Sarcină

28 Noiembrie 2022

Morfologia fetală: ce rol are și când trebuie realizată?

femeie gravida cu o imagine de la morfologia fetala in mana

Despre ecografia de morfologie fetală - ce este, ce analizează?

Ecografia de morfologie fetală este o investigație medicală care are ca scop verificarea dezvoltării fătului și a anexelor (placentă, lichid amniotic), detectarea unor posibile anomalii de dezvoltare, dar şi aflarea sexului copilului. Procedura se realizează la indicaţia medicului specialist, cu precădere în cel de-al doilea trimestru de sarcină, în săptămânile 19 – 22.

Ecografia de morfologie fetală se poate realiza abdominal, transvaginal sau combinat. Există situații în care ecogenitatea parietală împiedică realizarea ecografiei abdominale în cele mai bune condiții, cu imposibilitatea de a vedea exact cum s-a dezvoltat fătul.

Pentru a monitoriza dezvoltarea intrauterină, morfologia poate fi realizată în fiecare trimestru de sarcină într-un Centru de Medicină Materno-Fetală. Ea permite medicului să observe structurile anatomice ale fătului: craniu, coloană vertebrală, plămâni, cord, stomac, rinichi, vezică urinară, membre, dar și starea cordonului ombilical, a placentei și a lichidului amniotic. Cu ajutorul ecografiei de morfologie fetală se poate măsura și frecvența bătăilor inimii fătului.

Investigaţia poate identifica anomaliile structurale, dar nu generează rezultate similare cu testarea genetică. În cazul în care medicul are suspiciuni legate de dezvoltarea fătului, în urma acestor examene ecografice el poate recomanda testarea genetică, singura variantă de a stabili riscul de apariție al anomaliilor cromozomiale sau de a le diagnostica.

Când se recomandă efectuarea morfologiilor și de ce sunt acestea necesare?

O ecografie de morfologie fetală poate fi realizată în fiecare trimestru de sarcină, mai ales că, odată cu evoluţia tehnicii medicale din ultimii ani, anumite anomalii structurale ale fătului pot fi identificate încă din primele testări.

Morfologia în trimestrul I de sarcină

Se realizează între 11 – 13 (+ 6 săptămâni de amenoree), dar mai frecvent în săptămânile 12 - 13 de sarcină și are ca scop estimarea exactă a vârstei fătului în funcție de lungimea sa craniocaudală (CRL), sunt identificate posibile sarcini multiple, dar se pot observa și anomalii structurale ce pot fi localizate la nivelul craniului, membrelor sau la nivelul inimii, dacă acestea există.

Realizată în această fază a sarcinii, evaluarea morfologică permite reevaluarea și testarea genetică, astfel încât părinții să poată lua o decizie informată, în funcție de rezultatele investigațiilor. În cele mai multe cazuri, evaluarea morfologică ecografică din primul trimestru de sarcină se realizează simultan cu cea serologică și poartă denumirea de „dublu test”. În ultimul timp, testele noninvazive de screening (de exemplu testarea ADN-lui fetal liber circulant în sângele matern) au devenit din ce în ce mai des utilizate.

Morfologia în trimestrul II de sarcină

Se realizează în săptămânile 20 – 24 de sarcină, ideal în săptămâna 22, însă doar medicul care monitorizează sarcina poate indica momentul oportun pentru fiecare pacientă.

Spre deosebire de ecografia morfologică făcută în primul trimestru, aceasta permite o examinare mult mai detaliată a structurilor fetale. Cu ajutorul ei pot fi vizualizate defecte la nivelul feței, ale toracelui, diafragmului, abdomenului, membrelor, coloanei vertebrale și chiar la nivel articular. Dacă a fost efectuată o investigație similară în trimestrul anterior de sarcină, suspiciunile apărute atunci pot fi confirmate sau infirmate.

Morfologia fetală realizată în cel de-al doilea trimestru de sarcină permite observarea în timp real a mișcărilor, iar medicul poate realiza reconstrucții 3D și 4D ale fătului. Mai mult, este posibilă vizualizarea cordonului ombilical și a placentei, astfel încât posibilele complicații să fie descoperite din timp. Dacă această procedură este realizată împreună cu testele serologice, ea poartă denumirea de „triplu test” sau, în unele cazuri, „cvadruplu test”. De asemenea, medicul poate propune măsurarea transvaginală a lungimii colului uterin, ca măsură de screening al naşterii premature.

Morfologia în trimestrul III de sarcină

Se realizează în săptămânile 30 – 32 de sarcină. În acest moment, din cauza poziției, a dimensiunilor și a structurii osoase dense, anumite aspecte ale fătului sunt mai greu de observat. Totuşi, morfologia realizată în acest trimestru permite identificarea posibilelor malformații cardiace, care au un debut târziu și a celor de la nivelul sistemului nervos central.

O morfologie fetală cu rezultat normal nu exclude 100% posibilitatea existenței unei anomalii de dezvoltare a fătului. Unele dintre acestea au un debut tardiv, apar după investigații, altele sunt imposibil de depistat ecografic sau sunt mai dificil de observat din pricina poziției pe care o are fătul.

Realizate regulat, ecografiile în sarcină asigură o probabilitate mai mare de a depista dacă ceva este în neregulă cu bebeluşul. Aceste investigații se fac la recomandare medicală.

Pregătirea pentru o ecografie morfologică

O ecografie morfologică fetală nu necesită pregătiri speciale din partea gravidei. Indiferent de trimestrul în care realizează această investigație, pentru o observare mai ușoară a fătului este recomandat ca viitoarea mamă să nu folosească în zona abdominală creme și uleiuri cu 24 de ore înainte de procedură.

Pentru ecografiile morfologice realizate în trimestrul al doilea și al treilea, gravida trebuie să mănânce înainte de a se prezenta la medic, astfel încât să stimuleze mișcările fătului și structurile acestuia să fie mai ușor de observat.

Ca la orice ecografie, și înainte de morfologia fetală se recomandă golirea vezicii urinare.

Întrebări frecvente

Sunt morfologiile fetale obligatorii?

Ecografiile morfologice fetale nu sunt obligatorii, dar sunt investigații ce permit analizarea în detaliu a structurii fătului și identificarea din timp a eventualelor anomalii. Aceste investigații se fac la recomandarea medicului care urmărește sarcina. Dacă viitoarea mamă are suspiciuni sau temeri, recomandat este să discute cu medicul ginecolog despre oportunitatea unei astfel de investigații.

Morfologia fetală nu ține loc de testare genetică și nu poate detecta anomaliile cromozomiale. De aceea, dacă medicul specialist are suspiciuni după realizarea ecografiilor morfologice fetale, acesta poate recomanda teste genetice.

Făcute în fiecare trimestru de sarcină, ecografiile de morfologie fetală permit observarea dezvoltării fătului, dar și a felului în care s-a fixat placenta în uter, astfel încât, dacă există complicații la nivelul acesteia, să poată fi luate, din timp, cele mai potrivite decizii medicale.

Ce malformații pot fi observate în urma unei ecografii morfologice?

Ecografiile morfologice permit vizualizarea structurilor fătului, de la craniu și până la membrele inferioare.

Cu ajutorul morfologiei fetale se pot vizualiza defecte de la nivelul:

 • feței (defecte ale buzelor, ale bărbiei, defecte de palat dur, hipotelorism);
 • toracelui (defecte de sept ventricular, defecte ale vaselor de sânge care alimentează inima);
 • cordului fetal;
 • diafragmului (hernia diafragmatică) sau ale abdomenului (stenoza duodenală, atrezie esofagiană, intestin hiperecogen);
 • tractului renal (megaureter, obstrucție uretero-pelvică);
 • craniului (hidrocefalia, encefalocel, holoprozencefalia);
 • coloanei vertebrale (spina bifida, diastomielie);
 • membrelor superioare și inferioare (polidactilie, anomalii articulare, displazii scheletale).

Rezultatul unei ecografii morfologice nu echivalează cu un diagnostic de certitudine. În cele mai multe cazuri, dacă medicul are suspiciuni, va recomanda realizarea unor investigații suplimentare.

Pot păstra pozele de la morfologii?

Scopul ecografiilor morfologice fetale nu este acela de a realiza amintiri pentru părinți, ci de a te asigura că fătul se dezvoltă normal și că placenta se fixează așa cum trebuie în uter. Desigur că părinții pot păstra imaginile de la morfologii dacă doresc.

 

Bibliografie

 1. Ukweh ON, Ugbem TI, Okeke CM, Ekpo EU., “Value and Diagnostic Efficacy of Fetal Morphology Assessment Using Ultrasound in A Poor-Resource Setting.”, Diagnostics (Basel), septembrie 2019, vol 9, nr 3, 10.3390/diagnostics9030109
 2. “Fetal Ultrasound - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org
 3. “20 Week Ultrasound (Anatomy Scan): What to Expect.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.orgSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.