RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre entorsa la genunchi
Entorsa de genunchi este un traumatism declanșat de întinderea sau ruptura ligamentelor care susțin articulația genunchiului.
Stabilitatea și mobilitatea genunchiului sunt asigurate de patru ligamente: colateral intern (LCM), colateral extern (LCL), ligamentul încrucișat anterior (LIA) și ligamentul încrucișat posterior (LIP).
Entorsa la genunchi este o leziune traumatică ce apare după o întindere sau ruptură a ligamentului încrucișat anterior sau colateral și este provocată de mișcarea bruscă de răsucire a piciorului, de o aterizare brutală de la înălțime sau de o lovitură puternică laterală sau frontală la nivelul genunchiului.
Cauze
Întinderea extremă a ligamentelor genunchiului se produce atunci când asupra articulației se aplică o forță extremă sau când forța respectivă are o direcție neobișnuită pentru articulație.
Afectarea ligamentelor genunchiului este frecventă la sportivi, în special în sporturile în care activitatea fizică presupune accelerare rapidă, oprire bruscă sau schimbare bruscă a direcției. În aceeași măsură, aterizările greșite, pe suprafețe dure sau neregulate, dar mai ales traumatismele puternice, rezultate în urma contactului cu adversarul, provoacă lezarea ligamentelor.
Sporturile în care apar cel mai des traumatisme ale genunchiului, prin întinderea sau ruptura acestora, sunt fotbalul, handbalul, baschetul, rugby-ul, tenisul, scrima, dansul sportiv, dar și sporturile care presupun ridicarea unor greutăți extreme, care pun presiune mare asupra genunchilor, cum ar fi haltere sau culturism.
Pentru că este influențată și de gradul de mobilitate a ligamentelor, entorsa de genunchi apare foarte rar la copii, dar extrem de frecvent la adulții a căror greutate depășește limitele normale. La persoanele supraponderale sau cu obezitate morbidă, asupra articulației genunchilor se exercită o presiune extremă, iar riscul lezării ligamentelor este mai mare.
Cauze frecvente ale entorsei de genunchi sunt:
- traumatism prin lovitură puternică în zona laterală a genunchiului;
- căzătură sau aterizare violentă pe o suprafață dură;
- întindere, răsucire sau îndoire peste limita de extindere a ligamentelor;
- lipsa pregătirii sau a încălzirii corespunzătoare a articulației înainte de efort.
Structurile genunchiului cel mai des afectate sunt:
- ligamentul colateral medial;
- ligamentul încrucișat anterior.
Modalitatea prin care s-a produs lezarea ligamentelor determină și tipul de leziune rezultat. Astfel, dacă este aplicată:
- forță interioară (valgus): este afectat ligamentul colateral medial, urmat de ligamentul încrucișat anterior, apoi de meniscul medial - acest mecanism de lezare este cel mai frecvent întâlnit la fotbaliști și este, de obicei, însoțit de o rotație și de o flexie externă;
- forță exterioară (varus): este lezat, adesea, ligamentul colateral lateral, ligamentul încrucișat anterior sau ambele - acest tip de mecanism de lezare a ligamentelor este considerat al doilea ca frecvență;
- forțe anterioare sau posterioare, dar și hiperextensie: de obicei, sunt lezate ligamentele încrucișate.
În traumatismele care implică suportul greutății și rotația în momentul accidentării, de obicei, este lezat meniscul.
Factori de risc
Entorsele de genunchi apar cu predilecție în activitatea sportivilor. Practicarea sporturilor ca fotbalul, baschetul, rugby-ul sau sporturile de contact, cum sunt artele marțiale, reprezintă un factor de risc ridicat pentru apariția traumatismelor de genunchi.
Pentru a reduce riscul unor accidentări serioase ale genunchilor, este obligatorie încălzirea articulațiilor genunchilor, astfel încât circulația sângelui să se intensifice și tendoanele să se relaxeze, pregătind articulațiile pentru efort fizic susținut.
Factori de risc în apariția entorselor de genunchi sunt și:
- condițiile de mediu - suprafețele alunecoase sau neregulate;
- oboseala - musculatura nepregătiră, fibrele musculare suprasolicitate, nu mai oferă articulațiilor susținerea necesară, factor care crește riscul apariției unei entorse;
- echipamentul neadecvat - încălțămintea și îmbrăcămintea trebuie să fie adaptate sportului/ activității sportive practicate.
Simptome
Simptomele unei entorse la genunchi sunt, în general aceleași, variind doar intensitatea lor, în funcție de severitatea leziunii ligamentelor. Cele mai frecvente simptome sunt durerea și umflarea genunchiului.
Durerea poate persista până la o oră, apoi începe să se estompeze. De la începutul episodului traumatic, genunchiului începe să se umfle și acumulează lichid.
Dacă entorsa genunchiului este severă, în momentul traumatismului se poate auzi un zgomot înfundat, ca o pocnitură, iar genunchiul începe să se învinețească.
Cele mai comune simptome în entorsa la genunchi sunt:
- durerea acută, severă, declanșată în momentul traumatismului;
- zgomotul de pocnitură, în momentul accidentului;
- inflamația și înroșirea genunchiului, urmată de învinețire;
- limitarea mișcărilor genunchiului;
- durerea și sensibilitatea la atingere sau presiune;
- scăderea durerii, cu trecerea timpului.
Simptomele entorsei de genunchi sunt, deseori, confundate cu cele ale luxației de genunchi. Diferențele între cele două afecțiuni sunt următoarele:
- entorsa de genunchi este afecțiunea în care se produce supraîntinderea ligamentelor sau ruptura lor, fără ca extremitățile osoase să părăsească articulația; deși presupune un disconfort major, genunchiul poate fi mobilizat după traumatism;
- luxația patelară a genunchiului presupune ieșirea rotulei din cavitate și pierderea contactului dintre suprafețele articulare, cu ruptura ligamentelor și a capsulei articulare; în luxația genunchiului, mobilizarea sau sprijinul pe zona lezată sunt imposibile, din cauza durerilor severe.
Diagnosticare
Pentru că genunchiul este o articulație foarte complexă, este nevoie ca pacientul care suferă orice tip de accidentare a genunchiului să se prezinte pentru examinare la medicul specialist ortoped, astfel încât diagnosticul de entorsă sau orice alt tip de leziuni adiacente să fie unul precis, iar tratamentul recomandat corect adaptat leziunii constatate.
Diagnosticul de entorsă de genunchi poate fi stabilit cu exactitate prin efectuarea unei radiografii sau RMN, după examinarea clinică inițială. Examenul radiologic sau RMN poate releva exact gradul de afectare a genunchiului, dar și posibile fisuri sau fracturi osoase, rupturi de tendon sau cartilaj.
Tratament
Dacă suspectați că ați suferit o entorsă a genunchiului, consultați în cel mai scurt timp medicul ortoped, pentru a diagnostica exact tipul de leziune suferită și pentru a prescrie tratamentul.
Tratamentul se aplică în funcție de gradul de afectare produs de entorsă și în funcție de gravitatea leziunilor, ținându-se cont și de celelalte componente ale articulației care au fost sau nu afectate.
În cazul în care examenul clinic relevă o formă ușoară sau medie (gradul I și II) a entorsei, tratamentul aplicat va fi unul conservator. Medicul va recomanda:
- protejarea articulației cu ajutorul unei orteze sau a atelei gipsate;
- repaus, prin evitarea mersului cu sprijin total pe membrul afectat, timp de două-trei zile;
- aplicarea locală a compreselor cu gheață, de câteva ori pe zi (gheața nu se aplică direct pe piele);
- menținerea piciorului în poziție ridicată.
Imobilizarea genunchiului este importantă în tratamentul entorsei deoarece permite refacerea ligamentelor. Imobilizarea corectă va fi făcută doar de medicul ortoped, pentru a evita riscul unor complicații viitoare.
Pentru combaterea durerilor se vor recomanda antialgice și antiinflamatoare nesteroidiene. Din momentul în care durerile cedează, se pot începe exercițiile de recuperare. În cazul în care durerile nu se ameliorează după șapte-zece zile, este necesară revenirea la medicul ortoped pentru o nouă consultație, care să excludă o afectare mai severă față de cea diagnosticată inițial.
Dacă diagnosticul specialistului este de entorsă de gradul III, genunchiul trebuie imobilizat și se vor solicita teste suplimentare, care pot indica necesitatea unui tratament chirurgical.
În general, entorsele de gradul III pot fi tratate doar chirurgical, prin operația de ligamentoplastie.
Artroscopia poate fi efectuată după ce inflamația din zona lezată este redusă complet și este reluată funcția motorie a piciorului afectat.
După depășirea perioadei acute a entorsei, medicul va recomanda un program fizic de recuperare, exerciții de kinetoterapie corespunzătoare pentru mobilizarea ligamentelor afectate. Exercițiile caracteristice de recuperare a ligamentelor genunchiului au ca scop restabilirea abilității de sprijin pe picior. După ce sprijinirea se poate face fără disconfort, kinetoterapia genunchiului poate continua cu exerciții pentru recăpătarea mobilității, flexiei și a extensiei acestuia.
Cu ajutorul exercițiilor kinetoterapeutice se îmbunătățește tonusul muscular al piciorului afectat, se previne rigidizarea articulației și se evită recidiva entorsei.
În funcție de gradul de afectare a genunchiului, medicul ortoped poate recomanda și proceduri de fizioterapie, cum ar fi ultrasunete și stimulare electrică. Aceste proceduri sunt recomandate pentru reducerea durerilor și a inflamației articulației. Procedeele de fizioterapie pot accelera procesul de vindecare prin stimularea circulației sângelui și prin concentratarea celulelor reparatorii în zona lezată.
Complicații
Fără consultarea unui medic specialist, în cazul unei entorse a genunchiului, riscul principal este ca întreaga articulație să devină instabilă, iar, pe viitor, genunchiului să fie expus unei noi lezări a ligamentelor, prin recidiva entorsei sau cronicizarea ei.
Cea mai frecventă și posibilă complicație este lipsa diagnosticării unor alte leziuni ale componentelor articulare, care pot duce la complicații ale accidentării inițiale, dar și la instalarea unor afecțiuni severe, precum gonartroza, care presupune degradarea lentă și progresivă a cartilajului articular al genunchiului.
Prevenție
Deși entorsele genunchiului sunt, în general, întâlnite în activitatea sportivilor de performanță, riscul de a suferi o astfel de leziune există în viața oricui.
Pentru persoanele a căror activitate zilnică nu presupune și exerciții potențial riscante pentru afectarea genunchilor, se recomandă următoarele măsuri de prevenție:
- controlul greutății corporale - persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut de a suferi o entorsă a genunchilor, cu afectarea mai mult sau mai puțin gravă a ligamentelor;
- încălzirea corespunzătoare și pregătirea musculaturii și articulației genunchilor - în cazul în care se reiau exercițiile fizice după o perioadă mai mare de repaus;
- purtarea încălțămintei corespunzătoare - pantofii trebuie adaptați pentru tipul de activitate desfășurată;
- evitarea suprasolicitării articulațiilor genunchilor - efortul fizic se va doza treptat, în cazul activităților fizice solicitante.
Autor
Bibliografie
- Campagne, Danielle. “Knee Sprains and Meniscal Injuries.” Merck Manuals Professional Edition, Merck Manuals, 8 Mar. 2021, www.merckmanuals.com
- “Sprains - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- NHS Choices. Overview - Knee Ligament Surgery. 2023, www.nhs.uk
Alte afecțiuni similare
Enterobiază
Enterobiaza reprezintă infestarea colonului cu parasite Enterobius vermicularis, cunoscuți și sub denumirea de oxiuri sau helminți. Acest parazit își găsește un corp...
Vezi detalii
Enterocolită
Enterocolita este o inflamație care apare în tractul digestiv al unei persoane și afectează atât intestinului subțire (enterita) cât și colonul (colita). Enterocolita...
Vezi detalii
Entorsa
Entorsa reprezintă întinderea sau lezarea unuia sau mai multor ligamente de la nivelul articulației. Poate apărea în orice structură articulară din corp, cele mai expuse...
Vezi detalii
Entorsa la gleznă
Entorsa de gleznă este o afecţiune frecventă a piciorului, care presupune deterioarea țesuturilor moi ale gleznei, cu afectarea ligamentelor, a tendoanelor și a...
Vezi detalii
Entorsa la mână
Entorsele mâinii presupun afectarea degetelor, a încheieturii mâinii (cunoscută ca articulația pumnului) sau a cotului și sunt leziuni traumatice în care ligamentele de...
Vezi detalii
Epididimita
Epididimita este o inflamație a epididimului, tubul situat în partea din spate a testiculelor, care stochează și transportă spermatozoizii. Când acest tub se inflamează,...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
