Hemoragia subarahnoidiana

Hemoragia subarahnoidiana este reprezentata de sangerarea acuta, brusca, in spatiul subarahnoidian.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie Doppler Vascular

Medic Specialist
Paun Nicolae,Medic primar medicina interna si cardiologie
Medic primar...
Medic Specialist
Petre Mirela-Ruxandra,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Hemoragia subarahnoidiana - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeaza hemoragia subarahnoidiana

Hemoragia subarahnoidiana se datoreaza hemoragiilor survenite in spatiul situat intre arahnoida si pia mater, prin ruptura unui anevrism. 

In general, cea mai frecventa cauza este constituita de traumatismele cranio-cerebrale dar hemoragia subarahnoidiana traumatica este considerata o tulburare distincta. Hemoragia subarahnoidiana spontana (primara) rezulta din ruperea unui anevrism, cel mai frecvent, la 85% dintre pacienti, fiind vorba de un anevrism congenital intracranian sacular. Sangerarea se poate opri spontan.

Ruperea anevrismala poate avea loc la orice varsta dar este mai frecventa in perioada de varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. 

Cauzele mai putin frecvente sunt reprezentate de anevrismele micotice, malformatiile alterio-venoase si diatezele hemoragice. 

Prezenta sangelui in spatiul subarahnoidian determina aparitia unei meningite chimice care creste de obicei presiunea intracraniana pe o perioada de cateva zile sau de cateva saptamani. Spasmul vascular secundar poate determina ischemie cerebrala focala, aproape 25% dezvoltand semne de accident ischemic tranzitor (AIT) sau de accident vascular ischemic. In intervalul de 72 ore - 10 zile edemul cerebral este maxim si riscul de vasospasm si infarct secundar este de asemenea crescut. Este frecventa si hidrocefaleea secundara. Uneori poate avea loc si o a doua sangerare (a doua ruptura), cel mai adesea in cursul urmatoarelor 7 zile.  

Hemoragia subarahnoidiana - Simptome

Simptomele hemoragia subarahnoidiana

Cefaleea este de obicei severa, crescand brusc, in decurs de secunde. Poate urma pierderea constientei, de obicei imediat, alteori in curs de cateva ore. Pot aparea tulburari senzoriale si pacientii pot deveni nelinistiti. Pot avea loc crize convulsive. Initial, daca nu are loc hernierea amigdaliana, poate sa lipseasca redoarea de ceafa. Cu toate acestea, curs de 24 de ore meningita chimica poate determina instalarea unui meningism moderat sau marcat, voma si uneori reflex plantar in extensie bilaterala. Febra, cefaleea persistenta si confuzia sunt obisnuite in 5-10 zile. Hidrocefalia secundara poate determina cefalee, confuzie si deficite motorii ce pot persista saptamani. Repetarea sangerarii poate determina recurenta simptomatologiei sau aparitia unor semne noi.

Hemoragia subarahnoidiana - Tratament

Diagnosticarea hemoragia subarahnoidiana

Diagnosticul este sugerat de simptomele caracteristice.Diagnosticul se pune prin efectuarea de CT (computer tomograf) sau daca aceasta este normala se efectueaza o punctie lombara si analiza LCR (lichid cefalo rahdian). Aceasta punctie este contraindicata in cazul in care se suspecteaza o hipertensiune intracraniana deoarece scaderea brusca a presiunii LCR poate slabi dopul format pe un cheag la nivelul rupturii anevrismale, cauzand reluarea sangerarii. In cazul pacientilor cu hemoragie subrahnoidiana, imediat dupa episodul hemoragic se efectueaza cat mai rapid o angiografie cerebrala.

Hemoragia subarahnoidiana poate produce modificari pe EKG supra sau sub denivelarea segmentului ST. Poate produce o sincopa mimand infarctul miocardic.

Tratamentul hemoragia subarahnoidiana

Aproximativ 35% dintre pacienti mor dupa prima hemoragia subarahnoidiana anevrismala, alti 15% mor in decurs de cateva saptamani datorita unei rupturi consecutive. Dupa 6 luni probabilitatea unei alte rupturi este de 3% pe an.

La cei ce supravietuiesc sunt frecvente deficitele neurologice chiar si in cazul unui tratament adecvat. Pacientii cu hemoragia subarahnoidiana trebuie tratati in centre specializate ori de cate ori este posibil. 

Medicamentelele anticoagulante si antiplachetare sunt contraindicate. 

Tensiunea arteriala trebuie mentinuta la valori corespunzatoare.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical