medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Infecția cu Salmonella

Infecția cu Salmonella

Descoperă informații utile despre infecția cu salmonella: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre infecţia cu Salmonella

Infecția cu Salmonella, cunoscută și sub numele de salmoneloză, este un tip de infecție bacteriană cauzată de bacteria Salmonella. Există mai multe tipuri diferite de bacterii cu acest nume, dar Salmonella enterica este cea mai frecventă specie care provoacă infecții la om şi cea mai frecventă cauză a toxiinfecţiei alimentare şi enterocolitei.

Oamenii se infectează cel mai frecvent prin intermediul apei sau alimentelor contaminate. Majoritatea celor infectaţi dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de 8 - 72 de ore de la expunere şi se recuperează în câteva zile până la o săptămână, fără tratament specific. Totuşi, există şi persoane care nu prezintă nici un simptom.

În cele mai multe cazuri, salmoneloza poate fi tratată cu antibiotice și îngrijire, cum ar fi menținerea hidratării și odihnă. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția cu Salmonella poate duce la complicații mai grave, cum ar fi deshidratarea, septicemia și artrita reactivă.

bacterie salmonella sub microscop

Cauze

Infecția cu Salmonella este cauzată de bacteria Salmonella, care poate fi găsită în alimente, apă și suprafețe contaminate. Cele mai frecvente surse alimentare ce pot fi purtătoare de Salmonella sunt:

  • carne crudă, păsări de curte și fructe de mare;
  • ouă crude sau insuficient gătite;
  • produse lactate nepasteurizate;
  • fructe și legume.

Bacteria poate fi găsită, de asemenea, în fecalele animalelor infectate, inclusiv ale animalelor domestice și sălbatice, și poate fi răspândită prin contact direct cu animalele sau cu fecalele acestora. În plus, Salmonella poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contactul cu materii fecale contaminate, de obicei din cauza unei igiene precare.

Unele produse proaspete, în special soiurile importate, pot fi irigate pe câmp sau spălate în timpul procesării cu apă contaminată cu salmonella. Contaminarea poate avea loc, de asemenea, în bucătărie, din cauza:

  • alimentelor manipulate necorespunzător;
  • suprafețelor infectate;
  • animalelor de companie și altor animale infectate.

Factori de risc

Infecțiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara decât iarna şi, în general, persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare sunt:

  • copiii;
  • persoanele în vârstă;
  • persoanele cu un sistem imunitar slăbit;
  • femeile însărcinate.

Din cauza riscului de infectare, cei care au reptile sau păsări tinere nu ar trebui să le permită copiilor mici să le atingă.

În cazul în care o femeie dezvoltă o infecție cu Salmonella în timpul sarcinii, pot exista riscuri suplimentare: deshidratarea și lipsa de nutrienți care rezultă din infecție pot dăuna atât mamei, cât şi și copilului.

În aproximativ 4% dintre infecțiile cu Salmonella în timpul sarcinii, bacteria se răspândește în sânge. Acest lucru poate duce la septicemie intrauterină, o afecțiune care poate pune viața în pericol.

Simptome

Simptomele infecţiei cu Salmonella apar, de obicei, între şase ore și şase zile după infecția inițială, durează între patru şi şapte zile şi pot include:

  • diaree;
  • crampe la stomac și dureri abdominale;
  • febră bruscă;
  • greață;
  • vărsături.

Unele tulpini de Salmonella pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, inclusiv lichidul spinal și creierul şi pot duce la complicații grave.

Unele persoane prezintă dureri articulare, cunoscute sub numele de artrită reactivă, care poate dura luni sau ani de zile și poate deveni artrită cronică.

femeie tanara cu dureri abdominale cauzate de infectia cu salmonella

Diagnosticare

Un medic primar sau un specialist în boli infecțioase poate diagnostica infecția cu Salmonella în urma unei examinări fizice și a unei analize a simptomelor. Medicul poate pune întrebări despre călătoriile recente, consumul de alimente și orice altă expunere potențială la salmonella.

Testele de diagnostic, cum ar fi analizele de sânge sau culturile fecale, pot confirma prezența bacteriei Salmonella în organism. În unele cazuri, pot fi recomandate teste imagistice, cum ar fi o radiografie sau o tomografie computerizată, dacă infecția s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Tratament

În majoritatea cazurilor, infecțiile cu salmonella se rezolvă de la sine, fără tratament. Cu toate acestea, în cazurile severe sau pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, medicul specialist poate indica:

  • antibiotice – acestea nu sunt întotdeauna recomandate deoarece pot prelungi durata infecției și pot crește riscul de a dezvolta rezistență la antibiotice;
  • spitalizare - în cazuri rare, poate fi necesară spitalizarea pentru deshidratare severă, febră mare sau alte complicații;
  • rehidratarea - este important să înlocuiți lichidele pierdute din cauza diareei pentru a preveni deshidratarea. Consumul de lichide din abundență, cum ar fi apă, soluții de electroliți și bulion, poate ajuta.

Complicații

Infecția cu Salmonella nu pune, de obicei, viața în pericol. Cu toate acestea, la anumite persoane - în special sugari și copii mici, adulți mai în vârstă, beneficiari de transplant, femei însărcinate și persoane cu un sistem imunitar slăbit pot apărea:

  • deshidratare;
  • bacteriemie - atunci când infecția cu salmonella intră în fluxul sanguin;
  • artrita reactivă - cunoscută și sub numele de sindromul Reiter, aceasta provoacă de obicei iritații ale ochilor, durere la urinare sau dureri articulare.

Prevenție

O igienă bună este esențială pentru a preveni infecția cu Salmonella:

  • spălaţi-vă regulat pe mâini cu săpun și apă caldă sau folosiţi dezinfectant înainte de a pregăti alimente sau de a mânca, după ce folosiți toaleta, după ce schimbați scutecele unui copil, după ce atingeți animale de companie și alte animale şi după grădinărit;
  • păstrați separat alimentele gătite și cele crude;
  • spălați bine fructele și legumele crude înainte de a le mânca;
  • gătiți bine alimentele, în special carnea și ouăle;
  • păstrați curate ustensilele de gătit și suprafețele de lucru;
  • evitați să beți apă netratată, de exemplu, din pârâuri, râuri și lacuri.

Atunci când cumpărați ouă, asigurați-vă că acestea provin de la un furnizor care le păstrează la frigider. Acasă este important să păstrați ouăle la o temperatură nu mai mare de 4°C şi să le aruncați pe cele crăpate sau murdare.

Salmonella poate trăi pentru perioade de timp diferite în unele alimente. De exemplu, în 2015, cercetătorii au descoperit că bacteria poate trăi în gustările de tip biscuiți şi sendviş cu biscuiți timp de cel puțin şase luni.

Bibliografie

  1. “Salmonella Infections.” John Hopkins Medicine, 2019, www.hopkinsmedicine.org
  2. Mayo Clinic. “Salmonella Infection - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, Mayo Clinic, 11 Oct. 2019, www.mayoclinic.org
  3. Brazier, Yvette. “Salmonella: Symptoms, Causes, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 12 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.