Hemoptizia

Alte denumiri ale afectiunii:

Expectoratie cu sange, Tuse cu sange

Cea mai mare parte a sangelui din plaman (95%) circula prin arterele pulmonare de presiune joasa si ajunge in patul capilar pulmonar, unde are loc schimbul gazos. Aproximativ 5% din aportul sanguin circula prin arterele bronsice de presiune inalta cu origine din aorta si care iriga caile aeriene majore si structurile de suport. 

Hemoptizia este definita ca scuipatul de sange derivat din plamani sau din tuburile bronsice, ca urmare a hemoragiei pulmonare sau bronsice.

Hemoptizia este clasificata ca non-masiva sau masiva, in functie de volumul pierderii de sange.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Cirstea Mihaela-Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Doctor

Hemoptizia - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele hemoptiziei

Sangele din hemoptizie provine in general din aceasta circulatie bronsica, cu exceptia cazurilor in care arterele pulmonare sunt lezate ca urmare a unui traumatism, a eroziunii unui granulom, a unui nodul limfatic calcificat sau a unei tumori sau, rar, dupa cateterismul arterei pulmonare sau cand capilarele pulmonare sunt afectate inflamator. Sputa striata cu sange poate aparea in multe afectiuni respiratorii minore, cum ar fi IACRS sau bronsitele virale. Hemoptizia masiva este eliminarea masiva a 600 ml de sange (echivalentul unei tavite renale) in 24 de ore.

Aspergilomul este o cauza din ce in ce mai frecventa, dar nu este la fel de des intalnita ca afectiunile maligne. Hemoptizia la fumatorii  in varsta de peste 40 de ani ridica suspiciunea de cancer pulmonar primitiv. 

Metastazele pulmonare rareori cauzeaza hemoptizii. 

Sindromul reno-pulmonar si hemoragiile alveolare difuze, embolia si infarctul pulmonar si insuficienta ventriculara stanga (mai ales cea secundara stenozei mitrale) sunt cauze mai rare de hemoptizie. Hemoptizia din insuficienta cardiaca este rara, dar apare ca rezultat al hipertensiunii venoase pulmonare in cadrul insuficientei ventriculare stangi. 

Adenomul bronsic primitiv si malformatiile arteriovenoase sunt rare, dar pot da sangerari masive. Rareori hemoptizia apare in timpul menstruatiei (hemoptizie catameniala) si se datoreaza endometriozei intratoracice.

Exista cateva cauze potential grave ale tusei de sange. Acestea necesita tratament medical imediat. Exemplele includ:

  • Traumatism la nivelul pieptului;
  • Inhaland particule straine;
  • Vatamarea arterelor din plamani;
  • Fibroza chistica;
  • Cancer de plamani;
  • Un cheag de sange in plaman;
  • Tuberculoza.

Anumite teste si proceduri medicale, cum ar fi bronhoscopia, spirometria, laringoscopia, amigdalectomia, chirurgia nazala si biopsia cailor respiratorii superioare pot avea efecte secundare care duc la tuse de sange.

Hemoptizia - Simptome

Simptomele hemoptiziei

Sangele care provine din plamani sau din tractul respirator va aparea adesea bubitic. Acest lucru se datoreaza faptului ca a fost amestecat cu aer si mucus in plamani.

Culoarea poate varia de la rosu la rosu aprins. Mucusul poate fi complet vopsit cu sange sau contine doar benzi de sange amestecate cu mucus.

Sangerarea de la gura (de exemplu, in cazul unei taieturi) nu este aceeasi cu tusea de sange. Sangerarea poate fi observata cand va spalati pe dinti sau dupa mancare.

Hemoptizia - Tratament

Diagnosticarea hemoptiziei

Anamneza- obiectivul principal in reprezinta diferentierea hemoptiziei de hematemeza si de sangerarile nazofaringiene sau orofaringene. Aceasta distinctie se poate face in general pe baza anamnezei si a examenului fizic. Un istoric de fumat masiv sugereaza o afectiune maligna. Pacientul poate simti de unde vine sangele si poate ajuta la identificarea originii acestuia, daca provine din unul din lobii superiori.

Examenul fizic- examinarea se concentreaza pe excluderea sangerarii din caile aeriene superioare si pe ascultatia pulmonara, prin care se pot detecta anomalii localizate ce pot indica locul sangerarii. Din nefericire, poate proveni din oricare zona si poate fi aspirat in tot plamanul.

Investigatii- pacientii cu hemoptizii minore pot fi investigate in ambulator. Radiografia toracica este obligatorie. Pacientii cu radiografie normala, anamneza concludenta si fara heoptizie masiva, pot urma un tratament empiric pentru bronsita. Cei cu rezultate patologice si cei fara anamneza concludenta necesita tomografie computerizata (CT) si bronhoscopie. CT poate evidentia leziuni pulmonare inaparente pe radiografia toracica si poate localiza leziunile in anticiparea bronhoscopiei si a biopsiei. Scintigrafia de ventilatie/perfuzie sau angio-CT pot confirma diagnosticul de embolie pulmonara. CT si angiografia pulmonara pot depista de asemenea si fistulele atriovenoase pulmonare. Cand etiologia este obscura, inspectia fibroscopica a faringelui, laringelui, esofagului si/sau cailor aeriene poate fi indicate pentru a diferentia hemoptizia de hematemeza si de sangerarile nazofaringiene sau orofaringiene.

Diagnosticul diferential este vast. Bronsitele, bronsiectaziile, tuberculoza, pneumaniile necrotice sau abcesele pulmonare sunt responsabile de 70-90% din cazuri.

Tratamentul hemoptiziei

Obiectivele tratamentului sunt, mai intai, oprirea sangerarii, in special in cantitati mari, si apoi tratarea cauzei care stau la baza. Daca o infectie este cauza, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente.

Pacientii cu hemoptizie masiva necesita tratament si stabilizare inainte de efectuarea investigatiilor. Cauza hemoptiziei ramane necunoscuta in 30-40% din cazuri. Prognosticul pentru pacientii cu hemoptizie idiopatica este in general favorabil, cu rezolvarea de regula a sangerarii intr-un interval de 6 luni de la evaluare.

Protectia plamanului neafectat poate fi dificila deoarece locul sangerarii este de multe ori neclar. Ca strategii sunt folosite pozitionarea pacientului (cu zona care sangereaza in pozitie decliva) si intubatia selectiva cu obstructia bronsiei care conduce spre zona care sangereaza.

Prevenirea exsanguinarii implica tratarea diatezei hemoragice si eforturi directe de a opri sangerarea. Defectele de coagulare pot fi corectate prin admninistrarea de plasma proaspata/congelata si transfuzii de plachete sau de factori specifici. Laserterapia, cauterizarea sau injectarea directa de vasopresina sau epinefrina pot fi efectuate bronhoscopic.

Hemoptizia masiva este una dintre putinele indicatii ale bronhoscopiei rigide, care asigura controlul caii aeriene, permite un camp mai larg de vizualizare decat fibrobronhoscopia, permite o aspirare mai buna si este mai potrivita pentru interventiile terapeutice cum ar fi laserterapia. Embolizarea unui segment pulmonar devine metoda de preferat pentru oprirea unei hemoptizii masive, avand un procent de reusita de pana la 90%. Chirurgia in urgenta este indicata pentru hemoptizii masive care nu au fost rezolvate prin bronhoscopie rigida sau embolizare si este considerata in general ca fiind ultima alternativa.

Rezectia precoce poate fi indicata pentru adenomul sau carcinomul bronsic. 

Sangerarea secundara insuficientei cardiace sau stenozei mitrale raspunde de obicei la tratamentul insuficientei cardiace, dar in rare cazuri valvulotomia mitrala de urgenta este necesara pentru o hemoptizie cu risc vital cauzata de o stenoza mitrala. Sangerarea datorata emboliei pulmonare este rareori masiva si aproape intotdeauna se opreste spontan. Daca embolia este recurenta si sangerarea persista, tratamentul anticoagulant poate fi contraindicate si tratamentul de electie consta in plasarea unui filtru la nivelul venei cave inferioare.

Deoarece sangerarea din zonele cu bronsectazii este aproape intotdeauna consecinta infectiei, este esential tratamentul cu antibiotic potrivite si drenaj postural.

Sedativele si opioidele deprima centrul respiratiei si trebuie evitate. 

 In cazurile de sangerare severa, va trebui sa fiti internat. Medicul dumneavoastra va poate recomanda o procedura cunoscuta sub numele de embolizare endovasculara care opreste sangerarea. In functie de cauza pot fi necesare alte proceduri sau interventii chirurgicale.

Hemoptizia - Preventie

Prevenirea hemoptiziei

Tusirea sangelui este un simptom al unei boli. Ignorarea simptomului poate permite agravarea cauzei afectiunii.

Prin urmare, prevenirea consta in abordarea problemei si obtinerea unui tratament adecvat. Renuntarea la fumat, precum si evitarea fumului din aer liber cand poluarea si smogul sunt mari, pot fi benefice.

Nu ignorati o tuse persistenta.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical