Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Lipotimie
Descoperă informații utile despre leșin: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Lipotimia sau sincopa, denumită în termeni populari leșin, reprezintă o pierdere temporară a cunoștinței și a controlului muscular. Aceasta este provocată de reducerea fluxului de sânge la nivel cerebral, ceea ce duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Lipotimia nu este considerată o boală în sine, ci o manifestare a unei alte afecțiuni.
De regulă, există câteva semne premonitorii ale leșinului:
Conform statisticilor, unul din trei oameni trece, cel puțin o dată în viață, printr-un episod lipotimic.
Majoritatea cazurilor de leșin în rândul tinerilor nu sunt semnele unei afecțiuni, însă la vârstnici acestea pot indica o afecțiuni mai severe precum problemele cardiace. De asemenea, leșinul poate duce la accidentări grave în urma căderii. De aceea, este important ca fiecare sincopă să fie tratată ca o afecțiune medicală, până la stabilirea unei cauze certe de către medic.
În funcție de tipul ei, lipotimia poate avea mai multe cauze:
Sincopa vasovagală
Este printre cele mai frecvente cauze de leșin, fiind de fapt un răspuns exagerat la o serie de stimuli. Termenul provine de la nervul vag, care controlează procesele interne ale organelor, inclusiv ale inimii.
Sincopa vasovagală intervine brusc, ca răspuns la un stimul vizual, precum sânge, sau la emoții puternice; acestea scad brusc ritmul cardiac și tensiunea arterială, provocând reducerea aportului de sânge în creier și pierderea cunoștinței. De cele mai multe ori, sincopa vasovagală se declanșează ca urmare a unui stres emoțional, dar poate fi provocată și de alți factori, precum expunerea directă la surse de căldură, deshidratarea sau oboseala acumulată.
Lipotimia vasovagală apare cel mai des la persoanele tinere, cu vârsta sub 35 de ani, dar poate apărea și la cei mai în vârstă, dacă se forțează în timpul urinării sau al eliminării scaunului. Manifestările cuprind:
Hipotensiunea ortostatică
Denumită și hipotensiune posturală, această afecțiune apare la ridicarea bruscă în picioare; această schimbare de natură gravitațională poate duce la hipotensiune arterială, urmată de dilatarea vaselor de sânge de la nivelul inferior al corpului, privând astfel creierul de fluxul normal de sânge.
Hipotensiunea ortostatică poate avea mai multe cauze, cum ar fi:
Aritmia
Manifestarea unei lipotimii în timpul efortului fizic poate constitui un semnal de alarmă, indicând o aritmie subiacentă. Pentru a determina acest lucru, este nevoie de o serie de analize și teste: ECG, Holter ECG, analize de sânge, ecocardiografie, testul TILT etc. De asemenea, un factor important îl reprezintă istoricul detaliat al antecedentelor heredocolaterale (din familie), precum și alte episoade de sincopă și frecvența acestora, convulsii, aritmie, infarct de miocard la o vârstă tânără etc.
În cazul acestui tip de leșin, semnele premergătoare pot lipsi cu totul sau se pot manifesta precum o senzație de presiune la nivelul pieptului, palpitații puternice și dificultate la respirație.
Riscul cel mai ridicat este la persoanele de peste 60 de ani și la cele cu un istoric de boli cardiace.
Sincopa neurologică
Apare prin diverse mecanisme dar este determinată, în principal, de anumite stenoze/îngustări la nivelul arterelor care irigă creierul (arterele carotide sau intracerebrale); în consecință, prin diminuarea fluxului sangvin cerebral, pacientul își pierde cunoștința.
Sincopa neurologică este precedată, de obicei, de unele semne:
Sincopa neurologică poate să apară însă și din cauza unor afecțiuni grave, care pun viața pacientului în pericol, cum ar fi atacurile ischemice sau accidentele vasculare hemoragice. Amețeala sau sincopa din cadrul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice este însoțită de dureri foarte intense de cap, în timp ce sincopa din atacul ischemic poate manifesta, de obicei, tulburări de echilibru și de vorbire.
Printre factorii declanșatori ai episoadelor lipotimice amintim:
Simptomele specifice stării de leșin sunt:
Deși se poate întâmpla oricui și la orice vârstă, leșinul este mai probabil să apară în cazul persoanelor trecute de 70 de ani și a celor cu sincopă vasovagală. De asemenea, starea de lipotimie nu duce întotdeauna la leșin, acesta putând fi, uneori, prevenit.
În cazul lipotimiei se vor recomada investigații paraclinice generale, care își propun să analizeze starea de sănătate a pacientului, pentru investigarea ritmului și frecvenței cardiace:
Tratamentul lipotimiei este adaptat în funcție de tipul și cauzele declanșatoare:
În cazul sincopei vasovagale:
În cazul factorilor de mediu:
În cazul factorilor de stres:
În cazul afecțiunilor medicale:
Primul ajutor în caz de leșin este foarte important. Iată câteva măsuri pe care le puteți lua în cazul în care o persoană suferă un episod lipotimic:
Perioadele scurte de pierdere a cunoștinței nu sunt dăunătoare. Pericolul principal al lipotimiei este reprezentat de riscul traumatismelor suferite în timpul căderii.
Episoadele de leșin pot fi prevenite prin adoptarea câtorva măsuri:
Dr. Vladoianu Ana Maria
Medic Primar Cardiologie
Bibliografie
Leishmanioza este o infecție cu Leishmania, un parazit care aparține familiei protozoarelor, și care este transmisă prin intermediul muşcăturii unor insecte care se...
Vezi detalii
Lepra, cunoscută sub denumirea medicală de boala Hansen, este o afecțiune infecțioasă care există din cele mai vechi timpuri. Dacă în timpuri străvechi un astfel de...
Leptospiroza este o infecție cauzată de bacteria numită Leptospira. Este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că poate infecta atât oamenii, cât și...
Sângele are în componența sa trei tipuri principale de celule: celule roșii (eritrocite), celule albe (leucocite) și plachete (trombocite). Durata lor normală de viață...
Leucemia poate afecta celulele roșii din sânge, celulele albe din sânge și trombocitele.Leucemia limfocitară cronică (LLC) este un tip de cancer al sângelui și al...
Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care își are originea în măduva osoasă, regiunea profundă a unor oase, responsabilă de formarea globulelor albe şi...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.