medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Lepra

Lepra

Alte denumiri: Boala Hansen

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre Lepra sau Boala Hansen

Lepra, cunoscută sub denumirea medicală de boala Hansen, este o afecțiune infecțioasă care există din cele mai vechi timpuri. Dacă în timpuri străvechi un astfel de diagnostic echivala cu dizabilitatea permanentă și decesul, astăzi, lepra poate fi vindecată atunci când este detectată și tratată din vreme. Tratamentul leprei implică terapia multimedicametoasă cu antibiotice.

În întreaga lume, până la 2 milioane de oameni prezintă un handicap permanent din cauza bolii Hansen.

În ciuda dezvoltării științei și cercetării medicale, este încă necunoscut modul în care se răspândește boala Hansen. În prezent, oamenii de știință consideră că lepra poate fi contractată aerob, atunci când cineva infectat tușește sau strănută, iar particulele secrețiilor care conțin bacteria Mycobacterium leprae sunt inspirate de o persoană sănătoasă. De asemenea, un contact prelungit și apropiat cu cineva care este bolnav de lepră și nu este tratat poate duce la infectare.

Studiile medicale arată că un om sănătos nu se poate infecta cu lepră prin:

 • strângerea mâinii sau îmbrățișare;
 • alăturarea în spații restrânse, de exemplu, în autobuz;
 • stând împreună la o masă.

Boala Hansen nu se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii.

mainile unei persoane care sufera de lepra

Cauze

Contactul direct cu bacteria Mycobacterium leprae provoacă lepra (boala Hansen).

Deși nu mai este atât de periculoasă, lepra (boala lui Hansen) se poate răspândi de la o persoană la alta. Experții consideră că bacteria este probabil transmisă prin picături în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Atunci când bacteria este eliberată în mediu, alte persoane o pot inhala.

Este important de reținut că majoritatea oamenilor au imunitate naturală la Mycobacterium leprae. De fapt, doar 5% dintre toți oameni sunt cu adevărat vulnerabili la lepră (boala Hansen).

Bacteria Mycobacterium leprae crește doar la gazde vii, inclusiv anumite tipuri de mamifere, precum armadillos. Cercetările au confirmat că o specie de armadillo originară din sudul Statelor Unite și din Mexic poate purta lepră (boala lui Hansen) și o poate răspândi la oameni.

Factori de risc

În general, riscul de a face boala Hansen este foarte scăzut. Asta pentru că mai mult de 95% dintre toți oamenii au imunitate naturală la boală.

Cei mai expuși riscului de a contracta boala sunt locuitorii țărilor în care lepra este încă răspândită, adică populațiile din Africa: Republica Democratică Congo, Etiopia, Madagascar, Mozambic, Nigeria, Republica Unită Tanzania; Asia: Bangladesh, India, Indonezia, Myanmar, Nepal, Filipine, Sri Lanka, dar și America: Brazilia.

Riscul cel mai mare de îmbolnăvire este contactul strâns și prelungit cu persoane care au lepră netratată deoarece, de îndată ce pacienții încep tratamentul, boala nu mai poate fi răspândită.

Simptome

Simptomele principale ale leprei (boala Hansen) includ:

 • pete pe piele care pot fi roșii sau au o pierdere a pigmentării;
 • zone cutanate cu senzații diminuate sau absente;
 • amorțeală sau furnicături în mâini, picioare, brațe și picioare;
 • răni sau arsuri nedureroase la mâini și picioare;
 • slăbiciune musculară.

Persoanele cu lepră netratată pot dezvolta:

 • piele groasă sau rigidă;
 • nervi periferici afectați;
 • pierderea genelor sau a sprâncenelor;
 • congestie nazală;
 • sângerări nazale.

Atunci când boala este deja în stadii avansate, simptomele sunt mult mai grave și implică paralizie, pierderea vederii, desfigurare prin pierderea tegumentului nasului, leziuni permanente ale mâinilor și picioarelor, pierderea degetelor de la mâini și de la picioare, ulceraţii cronice, în partea de jos a picioarelor, care nu se vindecă.

Odată infectat cu bacteria Mycobacterium leprae, este posibil să treacă și 3 - 5 ani până la apariția unor simptome îngrijorătoare. Din acest motiv, este dificil pentru medici să determine când și unde a avut loc infectarea.

Doctor tine mainile pacientului cu suspiciune de boala Hansen

Diagnosticare

Dacă ați fost diagnosticat cu boala Hansen (lepră) este important să începeți cât mai urgent tratamentul pentru a împiedica apariţia simptomelor severe.

Diagnosticul bolii Hansen este stabilit cu ajutorul anamnezei şi a examenului clinic, dar şi în urma investigațiilor paraclinice, respectiv biopsia pielii și a țesutului nervos, prin intermediul căreia poate fi stabilită forma tuberculoidă și lepromată a bolii.

Forma tuberculoidă a leprei este caracterizată de existența leziunilor extinse la nivelul tegumentelor, dar cu o încărcătură bacteriană redusă la nivel celular.

Forma lepromatoasă se diferențiază prin prezența nodulilor tegumentari, care determină deformarea și distrugerea extinsă a țesuturilor.

Cea mai sigură metodă de diagnostic a leprei este biopsia pielii. În timpul acestei proceduri medicul ia o probă de țesut și o trimite la laborator pentru analiză.

Tratament

Medicina modernă tratează cu succes lepra, considerând această boală vindecabilă. Conform studiilor, în ultimii 20 de ani, peste 16 milioane de oameni au învins această afecţiune.

Boala Hansen se tratează cu terapie multidrog, o abordare care combină diferite tipuri de antibiotice. În cele mai multe cazuri, medicul prescrie două până la trei tipuri diferite de antibiotice în același timp. Acest lucru ajută la prevenirea rezistenței organismului la antibiotice.

Antibioticele nu pot trata, însă, și leziunile nervoase care pot apărea ca urmare a bolii Hansen. Medicul poate prescrie și medicamente antiinflamatoare pentru a gestiona simptomele dureroase.

În medie, recuperarea după tratamentul împotriva leprei durează 1-2 ani. Pe toată perioada tratamentului medicul trebuie să monitorizeze progresul pacientului.


Complicații

Cea mai gravă complicație în cazul bolii Hansen este apariția unor probleme grave neurologice, ca urmare a diagnosticării tardive. Leziunile tipice ale pielii și neuropatia clasică a leprei sunt ușor de recunoscut în țările în care boala este mai frecventă dar, în statele dezvoltate, unde lepra este rar întâlnită, poate fi dificil de diagnosticat. Conștientizarea medicului este cheia pentru diagnosticarea precoce și tratamentul care poate preveni dizabilitatea.

Din acest motiv, prezentarea la medic pentru investigații, pentru orice semn al unei modificări a stării de sănătate este esenţială. Trebuie luat în considerare diagnosticul de lepră atunci când:

 • pacientul prezintă o leziune cutanată neresponsivă;
 • pacientul este imigrant dintr-o țară cu incidență mare de lepră;
 • pacientul are un istoric de călătorie în străinătate;
 • pacientul are antecedente medicale și vizite frecvente la camera de urgență.

Prevenție

Deși șansele de a face boala Hansen sunt destul de scăzute, există totuși și măsuri ce pot fi luate pentru a reduce riscul de infectare.

Măsurile de prevenire și control au la bază identificarea rapidă a cazurilor de lepră și instituirea promptă a tratamentului adecvat. Deoarece contagiozitatea bolii poate fi rapid combătută cu ajutorul medicamentelor, este vitală identificarea precoce a tuturor cazurilor de îmbolnăvire. Toți contacții apropiați ai unui bolnav de lepră, dar mai ales membrii familiei, vor fi examinați periodic, pentru a depista posibilitatea de infectare.

În cazul unui diagnostic al unei persoane apropiate, este de preferat să purtați mască atunci când vă aflați în preajma acesteia şi să evitaţi contactul direct.

Bibliografie

 1. Transmission. 2023, www.cdc.gov
 2. “Leprosy (Hansen’s Disease): Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
 3. Health. “Leprosy.” Vic.gov.au, 2017, www.betterhealth.vic.gov.au

Echipa medicală - Boli infectioase

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.