Mastoidita

Mastoidita este o infectie bacteriana a celulelor pneumatice din procesul mastiodian, care este osul dur, proeminent, chiar in spatele si sub ureche, aparuta de obicei dupa o otita medie acuta. Starea este rara, dar poate pune viata in pericol fara tratament.

Simptomele mastoiditei includ umflarea in spatele urechii, puroi care iese din ureche, dureri palpitante si dificultati de auz.

Infectiile urechilor care nu primesc tratament uneori se raspandesc, precum si infectii ale urechilor rezistente la antibiotice. Cand se intampla acest lucru, bacteriile calatoresc catre structurile inconjuratoare, inclusiv oasele, cum ar fi procesul mastoid.

Fara tratament cu antibiotice, bacteriile pot continua sa se raspandeasca in oasele craniului. De asemenea, pot calatori catre sange si organe, inclusiv creierul.

Infectiile urechii medii, pe care medicii le numesc otita medie acuta, si mastoidita sunt cele mai frecvente la copiii cu varsta mai mica de 2 ani.

Complicatiile mastoiditei

 • Paralizia faciala;
 • Greata, varsaturi, vertij (labirintita);
 • Pierderea auzului;
 • Abcesul cerebral sau meningita;
 • Schimbari de vedere sau dureri de cap (cheaguri de sange in creier).

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar...

Mastoidita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele mastoiditei

In otitele medii acute purulente, inflamatia de multe ori se extinte in antrul mastoidian si in celulele pneumatice si duce la acumularea de fluide. La unii pacienti, lichidul se suprainfecteaza cu acelasi microorganism ce provoaca otita medie. Pneumococul este cel mai des intalnit. 

Atunci cand o persoana nu primeste antibiotice pentru mastoidita, bacteriile se pot raspandi. Daca oamenii inceteaza sa mai ia antibiotice prea curand, acest lucru poate permite de asemenea raspandirea infectiei. Unele persoane pot dezvolta infectii rezistente la antibiotice care se raspandesc chiar si cu tratament cu antibiotice.

O persoana poate avea, mai putin frecvent, o crestere anormala a celulelor pielii din urechea medie numita colesteatom.

Aceasta crestere a pielii poate provoca un blocaj la nivelul urechii care permite bacteriilor sa se inmulteasca, provocand mastoidita. Colestatoamele pot provoca, de asemenea, polipi de ureche care pot duce la obstructii suplimentare.

Mastoidita - Simptome

Simptomele mastoiditei

O persoana cu mastoidita va avea adesea dureri palpitante intense in ureche sau in jurul.

Mastoidita poate incepe dupa ce simptomele unei infectii ale urechii par sa se fi limpezit. Poate aparea, de asemenea, ca o infectie a urechii care se agraveaza progresiv.

Atunci cand o persoana dezvolta simptome noi in cateva saptamani de la o infectie a urechii, un medic le poate evalua pentru a vedea daca are mastoidita.

Printre simptomele se numara:

 •  Durere palpitanta intensa in ureche sau in jurul acesteia;
 • Puroi sau alte lichide care ies din ureche;
 • Febra sau frisoane;
 • Umflarea in spatele sau sub ureche;
 • Roseata in spatele urechii;
 • Un miros urat venind de la ureche;
 • O ureche care pare a fi lipita afara sau impinsa inainte;
 • Probleme auditive sau sunete la urechi.

Oamenii ar trebui sa aiba grija de urmatoarele semne la copiii foarte mici, care s-ar putea sa nu-si poata descrie simptomele:

 • Schimbarile de dispozitie;
 • Plans frecvent;
 • Se loveste de partea laterala a capului;
 • Copilul se trage de urechi.

Simptomele pot dura de la zile pana la saptamani de la debutul otitei medii acute si includ febra si otalgia pulsatile persistenta. Aproape toti pacientii au semne ale otitei medii si otoree purulenta. Eritemul, tumefactia, sensibilitatea si fluctuenta se pot dezvolta pe procesul mastoid iar pavilionul urechii este impins lateral si inferior.

La unii oameni, umflarea pe care o provoaca mastoidita este intermitenta, se amelioreaza si apoi se agraveaza. Este important sa nu presupunem ca o infectie se vindeca doar pentru ca simptomele se imbunatatesc usor.

Fara tratament, mastoidita poate provoca infectii ale craniului, sangelui sau organelor. De asemenea, oamenii pot dezvolta o infectie in sange care poate pune viata in pericol, numita sepsis.

O persoana cu mastoidita sau o infectie a urechii care are confuzie, febra mare, este foarte slaba sau care are umflaturi in jurul capului ar trebui sa meargala urgente.

Mastoidita - Tratament

Diagnosticarea mastoiditei

Orice durere cu febra sau sensibilitate la nivelul urechii posterioare, roseata sau umflare trebuie evaluata de un medic. Medicul va cauta mai intai infectia in interiorul urechii cu un instrument (numit otoscop). Mastoidita este neobisnuita fara o infectie coincidenta a urechii. O cultura de fluid de ureche infectata trebuie colectata pentru cultura.

Daca se suspecteaza o mastoidita complicata, severa sau cronica, vi se va face o scanare CT pentru a imagina zona mastoida. Orice drenaj din urechea medie este trimis pentru cultura si antibioterapie. Timpanocenteza se poate face daca nu apare drenaj spontan cu scopul de a obtine material pentru cultura. Hemograma completa si VSH-ul pot fi anormale dar nu sunt nici sensibile nici specifice si aduc putine informatii pentru diagnostic.

Tratamentul mastoiditei

Tratamentul se face cu antibiotic cum este ceftriaxona si uneori se face mastoidectomie.

Tratamentu i.v. cu antibiotic este initiat imediat cu un medicament care previne penetrarea centrala a infectiei, cum ar fi ceftriaxona 1-2g (la copii, 50-75mg/kg), o data pe zi si se continua pentru > sau egal cu 2 saptamani. 

Tratamentul pe cale orala cu o quinolona poate fi acceptabil. Ulterior alegerea antibioticului este ghidata de catre cultura si antibiograma. Un abces subperiostal necesita mastoidectomie (eliminarea completa a celulelor pneumatice mastoidiene).

Daca exista un abces, care este o masa umflata de lichid infectat, este posibil ca un medic sa fie nevoie sa-l scurga chirurgical sau cu un ac.

Dupa operatia de mastoiditei

Daca ati avut o interventie chirurgicala pentru mastoidita, probabil va trebui sa va luati una sau doua saptamani de lucru.

! Aveti grija sa nu udati urechea afectata. Ar trebui sa va spalati parul dupa aproximativ o saptamana, cu conditia sa nu primiti apa in ureche.

! Ar trebui sa poti sa inoti in jur de patru pana la sase saptamani dupa operatie, in functie de cat de bine s-a vindecat de ureche.

Medicul dumneavoastra trebuie sa va poata oferi sfaturi specifice dupa operatie si la orice programari ulterioare.

Mastoidita - Preventie

Prevenirea mastoiditei

Cea mai eficienta optiune pentru prevenirea mastoiditei este tratarea prompta a infectiilor urechii.

Este esential sa va prezentati la medic pentru simptomele unei infectii ale urechii care nu se imbunatatesc. Acest lucru este valabil chiar daca o persoana a avut anterior recuperarea cu succes dintr-o infectie a urechii fara a avea nevoie de antibiotice.

Atunci cand un medic prescrie antibiotice pentru o infectie a urechii, oamenii ar trebui sa ia toate antibioticele chiar daca simptomele dispar. Luarea unei doze partiale de antibiotice faciliteaza intoarcerea infectiei.

Oamenii nu ar trebui sa ia antibiotice mai vechi pe care le au in casa dintr-o boala anterioara. Luarea antibioticelor adecvate pentru infectie este esentiala.

Spalarea regulata a mainilor si evitarea persoanelor care nu sunt rele pot ajuta la reducerea riscului de a contracta o infectie a urechii.

Persoanele cu un sistem imunitar slabit din cauza HIV sau SIDA, diabet sau anumite medicamente sunt mai vulnerabile la complicatii grave. Este vital sa va adresati imediat unui medic pentru semne de infectie la o persoana cu un sistem imunitar compromis.

Boli Infectioase - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 14
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical