Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri: Inflamatia testiculelor
Epididimita este inflamatia epididimului, ocazional asociata cu inflamatia testiculelor (epididimo-orhita). Durerea scrotala si tumefactia apar, de obicei, unilateral.
Epididimul din stocheaza si transporta sperma. Barbatii de orice varsta pot dezvolta aceasta afectiune.
Epididita este cel mai adesea cauzata de o infectie bacteriana, inclusiv infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau clamidia.
Diagnosticul se bazeaza pe examenul fizic. Tratamentul consta in antibiotic, analgezice si suport scrotal.
Urologie
Boli Infectioase
Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie
Boli Infectioase și Hepatologie
Bacteriana: majoritatea epididimitelor (si epididimo-orhitelor) sunt produse de bacterii. Cand inflamatia afecteaza vasele deferente apare vasculita. Cand sunt implicate si toate structurile cordonului spermatic, diagnosticul este de funiculita. Rareori apar abcesul, piocelul sau infarctizarea testiculara.
La barbati sub 35ani majoritatea cazurilor se datoreaza unui patogen cu transmitere sexuala, mai ales Neisseria gonorrhoeaesau Chlamydia trachomatis.La barbati peste 35ani majoritatea cazurilor se datoreaza bacililor coliformi sau gram-negativi si, de regula, apar la pacientii cu anomalii urologice, catetere interne sau procedure urologice recent realizate. Epididimita tuberculoasa, gomele sifilitice si cauzele micotice (atinomicoza, blastomicoza) sunt, in prezent, rare, cu exceptia pacientilor imunocompromisi (de exemplu, infectati HIV).
Nebacteriana: epididimita si epididimo-orhita de etiologie neinfectioasa se pot datora iritarii chimice secundare fluxului retrograd de urina in epididim, care poate aparea in timpul manevrei Valsalva (de exemplu, la ridicarea de greutati) sau dupa traumatisme locale.
Alte cauze ale epididimitei includ:
Anumite comportamente sexuale care pot duce la boli cu transmitere sexuala va pun in pericol de epididimita cu transmitere sexuala, inclusiv:
Factorii de risc pentru epididimita cu transmitere non-sexuala includ:
Complicatiile epididimitei includ:
Semnele si simptomele epididimitei pot include:
Durerea scrotala apare atat in epididimita bacteriana cat si in cea nebacteriana. Durerea poate fi severa si, uneori, iradiata in abdomen. In epididimita bacteriana, pacientul mai poate avea febra, greata sau simptome urinare.
Epididita care dureaza mai mult de sase saptamani sau care este recurenta este considerata cronica. Simptomele epididimitei cronice pot aparea treptat. Uneori, cauza epididimitei cronice nu este identificata.
Examenul fizic arata tumefactia, induratia, eritemul si sensibilitatea marcata a unei portiuni din epididimul afectat sau a intregului epididim si, uneori, a testiculului adiacent.
Uretrita sugereaza un patogen transmis pe cale sexuala, iar o proba de secretie uretrala este trimisa la laborator pentru cultura gonococica sau chlamidiana ori pentru PCR. Altfel, microorganismul infectant poate fi identificat prin cultura din urina. Analiza urinei si cultura sunt normale daca etiologia este nebacteriana.
Exceptand cazul in care indicii clare se obtin din epididim, torsiunea testiculara trebuie, de asemenea, luata in considerare la pacientii sub 30ani. De asemenea, se recomanda ultrasonografia Doppler color. Aceasta poate determina daca fluxul de sange catre testicule este mai mic decat normal - indicand torsiunea - sau mai mare decat normal, ceea ce ajuta la confirmarea diagnosticului de epididimita.
O evaluare GU se indica daca este neclara cauza sau daca boala este recurenta.
Tratamentul consta in repaus la pat, mentinerea scrotului in pozitie ridicata, comprese cu gheata la nivelul scrotului, analgezice antiinflamatoare si terapie antimicrobiana orala cu antibiotic cu spectru larg, ca ciprofloxacina 500 mg p.o. de 2 ori/zi la levofloxacina 500 mg p.o. o data pe zi timp de 21-30 zile.
Daca se suspicioneaza sepsisul, un aminoglicozid i.v. ca tobramicina 1mg / kg corp la 8 h sau cefalosporine de generatia a III-a ca ceftriaxone 1-2g/zi pot fi utile pana la idetificare organismului infectant si determinarea sensibilitatii sale. Culturile sunt importante pentru stabilirea tratamentului adecvat. Abcesul si piocelul necesita, de obicei, drenaj chirurgical.
Epididimita bacteriana recurenta secundare uretritei sau prostatitei cornice refractare la tratament, poate fi ocazional prevenita prin vasectomie. O epididimectomie, ocazional realizata in epididimita cronica, poate sa nu amelioreze simptomele.
Pacientii care trebuie sa mentina cateterul uretral permanent sunt predispusi la aparitia epididimitei recurente. O cistostomie suprapubiana sau un regim de autocaterizare pot fi utile.
Tratamentul epididimitei nebacteriene include masurile generale amintite mai sus, dar terapia antimicrobiana nu se justifica. Blocarea nervoasa a cordonului spermatic, prin anestezie locala, poate ameliora simptomele in cazurile severe, persistente.
Daca s-a format un abces este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a-l scurge. Uneori, toata sau o parte din epididima trebuie inlaturata chirurgical (epididimectomie). Chirurgia ar putea fi, de asemenea, luata in considerare daca epididimita se datoreaza anomaliilor fizice care stau la baza
Clinica Mayo
www.healthline.com
www.webmd.com
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.