medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hemoroizi

Hemoroizi

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hemoroizi

Potrivit unor studii, aproximativ 3 din 4 adulți vor dezvolta de-a lungul vieții cel puțin un episod hemoroidal, iar în rândul populației cu vârsta de peste 50 de ani, 6 din 10 persoane declară că se confruntă cu această afecțiune. În ciuda acestor statistici, pacienții întârzie să se prezinte la cabinetul medical, invocând frecvent teama. Una dintre metodele cele mai bune pentru a învinge frica este cunoașterea bolii și modul în care aceasta îţi poate afecta viața când este neglijată.

Hemoroizii apar atunci când venele din jurul anusului și al rectului inferior devin inflamate și umflate. Cu alte cuvinte, este un proces care debutează similar cu venele varicoase de la nivelul picioarelor. Aceste aglomerări de vene sunt prezente la toate persoanele, însă modificarea structurii și dimensiunii lor apare doar la anumite categorii de pacienți, sub influența unor cauze și întreținute de anumite condiții patologice sau moștenite, moment în care ele încep să se umfle și să semene cu niște pernuțe vasculare. Acest lucru marchează debutul bolii hemoroidale. Ulterior, ele devin evidente și în exterior, pot sângera și provoca dureri locale și inflamație.

Cele mai frecvent afectate de boala hemoroidală sunt femeile gravide, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, dar și pacienții cu constipație cronică, obezi, persoanele sedentare şi cele care au o dietă dezechilibrată. 


Tipuri de hemoroizi

În funcție de localizarea hemoroizilor, în interiorul sau exteriorul rectului și anusului, aceștia se clasifică astfel:

 • Hemoroizi interni: sunt la nivelul rectului, nu pot fi văzuți sau palpați și, în general, nu produc durere. Simptomele hemoroizilor interni includ: sângerare la finalul defecației sau vizibilă pe hârtia igienică;
 • Hemoroizi externi: se află în jurul anusului. În această zonă există și o inervație mai bogată, drept urmare, principalul simptom este durerea, alături de sângerare, usturime, iritație, mâncărime și umflătură;
 • Hemoroizi trombozați: în momentul în care în interiorul hemoroizilor externi se formează cheaguri de sânge, aceștia devin trombozați, sunt însoțiți de durere mai intensă și disconfort accentuat.

În raport cu evoluția și complicațiile pe care le dau, hemoroizii se clasifică în funcție de stadii sau grade:

 • Gradul 1: hemoroizii aflați în stadiul 1 nu sunt vizibili, deci nu prolabează (adică nu ies în afara rectului), fiind localizați în interiorul canalului anal; hemoroizii aflaţi în acest stadiu, sângerează. Acesta este simptomul care alertează pacientul și îl face să se prezinte la medic;
 • Gradul 2: în timpul defecării, hemoroizii prolabează (ies) în afara anusului, însă se reduc spontan;
 • Gradul 3: hemoroizii ies în afara anusului în timpul defecării şi nu se reduc spontan, ci doar prin manevre manuale.
 • Gradul 4: aceștia sunt permanent ieşiţi în afara anusului și nu pot fi reduși, ei rămân permanent în afara canalului anal.
Medlife

Cauze

Cauza apariției hemoroizilor este determinată, în primul rând, de scăderea tonusului peretelui venos, ceea ce duce ulterior la dilatarea venelor sub acțiunea mai multor factori, dintre care amintim:


Constipația cronică

Pacienții suferinzi de sindromul de intestin iritabil cu predominanța constipației se confruntă cu apariția hemoroizilor și, în același timp, întrețin condiția patologică. În momentul defecării, în zona rectului se acumulează o presiune crescută care accentuează și mai mult nivelul de inflamație a vaselor de sânge. Din acest raționament, pacienții care suferă de constipație cronică ajung la un moment dat să sufere şi de boală hemoroidală.

De asemenea și sindroamele diareice repetate care provoacă o iritație locală a mucoasei sunt responsabile de aceleași consecințe.


Acumulare de presiune în zona bazinului

Apariția unei sarcini aduce cu sine o greutate și presiune suplimentară exercitată asupra bazinului și zonei anale. Femeile gravide prezintă un risc foarte ridicat de formare a hemoroizilor, mai ales începând din trimestrul 3 de sarcină.

Studii mai recente arată că pacienții cu hemoroizi tind să aibă un tonus mai ridicat al canalului anal în repaus - adică mușchiul neted al canalului anal tinde să fie mai strâns decât media (chiar și atunci când nu este încordat).


Factori alimentari

Printre factorii alimentari care declanșează boala hemoroidală se numără alcoolul şi consumul exagerat de condimente și alimente picante. În acest sens, este indicată întreruperea sau cel puțin reducerea cantităților de alcool și echilibrarea dietei. Consumul de băuturi alcoolice conduce la deshidratarea organismului, fenomen care poate provoca la rândul său constipație și dificultăți la eliminarea scaunului.

Alimentele cu un conținut scăzut de fibre, printre care se numără pâinea albă, orezul alb, produsele coapte de patiserie și dulciurile, sunt o altă cauză a apariției hemoroizilor.

De asemenea, produsele lactate cu un conținut ridicat de grăsimi, fructele decojite, carnea de pasăre și ouăle sunt și ele printre factorii care întrețin boala hemoroidală.

Fibrele sunt vitale în echilibrarea alimentației și imperios necesar a fi incluse în dieta zilnică a persoanelor care suferă de hemoroizi. Mecanismul prin care acestea favorizează un tranzit intestinal optim este creșterea în volum și reducerea consistenței scaunului, ceea ce conduce la eliminarea sa fără efort.


Sedentarism

Stilul de viață nesănătos, fără activitate fizică regulată sau care implică un loc de muncă cu stat în șezut prelungit (șoferi, munca la birou etc.) favorizează apariția hemoroizilor și sângerărilor repetate. Pe lângă faptul că sedentarismul este un factor de risc pentru multiple patologii cardiovasculare și metabolice, el este totodată printre principalii factori cauzatori ai hemoroizilor.


Consumul redus de lichide

Stresul cotidian și ritmul de viață haotic instaurat în ultima vreme, atât în rândul adulților dar și în rândul adolescenților, din păcate, este acompaniat de o alimentație dezechilibrată: sărirea peste mese, consumul de alimente de tip fast-food, de băuturi carbogazoase și neglijarea consumului cantității de apă necesară organismului. Un aport insuficient de lichide conduce la deshidratare, la încetinirea tranzitului intestinal cu îngroșarea scaunului care, la trecerea prin rect și anus, va pune presiune pe vasele de sânge regionale, conducând la scăderea rezistenței lor și dezvoltarea hemoroizilor.

Factori de risc

Principalii factori de risc care pot duce la apariţia hemoroizilor sunt:

 • constipația cronică:
 • diareea cronică;
 • sarcinile repetate;
 • nașterea naturală;
 • sindromul premenstrual;
 • factori iritativi locali: supozitoare, laxative iritante;
 • sporturi precum călăritul, ciclismul, motociclismul;
 • obezitatea;
 • statul prelungit în șezut, dar și statul în picioare pentru perioade lungi de timp;
 • ereditatea: în unele familii aproape toți membrii suferă de hemoroizi.

În plus, specialiştii mai susţin că tusea, strănutul şi vărsăturile pot agrava hemoroizii.

Simptome

Hemoroizii interni cauzează rareori durere (și, de obicei, nu pot fi simțiți), cu excepția cazului în care prolabează. Mulți oameni cu hemoroizi interni nu știu că îi au pentru că nu prezintă simptome. În această situaţie este posibil să vedeți sânge pe hârtia igienică, în scaun sau în vasul de toaletă, toate semne de sângerare rectală.

Simptomele hemoroizilor includ:

 • prurit anal sau iritații în zona anală;
 • disconfort local, senzație de arsură;
 • noduli tari în apropierea anusului, care se simt dureroși sau sensibili;
 • durere la nivelul anusului, mai ales când stai așezat sau după un episod de constipație sau efort fizic intens;
 • sângerare rectală.
Medlife

Diagnosticare

Pentru a-și forma o imagine clară asupra hemoroizilor externi, medicul proctolog va adresa mai multe întrebări despre istoricul pacientului și simptomatologie, iar apoi va face un examen fizic local și unul digital rectal. Pentru diagnosticarea hemoroizilor interni există şi alte tipuri de investigații:

 • anoscopia: presupune examinarea canalului anal cu ajutorul unui tub scurt de plastic numit anoscop pentru a vedea cum arată hemoroizii;
 • sigmoidoscopia: este procedura prin care, cu un tub flexibil numit sigmoidoscop, se face o examinare la nivelul colonului inferior, timp în care se poate preleva țesut şi pentru un examen histopatologic;
 • colonoscopia: este folosită pentru vizualizarea colonului cu ajutorul colonoscopului și, de asemenea, poate fi prelevat material bioptic.

Tratament

Pentru tratamentul hemoroizilor există mai multe variante terapeutice, iar alegerea celei mai bune metode de tratament depinde de stadiul evolutiv, de alte comorbidități și de eventualele complicații. În orice stadiu evolutiv s-ar afla boala hemoroidală, eliminarea cauzelor și a factorilor de risc este esențială. Există mai multe opțiuni terapeutice.


Tratament profilactic

În acest sens, va fi necesară o echilibrare a stilului de viață prin evitarea condimentelor și reducerea consumului de alcool, cafea sau ceai negru, a activităţilor sportive care întreţin boala hemoroidală (călărit, ciclism, motociclism) şi a sedentarismului. De asemenea, mersul pe jos, alergatul, consumul regulat de fibre şi o hidratare corectă sunt cele mai bune remedii pentru hemoroizi.


Tratament ambulator

Adoptarea dietelor cu peste 25 g fibre pe zi, asociată cu un consum de apă crescut, reprezintă intervenția terapeutică de primă linie. Ulterior, sunt recomandate și alte măsuri: sportul, reducerea timpului de stat pe toaletă, băi calde - toate sunt măsuri terapeutice care calmează și ameliorează simptomele pacienților ce suferă de hemoroizi gradele 1-3.

Tratamentul hemoroizilor interni care sângerează se axează, în principal, pe ameliorarea simptomelor şi se recomandă atât anestezice, antiinflamatorii, venotonice, antiseptice locale, cât și unele pe cale sistemică. Se mai utilizează și o serie de proceduri non-chirurgicale: scleroterapia, crioterapia, ligaturarea cu inele, fotocoagularea, electroterapia.

În fazele de dubut ale bolii, tratamentul medicamentos este cel mai frecvent recomandat și eficient.


Tratament chirurgical

Atunci când tratamentul conservator nu mai este eficient pentru ameliorarea pe termen lung a simptomelor, se poate apela la un tratament chirurgical care presupune excizia hemoroizilor, metodă numită hemoroidectomie, rezervată stadiilor 3 și 4 de boală.

Prevenție

Ca să scapi de hemoroizi, cel mai potrivit tratament este de fapt prevenția acestora. Pentru aceasta trebuie ținut cont de câteva sfaturi:

 • evitarea sau reducerea consumul de alcool și alimente picante sau condimentate;
 • evitarea sedentarismul, reducerea timpul de stat în șezut pe scaun sau în picioare timp îndelungat;
 • reducerea timpul de ședere pe vasul de toaletă;
 • integrarea în alimentația zilnică a unei cantităţi de fibre de peste 25 g pe zi;
 • consumul regulat de fructe, legume proaspete și cereale integrale;
 • consumul minim de 2 litri de apă pe zi.

Bibliografie

 1. “Hemorrhoids - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org‌
 2. “Hemorrhoids and What to Do about Them - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 7 Oct. 2013, www.health.harvard.edu‌
 3. “Hemorrhoids Treatment, Symptoms, Causes, Prevention.”Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org‌
 4. Reese. “Haemorrhoids.” BMJ Clinical Evidence, vol. 2009, 2014, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov‌
 5. Hansa D. Bhargava, MD, “Hemorrhoids.” WebMD, WebMD, 2002, www.webmd.com

Echipa medicală - Proctologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.