medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Palatoschizis

Palatoschizis

Alte denumiri: Gură de lup

Descoperă informații utile despre palatoschizis: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre palatoschizis (gura de lup)

Palatochizis, sau gura de lup, este o deschizătură la nivelul buzei superioare și/sau a palatului dur și moale (cerul gurii). Această afecţiune apare ca urmare a dezvoltării incomplete a structurilor faciale ale fătului în viața intrauterină şi este una dintre cele mai frecvente malformații congenitale. Unilaterală sau bilaterală, frecvent apare ca afecțiune izolată, însă poate fi asociată și cu alte afecțiuni sau sindroame genetice.

Palastochizisul este o afecțiune cu un impact psiho-social și funcțional important, însă, la majoritatea bebelușilor, cu ajutorul unor serii de intervenții chirurgicale, se poate restabili funcția normală și se poate obține un aspect firesc, cu o cicatrice minimă.

Bebelus nou nascut cu gura de lup

Cauze

Formarea feței are loc de timpuriu în timpul gestației și implică celule specifice de pe ambele părți ale craniului, care se înmulțesc și cresc spre centrul feței până când, în cele din urmă, se îmbină. Fuziunea acestor țesuturi modelează trăsăturile feței, gura și buzele. Structura primară din care derivă cavitatea bucală începe să se formeze în săptămâna a patra de gestație și este completă în jurul săptămânii 12.

Aceasta este formată din cinci proeminențe faciale care se dezvoltă în jurul gurii:

  • proeminența frontonazală pe linia mediană;
  • proeminențe maxilare bilaterale;
  • proeminențe mandibulare bilaterale.

Proeminența frontonazală se împarte în proeminențe nazale mediale și laterale.

În săptămâna următoare de sarcină, cele două proeminențe maxilare cresc spre proeminențele nazale, rezultând îmbinarea proeminențelor nazale laterale cu formarea regiunii nazolabiale și, din proeminențele nazale mediale, buza superioară. Eșecul fuzionării în jurul sfârșitului săptămânii cinci produce o despicătură unilaterală sau bilaterală a buzei. Eșecul de fuziune la linia mediană a proceselor palatine are ca rezultat despicarea palatului.

Deformarea buzei și a palatului dur nu sunt doar deformări cosmetice, ci afectează capacitatea nou născutului de a se hrăni; fără un tratament adecvat, prin reflux nazal crescut și muncă crescută în procesul de hrănire se ajunge, treptat, la epuizare.

Cauzele exacte ale apariției palatoschizis-ului nu sunt încă pe deplin elucidate. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), unii copii dezvoltă această afecțiune ca urmare a unor modificări genetice și de mediu în timpul vieții intrauterine.

Factori de risc

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a lansat recent câteva descoperiri importante ale cercetării cu privire la factorii de risc legați de a avea un copil cu palatoschizis. S-a constatat că următorii factori cresc șansa ca o mamă să dea naștere unui copil cu palatoschizis:

  • Diabet zaharat

Femeile care au fost diagnosticate cu diabet înainte de sarcină (nu diabet gestațional) au un risc crescut de a avea un copil cu palatoschizis.

  • Utilizarea anumitor medicamente

Există anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea epilepsiei sau alți agenți chimici (acid retinoic, talidomidă, dioxină) care, dacă sunt luate în primul trimestru de sarcină (primele trei luni), cresc riscul de a avea un copil cu palatoschizis.

  • Fumatul

Femeile care aleg să fumeze în timpul sarcinii au un risc crescut de a da naștere unui copil cu palatoschizis.

Simptome

De obicei, o despicătură la nivelul buzei și/sau a palatului dur este ușor identificabilă imediat după naștere sau încă din timpul vieții intrauterine. Palatoschizis poate apărea ca o despicătură la nivelul buzei și a palatului dur care afectează una sau ambele părți ale feței, o despicătură a buzei care apare ca o crestătură minoră sau ca o despicătură la nivelul palatului dur fără afectarea aspectului feței.

În cazuri mai rare, poate apărea o despicătură doar la nivelul mușchiului palatului moale, acest tip putând trece, adesea, neobservat la naștere și să fie diagnosticat mai târziu.

Consecințele palatoschizisului includ semne și simptome precum:

  • dificultate la hrănire;
  • dificultăți de înghițire cu refluxul nazal al alimentelor;
  • voce nazonată;
  • otite recurente.
Copil cu operatie pentru gura de lup

Diagnosticare

În mod obișnuit, buza despicată și palatul despicat sunt defecte congenitale care sunt recunoscute și diagnosticate la nașterea unui copil. În cele mai multe cazuri, nu sunt necesare teste specifice pentru diagnostic. De fapt, aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai mult diagnosticate prin imagistica cu ultrasunete în timpul sarcinii. Tehnologia cu ultrasunete folosește unde sonore pentru a genera imagini ale fătului în cavitatea uterină. La evaluarea acestor imagini, medicul poate discerne această deformare a trăsăturilor feței copilului încă din a 18-a săptămână de sarcină. Dacă se detectează palatoschizis în timpul unei ecografii fetale, medicul poate să efectueze o procedură prin care extrage o probă de lichid amniotic din uter (amniocenteză) pentru a detecta alte anomalii, cum ar fi orice sindroame genetice.

Tratament

Scopul tratamentului palatoschizisului este redobândirea vorbirii, auzului, alimentației, respirației și un aspect normal al feței din punct de vedere estetic. Tratamentul constă dintr-o intervenție chirurgicală pentru a corecta defectul și terapii specifice pentru a ameliora alte afecțiuni asociate. Tipul și numărul de intervenții chirurgicale de care are nevoie un copil depind de fiecare situație individuală. După repararea inițială a despicăturii, medicul poate sugera proceduri suplimentare pentru a îmbunătăți aspectul buzei și a nasului, precum și pentru a îmbunătăți vorbirea copilului. De obicei, intervențiile chirurgicale sunt efectuate în ordinea descrisă mai jos:

  • Repararea buzei despicate - între 1 și 4 luni, medicul chirurg va închide despicătura buzei, creând mai întâi lambouri de țesut de fiecare parte a despicăturii și apoi suturându-le împreună. Această procedură ar trebui să producă un aspect, funcție și structură foarte aproape de normal.
  • Repararea palatului despicat - între de 5 și 15 luni, chirurgul va închide orificiul de la nivelul palatului dur și moale al gurii și va reconstrui această zonă, în funcție de fiecare situație specifică.

Complicații

Copiii cu palatoschizis se confruntă cu o varietate de provocări, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii:

  • Dificultate la hrănire

Una dintre principalele preocupări după naștere este hrănirea. În timp ce majoritatea bebelușilor cu buză despicată pot fi alăptați, palatoschizisul poate îngreuna suptul.

  • Infecții ale urechii și pierderea auzului

Bebelușii cu palatoschizis sunt expuși riscului de a dezvolta otite medii recurente.

  • Probleme dentare

Pot fi asociate dificultăți în creșterea și dezvoltarea dinților.

  • Dificultăți de vorbire 

Deoarece palatul este folosit pentru formarea sunetelor, dezvoltarea vorbirii normale poate fi afectată de un palat despicat, iar copilul afectat are voce nazonată.

  • Provocări în a face față unei afecțiuni medicale 

Copiii cu despicături se pot confrunta cu probleme sociale, emoționale și comportamentale din cauza diferențelor de aspect și a stresului îngrijirii medicale intensive.

Prevenție

După nașterea unui copil cu palatoschizis, părinții sunt îngrijorați de posibilitatea de a avea un alt copil cu aceeași afecțiune. Deși multe cazuri cu această patologie nu pot fi prevenite, luați în considerare acești pași pentru a reduce riscul:

  • Consilierea genetică

Dacă aveți antecedente familiale de palatoschizis, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a rămâne însărcinată. El vă poate îndruma către un consilier genetician, care vă poate ajuta să vă determinați riscul.

  • Luați vitamine prenatale

Dacă intenționați să rămâneți însărcinată în curând, întrebați medicul dacă ar trebui să luați vitamine prenatale.

  • Evitaţi tutunul şi/sau alcoolul

Consumul de alcool sau tutun în timpul sarcinii crește riscul de a avea un copil cu malformații congenitale.

Autor

Dr. Adriana Crăciun

Bibliografie

  1. Neelam Phalke, and Joshua J Goldman. “Cleft Palate.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 6 July 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563128/
  2. “EarWell Centers of Excellence Austin.” Dell Children’s Craniofacial Team of Texas, 5 Mar. 2019, www.craniofacialteamtexas.com/cleft-lip-and-cleft-palate/
  3. “Cleft Lip and Cleft Palate - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cleft-palate/symptoms-causes/syc-20370985
  4. CDC. “Cleft Lip/Cleft Palate.” Birth Defects, 2024, www.cdc.gov/birth-defects/about/cleft-lip-cleft-palate.html

Echipa medicală - Chirurgie generala

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.