RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre hemoragia la debutul sarcinii
Sângerările vaginale pot apărea în săptămânile 1-12 de sarcină și pot fi îngrijorătoare, pentru că unele dintre aceste sângerări pot indica un avort spontan sau o altă afecțiune care necesită intervenția medicului și tratament imediat. În cele mai multe cazuri însă, hemoragia de la începutul sarcinii nu reprezintă o problemă gravă, iar sarcina nu va fi afectată în dezvoltarea sa normală.
Ori de câte ori apare sângerarea în sarcină gravida trebuie să facă de îndată un consult de specialitate pentru că este nevoie de două lucruri:
- identificarea cauzelor sângerării;
- stabilirea unui tratament adecvat.
Acest consult este unul ginecologic, iar medicul specialist poate recomanda investigații suplimentare precum:
- prelevare de analize ginecologice;
- ecografie transvaginală;
- ecografie abdominală.
Sângerările ușoare la începutul sarcinii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, sângerarea, indiferent de cât de redusă este, poate fi un semn de complicații și, în aceste cazuri, nu trebuie ignorată. Conform studiilor, aproximativ 40% dintre femeile însărcinate prezintă sângerări la începutul sarcinii și, în cele mai multe cazuri, sarcina evoluează normal. Sângerările ușoare nu reprezintă o problemă, iar cauza principală este implantarea. Sângerarea mai poate apărea fie în urma unui act sexual, fie în urma unei infecții pelvine sau a unei infecții a tractului urinar. Dacă sângerarea durează mai mult de o zi-două, sau dacă este vorba de o cantitate mai mare ori sunt prezente cheaguri de sânge, atunci este recomandat să se consulte medicul, pentru că poate fi vorba despre o urgență. Este indicat să nu se utilizeze tampoane interne și să se evite contactul sexual până când sângerarea se oprește.
Cauze
Cele mai importante cauze ale sângerării vaginale în primul trimestru de sarcină sunt următoarele:
- sarcină ectopică/extrauterină: embrionul se implantează și se dezvoltă în afara uterului (mai frecvent în trompa uterină);
- sângerare de implantare: apare până în două săptămâni după concepție;
- avort spontan: sarcina se poate pierde înainte de a împlini 20 de săptămâni;
- sarcină molară: după fecundație, în uter se formează o masă anormală de celule, în locul embrionului;
- infecții la nivelul colului uterin;
- cancer cervical.
Pentru a preveni complicațiile sarcinii, medicul obstetrician recomandă ce trebuie făcut mai departe.
Sângerarea de implantare
O sângerare ușoară poate apărea la 1-2 săptămâni după implantarea ovulului fertilizat în peretele endometrial. Acest simptom este cunoscut sub numele de sângerare de implantare și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În timpul sarcinii, corpul extinde vasele de sânge în uter pentru a susține creșterea embrionului și a mucoasei uterine. Colul uterin poate sângera ușor în primele săptămâni după concepție, mai ales în timpul actului sexual, a testului Papanicolau și a examenelor pelvine.
Hemoragia subcorionică
Hemoragia subcorionică are loc atunci când apare sângerarea între corion și peretele uterin. Corionul este o membrană care înconjoară embrionul și care se implantează în peretele uterin. Corionul formează placenta. Diagnosticul de hemoragie subcorionică se stabilește în timpul unei ecografii. O astfel de problemă poate apărea și într-o sarcină care nu prezintă complicații. Ceea ce trebuie reținut este faptul că hemoragia subcorionică la începutul sarcinii poate să crească riscul de naștere prematură sau avort spontan.
Cauzele cele mai grave ale sângerărilor din primul trimestru de sarcină sunt:
- avort spontan;
- iminență de avort;
- sarcină extrauterină;
- mola hidatiformă.
Există și cauze care nu sunt de natură obstetrică:
- infecții ale vezicii urinare;
- infecții ale vaginului;
- cancer;
- polipi;
- hemoroizi.
Factori de risc
În timpul sarcinii trebuie evitați factori de risc precum:
- fumatul;
- consumul de substanțe interzise;
- tensiunea arterială crescută. Dacă există, aceasta trebuie ținută sub control.
Simptome
Primul și cel mai important semn pe care îl observă gravida este scurgerea de sânge care, în mod normal, nu ar trebui să existe. Uneori se poate crede că această scurgere este un semn al menstruației.
Odată cu hemoragia la debutul sarcinii, gravida poate prezenta și alte simptome, cum ar fi crampele uterine.
De asemenea, dacă o infecție provoacă sângerări vaginale în primul trimestru de sarcină, gravida poate avea manifestări precum:
- febră;
- dificultăți în timpul urinării;
- dureri în timpul urinării;
- sensibilitate în zona vaginului;
- dureri la actul sexual.
Diagnosticare
Gravidele care au sângerări în timpul primului trimestru de sarcină (sau în oricare alt moment al gravidității) trebuie să consulte medicul obstetrician care le monitorizează sarcina. Dacă va considera necesar, acesta va recomanda analize de sânge și examinare vaginală pentru a identifica cauza sângerării. De asemenea, se va face și o ecografie, pentru a analiza evoluția sarcinii și pentru a vedea dacă fătul se dezvoltă în zona corectă.
Nu toate sângerările care apar la debutul sarcinii indică pierderea acesteia. Dacă medicul suspectează o complicație a sarcinii, acesta va discuta cu pacienta despre deciziile care se pot lua: poate fi vorba despre așteptare atentă, tratament medicamentos, sau intervenții chirurgicale.
Tratament
În general, sângerarea în primul trimestru de sarcină nu prezintă complicații. Anumite probleme care cauzează sângerări în primul trimestru de sarcină (cum ar fi un polip uterin) pot fi tratate chiar în cabinetul medicului obstetrician. Alte probleme pot necesita tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale.
Dacă sângerarea este un semn că sarcina nu poate continua în condiții de siguranță pentru mamă și copil, medicul va poate prescrie medicamente:
-
pentru a pune capăt unei sarcini cu probleme în primele şapte săptămâni;
-
alte medicamente.
Foarte important de știut este că gravida trebuie să meargă la consult pentru ca medicul care monitorizează sarcina să verifice starea de sănătate și evoluția sarcinii. Medicul trebuie să se asigure că nu există resturi de țesut. De asemenea, medicul poate face recomandări privind noi încercări de a rămâne însărcinată, dacă se dorește acest lucru. Un avort spontan este un moment dificil pentru orice cuplu. Un psiholog sau psihoterapeut poate ajuta mama sau pe ambii parteneri să depășească această traumă emoțională.
În funcție de complicațiile apărute, pot fi necesare anumite intervenții chirurgicale. Chirurgia este rezervată femeilor care nu îndeplinesc anumite criterii pentru a primi tratament medical. Tratamentul medical este reprezentat de o chimioterapie, iar pacientele trebuie să fie corect informate despre beneficiile şi riscurile acestui tratament. Chirurgia este, de obicei, o procedură laparoscopică.
Complicații
Există cazuri în care o sângerare subcorionică poate determina placenta să se separe de peretele uterin. Astfel, se poate ajunge la un risc crescut de avort spontan, sau naștere prematură. De aceea este necesar să fie anunțat medicul obstetrician de îndată ce pacienta experimentează sângerări vaginale în timpul sarcinii.
Prevenție
Complicațiile din timpul sarcinii pot fi prevenite printr-o comunicare foarte bună cu medicul obstetrician care monitorizează cursul sarcinii. Sângerările care apar în primul trimestru de sarcină nu sunt anormale, dar trebuie ca pacienta să se adreseze medicului pentru a identifica cauza. Medicul va dori să știe câteva lucruri:
- ce cantitate de sânge a pierdut pacienta;
- ce culoare are sângele;
- dacă apariția sângerării poate fi legată de un anumit moment/activitate;
- dacă există alte simptome.
Autor
Bibliografie
- Iftikhar, Noreen. “What Causes First Trimester Bleeding?” Healthline, Healthline Media, 19 Aug. 2019, www.healthline.com
- Chertoff, Jane. “What Causes Spotting in Pregnancy?” Healthline, Healthline Media, 22 May 2018, www.healthline.com
- “Bleeding in Early Pregnancy: When Should You Worry?” Geisinger.org, 23 Sept. 2022, www.geisinger.org
- familydoctor.org editorial staff, et al. “How Much Bleeding Is Normal in Early Pregnancy? | Familydoctor.org.” Familydoctor.org, 20 Sept. 2017, https://familydoctor.org
Alte afecțiuni similare
Hemofilie
Hemofilia este o afecțiune rară care afectează capacitatea de coagulare a sângelui. În mod normal, atunci când vă tăiați, substanțele din sânge, cunoscute sub numele de...
Vezi detalii
Hemoptizie
Hemoptizia reprezintă expectorația cu sânge provenit din căile aeriene inferioare (subglotice), apărută după un acces de tuse. Ea semnalizează întotdeauna o problemă de...
Vezi detalii
Hemoragia anusului şi rectului
Sângerarea rectală sau hematochezia reprezintă eliminarea de sânge prin rect şi este destul de frecventă în populația generală. Poate fi alarmant să găsiți sânge în...
Vezi detalii
Hemoragie subarahnoidiană
O hemoragie subarahnoidiană se referă la sângerarea în spațiul subarahnoidian, care este zona dintre cele trei foițe ale meningelor, membrana arahnoidă și pia mater,...
Vezi detalii
Hemoroizi
Potrivit unor studii, aproximativ 3 din 4 adulți vor dezvolta de-a lungul vieții cel puțin un episod hemoroidal, iar în rândul populației cu vârsta de peste 50 de ani, 6...
Vezi detalii
Hemoroizi externi: cauze, simptome, tratament
Hemoroizii externi sunt hemoroizi care afectează venele din afara anusului şi pot provoca fisuri, sângerări anale, tromboze și mâncărimi. Hemoroizii, numiți și piloți,...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
