate apărea o tumefiere minoră a locului lezat; chiar dacă, în acest caz, timpul în care se vindecă entorsa este mai scurt, leziunile ușoare repetate pot duce la slăbirea articulației;
- entorsă moderată (gradul II) – în această situație ligamentele se rup, dar nu complet; durerea este moderată, locul leziunii este sensibil la atingere și articulația devine instabilă; poate apărea, de asemenea, și inflamația articulației, dar și tumefierea locului leziunii;
- entorsă severă (gradul III) – în acest traumatism ligamentele articulatiei se rup complet; durerea este severă, zona este foarte sensibilă la atingere, apare imediat umflătura la locul leziunii, iar articulația nu este stabilă și nu poate fi mișcată.
Dacă este localizată la încheietura mâinii, entorsa poate fi de două tipuri: radială și ulnară.
Cauze
Cele mai multe entorse sau întinderi ale ligamentelor degetelor, încheieturii mâinii sau cotului au ca principală cauză efortul permanent și, uneori, excesiv, apărut în cadrul activităților sportive de performanță. Sporturi precum gimnastică, handbal, tenis, box sunt activități profesionale care reprezintă pricipala cauză a apariției entorselor.
Entorsele mâinii apar frecvent și în urma unei căderi, răsuciri forțate sau dintr-o traumă a articulației. În cazul oricărui tip de traumatism, apar leziuni care determină articulația să se deplaseze în afara intervalului normal de mișcare, întinzând sau rupând ligamentele degetelor, încheieturii sau cotului.
O entorsă a mâinii poate surveni:
- prin căderea și aterizarea pe încheietura mâinii sau pe oricare dintre degete;
- prin răsucirea încheieturii sau pivotarea bruscă a cotului;
- în timpul practicării sporturilor cu rachetă;
- ca urmare a leziunilor cauzate de sporturile de contact;
- prin mișcări repetitive în timpul activităților sportive sau de lucru;
- prin ridicarea și mutarea obiectelor grele.
Factori de risc
Oricine poate suferi o entorsă a degetului, a cotului sau la încheietura mâinii. Există, însă, o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea de a suferi o entorsă:
- practicarea unui sport de contact crește riscul apariției leziunilor la nivelul articulației mâinii;
- realizarea de activități care necesită mișcări repetitive;
- efortul degetelor, coatelor sau încheieturilor la ridicarea greutăților excesive;
- creșterea bruscă a activității fizice, fără o pregătire prealabilă a articulației mâinii, cotului sau încheieturii mâinii.
Persoanele în vârstă, care sunt predispuse la căderi, prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a suferi întinderi sau entorse la mâini, la cot sau la încheietura mâinii.
Entorsele anterioare reprezintă un factor de risc pentru recidiva unei astfel de leziuni. Mușchii, tendoanele și ligamentele care au fost rănite anterior sunt mai predispuse la entorse.
Simptome
Simptomele entorselor mâinii, cotului sau ale încheieturii mâinii sunt foarte asemănătoare și includ:
- durere;
- umflarea articulației afectate (edem);
- reducerea capacității de mișcare;
- rigiditatea articulației.
În cazul entorselor, un alt simptom este colorarea/învinețirea zonei afectate. În entorsele în care ligamentele se întind, mușchii afectați pot prezenta spasme musculare.
Diagnosticare
Diagnosticul de entorsă se stabilește în urma unui examen clinic sau a unor investigații suplimentare doar de medicul ortoped sau de specialistul în medicină de urgență. Este important ca medicul să stabilească în ce grad a fost afectată articulația și dacă există traumatisme colaterale (afectarea cartilajului). Dacă sunt prezente indicii de entorsă gravă, medicul va cere efectuarea și a investigațiilor imagistice, adică radiografie sau RMN.
Tratament
Entorsele mâinii, cotului sau încheieturii mâinii pot fi, în general, tratate nechirurgical. În cele mai multe cazuri, simptomele dureroase se ameliorează după câteva zile în care zona lezată este protejată și dacă sunt administrate medicamente antiinflamatorii.
Dacă ați căzut pe mână și vă doare încheietura, primul pas este prezentarea la medicul specialist ortoped. Tratamentul nechirurgical, recomandat de medicul specialist, în cazul unei entorse care afectează capacitatea de a îndeplini activități zilnice obișnuite, constă în:
- comprese cu gheață;
- bandaj compresiv elastic, pentru a reduce edemul;
- repaosul zonei afectate a mâinii, în poziție ridicată;
- medicamente analgezice pentru ameliorarea durerii și a inflamației;
- întreruperea oricăror activități care pun presiune pe zona lezată;
- ghips sau orteză pentru imobilizarea zonei în care s-a produs entorsa;
- fizioterapie pentru reducerea durerii, creșterea forței și stabilității, dar și pentru îmbunătățirea amplitudinii de mișcare a mâinii.
În cazul unei entorse a mâinii în care articulația a fost grav afectată, medicul specialist va recomanda intervenția chirurgicală, pentru a repara un ligament sau un tendon rupt.
Tratamentul pentru entorsa de mână, fie că abordarea a fost chirurgicală sau nonchirurgicală, va presupune, după depășirea perioadei acute a entorsei, efectuarea unor ședințe de kinetoterapie, extrem de utile pentru vindecarea ligamentelor articulației afectate.
În funcție de gravitatea entorsei de mână, kinetoterapia va conține exerciții specifice de recuperare a ligamentelor lezate, în scopul restabilirii mobilității. După ce mobilitatea zonei lezate a fost restabilită la nivelul articulației, kinetoterapia va continua cu exerciții pentru recăpătarea abilității de sprijin total pe mână.
Exercițiile kinetoterapeutice au rolul de a menține musculatura funcțională, previn rigidizarea articulației și atenuează șansele de recidivă a entorsei. Spre finalul tratamentului kinetoterapeutic se recomandă exercițiile fizice ce implică flexia și extensia mâinii.
O altă formă de tratament a entorsei mâinii este fizioterapia, prin proceduri de expunere a ligamentelor afectate la ultrasunete și electro-stimulare. Ea este recomandată pentru ameliorarea durerilor și a inflamatiei zonei afectate. Scopul aplicării procedurilor de fizioterapie la mână este acela de a accelera procesul de refacere a articulației prin stimularea circulatiei sângelui și, astfel, prin concentratarea celulelor reparatorii exact în zona lezată.
Complicaţii
Dacă o entorsă la mână, la cot sau la încheietura mâinii nu este diagnosticată la timp și nu este tratată corespunzător gradului de afectare al articulației, pacientul poate experimenta dureri care cresc în intensitate, care se cronicizează, leziuni permanente ale mușchiului, tendonului sau ligamentului, instabilitatea articulației, dar și boli ale articulației, precum artrita.
Dacă pacientul amână tratarea unor traumatisme, ligamentele se pot vindeca într-o poziție incorectă, rămânând întinse. Acest fapt poate duce la instabilitatea cronică a articulațiilor, care va crește semnificativ riscul de a suferi, în viitor, și alte traumatisme. Acest risc apare mai ales în rândul sportivilor de performanță, atunci când se grăbește procesul de reintroducere în activitatea sportivă.
Prevenție
Cea mai eficientă metoda de prevenție a entorsei o reprezintă menținerea forței și a tonusului muscular, dar și menținerea flexibilității și stabilității articulației.
Există mai multe metode pentru a preveni apariția entorselor degetelor, încheieturii sau cotului:
- înainte de începerea oricărei activități sportive, trebuie făcute câteva mișcări de încălzire;
- evită ridicarea unor greutăți prea mari;
- în cazul sporturilor de contact sau a celor în care articulațiile mâinii sunt forțate, pot fi folosite dispozitive de compresie sau apărare a zonelor ce pot fi lezate;
- persoanele în vârstă, mai predispuse la căderi, trebuie să evite situațiile potențial riscante, care pot pune în pericol integritatea articulațiilor mâinii.
În general, entorsele mâinii pot fi recuperate în totalitate, fără apariția de sechele, cu condiția să fie tratate corespunzător. O regulă generală a prevenției, pe care o recomandă toți medicii ortopezi, este practicarea activităților fizice, activitate esențială pentru articulații și mușchi sănătoși.
Bibliografie
- “Sprains - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- Tracey Williams Strudwick. “What Is the Difference between a Sprain and a Strain?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 May 2018, www.medicalnewstoday.com
- “Wrist Sprains - OrthoInfo - AAOS.” Aaos.org, 2016, https://orthoinfo.aaos.org
Alte afecțiuni similare
Entorsa
Entorsa reprezintă întinderea sau lezarea unuia sau mai multor ligamente de la nivelul articulației. Poate apărea în orice structură articulară din corp, cele mai expuse...
Vezi detalii
Entorsa la genunchi
Entorsa de genunchi este un traumatism declanșat de întinderea sau ruptura ligamentelor care susțin articulația genunchiului. Stabilitatea și mobilitatea genunchiului...
Vezi detalii
Entorsa la gleznă
Entorsa de gleznă este o afecţiune frecventă a piciorului, care presupune deterioarea țesuturilor moi ale gleznei, cu afectarea ligamentelor, a tendoanelor și a...
Vezi detalii
Epididimita
Epididimita este o inflamație a epididimului, tubul situat în partea din spate a testiculelor, care stochează și transportă spermatozoizii. Când acest tub se inflamează,...
Vezi detalii
Epifora
Epifora se datorează unei perturbări a echilibrului între producția de lacrimi și eliminarea lor prin canalul nazolacrimal. Ca urmare, epifora reprezintă o lăcrimare...
Vezi detalii
Epiglotita
Epiglotita este o afecțiune care poate pune viața în pericol, caracterizată prin inflamarea și umflarea epiglotei, țesutul situat la baza limbii și deasupra laringelui...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.