Despre sângerările rectale şi scaunul cu sânge
Sângerarea rectală sau hematochezia reprezintă eliminarea de sânge prin rect şi este destul de frecventă în populația generală. Poate fi alarmant să găsiți sânge în vasul de toaletă sau când vă faceţi igiena (rectoragie). Cauzele variază de la hemoroizi, fisuri anale până la cancer. Unele situaţii sunt relativ inofensive, altele necesită tratament, iar unele pot justifica îngrijiri de urgență.
Cele mai multe cazuri de sângerare rectală la persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă sunt cauzate de hemoroizi. În aproximativ 95% din cazuri, sângerarea rectală se va opri fără tratament, dar acest lucru nu înseamnă că și cauza de bază a dispărut.
Sângerarea rectală apare şi la persoanele mai tinere, la cele care suferă de o evacuare incompletă și în rândul persoanelor care au suferit o leziune, o ruptură sau o intervenție chirurgicală la nivelul anusului.
Statisticile sugerează că doar 40% dintre persoanele cu sângerare rectală caută ajutor medical, dar sângerarea poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni grave, așa că nu ar trebui să o ignorați dacă se întâmplă.
Cauze
O leziune a tractului gastrointestinal, inflamația și ulcerele pot provoca sângerări ale mucoasei tractului digestiv. În unele cazuri, se poate produce o perforație, ceea ce duce la sângerare, dureri abdominale și boli grave.
În cazul în care sângerarea are loc în tractul gastrointestinal, sângele iese din organism odată cu scaunul.
Problemele de sănătate specifice care pot duce la sângerare includ următoarele:
- Gastroenterită
Gastroenterita se referă la infecții virale, fungice sau parazitare care afectează stomacul și intestinele. În cazuri rare, unele tipuri de bacterii pot provoca diaree cu sânge.
Infecția rezultă, de obicei, din consumul de alimente și apă din surse contaminate, igiena necorespunzătoare a mâinilor, contactul cu persoane care au o infecție sau consumarea de alimente stricate/alterate sau gătite insuficient, ceea ce duce la intoxicații alimentare.
- Fisura anală
Fisurile anale sunt mici rupturi în mucoasa anusului. Acestea pot sângera și pot provoca durere în timpul scaunului.
Cauzele posibile includ boala inflamatorie intestinală, un traumatism, tumori sau infecții.
- Hemoroizi
Hemoroizii sunt venele umflate din partea inferioară a rectului. Strângerea sau eliminarea scaunelor tari poate rupe aceste vene, ceea ce duce la scaune cu sânge.
Persoanele cu hemoroizi pot observa câteva picături de sânge pe scaun, pe țesuturi sau în vasul de toaletă.
- Diverticuloza
Diverticulii sunt mici buzunare care se pot forma în interiorul colonului. Acestea sunt predispuse la infecții și inflamații, iar uneori, se pot rupe și sângera.
- Boala inflamatorie intestinală
Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, pot provoca scaune cu sânge.
- Fistula anală
O fistulă anală este un mic tunel care se formează între capătul intestinului și pielea din apropierea anusului. Fistulele pot începe în colon și pot duce la un alt organ sau la suprafața pielii.
- Medicamente
O persoană poate prezenta hemoragii gastrointestinale ca efect secundar al medicamentelor care subțiază sângele (anticoagulante).
- Polipi de colon
Polipii de colon pot duce la scaune cu sânge. Aceste mici excrescențe pot fi benigne sau precanceroase. Experții nu știu de ce apar polipii, dar aceștia devin mai probabili pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Un istoric familial de polipi poate crește șansele apariţiei.
- Cancer
Tumorile canceroase ale tractului gastrointestinal pot slăbi mucoasa țesuturilor gastrointestinale, provocând sângerări. Cu toate acestea, cancerul poate fi prezent fără semne vizibile de sângerare. Persoanele cu un risc mai mare de cancer la nivelul sistemului digestiv pot întreba un medic despre depistarea cu un test FIT, cunoscut și sub numele de test de sângerare oculta în scaun (fecale).
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de sângerare rectală includ:
- constipația;
- diareea;
- statul în picioare pentru un interval lung de timp;
- obezitatea;
- ridicarea de greutăți;
- sarcina;
- ulcerul peptic.
Simptome
Semnul cel mai evident al sângerării rectale este sângele roșu pe hârtia igienică, sângele vizibil ori scaunul cu tentă roșie în vasul de toaletă. Cu toate acestea, este important să acordați atenție culorii sângelui (și culorii scaunelor), deoarece poate indica lucruri diferite:
- sângele roșu aprins indică o sângerare undeva în tractul gastrointestinal inferior, cum ar fi colonul descendent sau rectul;
- sângele roșu închis sau de culoarea vinului poate indica o sângerare în intestinul subțire sau în prima porțiune a colonului;
- scaunele negre și gudronate pot indica o sângerare din stomac sau din partea superioară a intestinului subțire.
Alte simptome asociate cu sângerarea rectală includ:
- confuzie;
- leșin;
- senzație de amețeală;
- durere rectală;
- dureri abdominale sau crampe.
Diagnosticare
Testele pentru sângerarea rectală depind de vârsta, simptomele și istoricul medical. Medicul proctolog vă va examina clinic şi endoscopic în cazul în care consideră necesar:
- anoscopie - un mic instrument este introdus în anus pentru a-i permite medicului să aibă o vedere mai clară;
- sigmoidoscopie - este o procedură prin care se privește interiorul părții inferioare din stânga a colonului, cu ajutorul unui telescop flexibil;
- colonoscopia - se introduce un tub flexibil în anus pentru a vedea interiorul intestinului gros.
Unele dintre aceste teste se fac cu sau fără sedare și anestezie.
Tratament
Cea mai bună abordare depinde de cauza și de sursa hemoragiei din tractul gastrointestinal. În cazul în care sângerarea rezultă dintr-un ulcer, o infecție sau o inflamație, medicul poate prescrie medicamente.
Dacă este prezent un cancer, acesta va recomanda un tratament adecvat, în funcție de stadiu și de alți factori.
În unele cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a preveni alte sângerări. Medicul o poate efectua cu ajutorul endoscopiei sau colonoscopiei. Procedura poate implica:
- injectarea de medicamente pentru a opri sângerarea;
- cauterizarea locului cu ajutorul unei sonde de căldură, a unui curent electric sau a unui laser;
- închiderea vaselor de sânge afectate cu ajutorul unei benzi sau a unei cleme.
Complicații
Sângerările rectale ușoare sau petele cauzate de constipație ori hemoroizi la persoanele sub 40 de ani rareori necesită asistență medicală. Cu toate acestea, dacă sângerarea rectală este continuă sau abundentă, ar putea duce la șoc, o afecțiune care pune viața în pericol, în care organismul nu primește suficient flux sangvin. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la deces.
De asemenea, polipii netratați de la nivelul colonului sau rectului care provoacă sângerare rectală pot duce la cancer colorectal.
Prevenție
Dacă aveți sângerare rectală, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la gestionarea acestei afecțiuni.
Dacă aveți constipație care cauzează hemoroizi, puteți ajuta la ameliorarea acesteia astfel:
- consumând multă apă, cu excepția cazului în care aveți o afecțiune medicală existentă care face ca acest lucru să nu fie posibil;
- consumând alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele din tărâțe, fructele, legumele și pâinea integrală;
- evitând alimentele procesate, cum ar fi pâinea albă și brânza;
- să vă mențineți activi și mobili, pentru a reduce riscul de constipație;
- mergând la toaletă atunci când aveți nevoie.
În cazul în care medicul dumneavoastră a confirmat că aveți o fisură anală, puteți atenua disconfortul prin:
- ştergerea foarte atentă a zonei anale după ce mergeți la toaletă și folosirea hârtiei igienice moi și umede ori a șervețelelor pentru copii, mai degrabă, decât a hârtiei igienice uscate;
- băi calde de câteva ori pe zi;
- abordaţi o dietă sănătoasă, cu multe fibre, şi beți multe lichide pentru a vă menține scaunul cât mai moale și mai bine format posibil;
- încercând să nu faceți eforturi atunci când eliminați scaunul.
Nu aplicați pe zonă creme și loțiuni care nu v-au fost prescrise de medic, deoarece acest lucru poate provoca mai multe traume.
Bibliografie
- “Rectal Bleeding Causes.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/symptoms/rectal-bleeding/basics/causes/sym-20050740
- NHS Choices. Bleeding from the Bottom (Rectal Bleeding). 2024, www.nhs.uk/conditions/bleeding-from-the-bottom-rectal-bleeding/
- Nall, Rachel. “What Does It Mean When There Is Blood in Stool?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Aug. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/blood-in-stool
- “Rectal Bleeding.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 24 Nov. 2023, www.healthdirect.gov.au/rectal-bleeding
Alte afecțiuni similare
Hemocromatoză
Hemocromatoza este o afecţiune ereditară (primară sau idiopatică) ce presupune acumularea de fier în exces în organism care se depune pe diferite organe şi...
Vezi detalii
Hemofilie
Hemofilia este o afecțiune rară care afectează capacitatea de coagulare a sângelui. În mod normal, atunci când vă tăiați, substanțele din sânge, cunoscute sub numele de...
Vezi detalii
Hemoptizie (tuse cu sânge)
Hemoptizia reprezintă expectorația cu sânge provenit din căile aeriene inferioare (subglotice), apărută după un acces de tuse. Ea semnalizează întotdeauna o problemă de...
Vezi detalii
Hemoragia la debutul sarcinii
Sângerările vaginale pot apărea în săptămânile 1-12 de sarcină și pot fi îngrijorătoare, pentru că unele dintre aceste sângerări pot indica un avort spontan sau o altă...
Vezi detalii
Hemoragie subarahnoidiană
O hemoragie subarahnoidiană se referă la sângerarea în spațiul subarahnoidian, care este zona dintre cele trei foițe ale meningelor, membrana arahnoidă și pia mater,...
Vezi detalii
Hemoroizi
Potrivit unor studii, aproximativ 3 din 4 adulți vor dezvolta de-a lungul vieții cel puțin un episod hemoroidal, iar în rândul populației cu vârsta de peste 50 de ani, 6...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.