Pielea isi ia culoarea din celulele producatoare de pigmenti numite melanocite. Nevul congenital este pur si simplu un termen medical pentru o alunita cu care te-ai nascut. Nevii sunt un tip foarte comun de semn din nastere. S-ar putea sa-i auziti si sub denumirea de nevi congenitali melanocitari.
Nevii (alunitele) se formeaza atunci cand melanocitele se grupeaza intr-un singur loc, mai degraba decat sa fie distribuite uniform pe piele. In cazul nevilor congenitali, acest proces are loc in faza fetala.
Un nev congenital arata ca un petic rotund sau oval de piele colorata si este de obicei ridicat. Nevii pot fi de o singura culoare sau multicolori. Nevii pot varia in marime de la un punct mic la o pata care acopera o mare parte a corpului. In unele cazuri, se poate observa parul care creste din nevi. In cazuri rare acestia pot disparea complet.
Nevii congenitali nu cauzeaza de obicei niciun simptom, dar provoaca ocazional mancarimi cand sunt mai mari. De asemenea, pielea cu nevi ar putea fi putin mai fragila si mai usor de iritat decat pielea din jur.
Cercetatorii nu sunt siguri de cauzele exacte ale nevilor congenitali. Cu toate acestea, s-a constatat ca nevii incep sa creasca intre 5 si 24 de saptamani de la nastere. Cu cat incep sa creasca mai devreme, cu atat sunt mai mari la nastere.
O cauza posibila este mutatia datorata unei factor extern. A fost sugerata o asociere intre hemangioamele infantile si nevii melanocitari congenitali.
Tipuri de nevi congenitali
Exista mai multe tipuri de nevi congenitali, in functie de marimea si aspectul lor.
Mare sau gigant
Nevii cresc pe masura ce corpul tau se dezvolta. Un nev care va creste pana la o dimensiune adulta de cativa mm sau mai mult este considerat un nev urias. La un nou-nascut acest lucru inseamna ca si un mic nev este considerat unul gigant. Un nev care masoara 3 centimetri este clasificat ca gigant. Nevii uriasi sunt relativ rari, apar la aproximativ 1 din 20.000 de nou-nascuti.
Un medic ar putea clasifica un nev congenital ca fiind mare daca:
- Este mai mare decat palma mainii copilului;
- Nu este detasabil printr-o singura taietura chirurgicala;
- Acopera o mare parte a capului, picioarelor sau bratelor.
Medicii pot clasifica un nev congenital ca gigant daca:
- Acopera o parte foarte mare a corpului;
- Implica o mare parte din trunchi;
- Este insotit de multi nevi mai mici (nevi sateliti).
Nevi congenitati mici si mijlocii
Un nev congenital care masoara mai putin de 1,5 centimetri latime este clasificat ca fiind mic. Acestia sunt destul de frecventi, apar la aproximativ 1 din 100 de nou-nascuti.
Un nev care se asteapta sa creasca pana la o dimensiune pentru adulti de 1,5 pana la 19,9 cm latime este clasificat ca mediu. Nevii medii apar la aproximativ 1 din 1.000 de nou-nascuti.
Alte tipuri
Alte tipuri de nevi congenitali includ:
- Nev lentiginos cu pete, care are pete intunecate pe un fundal plat si cafeniu;
- Leziuni “satelit”, care sunt alunite mai mici, fie care inconjoara nevul principal, fie localizate in alta parte a corpului;
- Nevul tardiv, care este un nev care apare dupa nastere, de obicei inainte de varsta de 2 ani, si creste incet;
- Nev Sutton, care este o alunita inconjurata de pete decolorate de piele.
Complicatiile nevilor congenitali
Melanocitoza neurocutanata este o alta posibila complicatie a nevilor congenitali gigantici. Aceasta afectiune implica prezenta melanocitelor in creier si maduva spinarii. Afecteaza aproximativ 5-10% dintre persoanele cu nev congenital gigant. In multe cazuri, nu prezinta niciun simptom, dar ocazional poate provoca:
- Dureri de cap;
- Varsaturi;
- Iritabilitate;
- Convulsii;
- Probleme de dezvoltare.
Prognosticul pentru pacientii cu nevi congenitali mici sau mijlocii este bun. Desi riscul de a dezvolta melanom in aceste leziuni nu a fost cuantificat, este considerat, in general, doar putin mai mare decat cel al pielii normale. In ciuda riscului crescut de melanom la pacientii cu nevi congenitali gigant, marea majoritate nu dezvolta niciodata melanom. Prin urmare, prognosticul ramane bun si la acesti pacienti, mai ales daca leziunile sunt examinate in mod regulat pentru semne neobisnuite.
Diagnosticul nevilor congenitali
Studii de laborator
Biopsia confirma o natura benigna sau maligna in leziunile sugestive.
Studii de imagistica
In cazurile asociate cu un indice ridicat de suspiciune pentru prezenta melanozei neurocutanate, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) a sistemului nervos central este un instrument de diagnostic util. Prezenta unui nev melanocitar congenital mare la un sugar ar trebui sa fie testat prin imagisticii prin rezonanta magnetica inainte de varsta de 4 luni, daca se afla intr-o locatie a liniei medii posterioare sau este asociata cu mai multi nevi “satelit”.
Nevii congenitali implica rar oasele subiacente si sinusul maxilar. O astfel de tumoare a fost documentata prin imagistica prin rezonanta magnetica, scintigrafie si histopatologie.
Tratamentul nevilor congenitali
In majoritatea cazurilor, nevii congenitali nu cauzeaza probleme fizice si nu necesita tratament. Cu toate acestea, nevii ii pot face pe unii oameni sa fie nemultumiti de aspectul lor.
Este greu sa indepartati chirurgical nevii congenitali, in special cei mari si gigantici. Acestia pot necesita mai multe taieturi, cusaturi sau chiar inlocuirea pielii. Toate acestea pot duce la cicatrici pe care unii oameni le considera mai deranjante decat alunita in sine.
Medicul va poate spune daca operatia va functiona in functie de dimensiunea si tipul nevului.
Unele alternative la interventia chirurgicala includ:
Dermabraziune. Acest tratament indeparteaza straturi de piele. Desi nu va elimina complet un nev congenital, acesta isi poate estompa aspectul. Cu toate acestea, poate lasa si cicatrici. Dermabraziunea este cea mai eficienta atunci cand se face in primele sase saptamani de viata.
Chiuretajul leziunilor cutanate. Aceasta implica razuirea straturilor superioare ale pielii. La fel ca dermabraziunea, este cel mai bine efectuat in primele sase saptamani.
Excizia tangentiala. Straturile superioare ale pielii sunt indepartate cu ajutorul unei lame. La fel ca alte optiuni, nu va elimina nevul complet si poate lasa cicatrici. Cu toate acestea, poate face ca nevul sa fie mai putin vizibil.
Peeling chimic. Acesta poate ajuta la imbunatatirea aspectului nevilor de culoare mai deschisa. Fenolul si acidul tricloracetic sunt substante chimice obisnuite utilizate in peeling.
In timp ce majoritatea nevilor congenitali sunt inofensivi, ocazional pot deveni cancerosi. Nevii congenitati uriasi prezinta cel mai mare risc. Retineti ca operatia nu este o garantie impotriva cancerului. 50% din melanoamelor gasite la persoanele cu nevi congenitali gigantici apar in alta parte a corpului. In plus, riscul estimat de melanom pe durata vietii pentru o persoana nascuta cu un nev gigant variaza de la 5% la 10%.
Nevii mijlocii si mari pot avea si ei un risc mai mare de a deveni cancerigeni.
Oricine s-a nascut cu un nev congenital mare, urias sau chiar mediu, ar trebui sa se supuna examenelor regulate ale pielii. Asigurati-va ca spuneti medicului daca observati oricare dintre urmatoarele:
- Intunecarea nevului;
- Umflaturi;
- Cresterea in dimensiune;
- Forma neregulata;
- Schimbari de culoare.
Bibliografie
www.healthline.com
www.emedicine.medscape.com
Alte afecțiuni similare
Neurofibromatoza
Neurofibromatoza este o afecțiune genetică incurabilă a sistemului nervos, care afectează în principal dezvoltarea țesuturilor celulelor nervoase. Pe nervi se dezvoltă...
Vezi detalii
Neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică este cea mai comună complicație a diabetului zaharat, care afectează atât pacienții cu diabet zaharat tip 1, cât și pe cei cu tipul 2. Neuropatia...
Vezi detalii
Neuropatie
Neuropatiile periferice reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate de lezarea sau disfuncția unuia sau mai multor nervi periferici. Tipuri de neuropatii În...
Vezi detalii
Nevralgia de trigemen
Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri ce afecteaza una sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen. Nervul trigemen controleaza...
Vezi detalii
Nevralgie dentară
Nevralgia dentară este o afecțiune care poate afecta calitatea vieții unei persoane. Cauzată de inflamația pulpei dentare (nerv), această condiție poate provoca dureri...
Vezi detalii
Nevralgie intercostală
Nevralgia intercostală este o afecțiune caracterizată prin durere care urmează traseul nervilor intercostali, care sunt situați între coaste. Termenul „nevralgie”...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.