Otita medie acuta

Alte denumiri:

Otita medie acuta (infectia urechii medii) este o afectiune foarte frecventa la prescolari, incidenta ei fiind strans legata de epidemiile de viroze respiratorii, dar se intalneste si la adolescenti sau adulti mai ales primavara si toamna.

Medici specialiști - Orl și Orl Pediatrie

MHS
Matica Horia-Sorin
Medic Specialist
MHS
Matica Horia-Sorin
Medic Specialist

Orl

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

Orl , Camera De Garda și Orl Pediatrie

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

Orl , Camera De Garda și Orl Pediatrie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Otitele medii aparute in cursul bolilor infecto-contagioase ale copilariei (rujeola, gripa, scarlatina, varicela, oreionul), sunt o entitate aparte, facand parte din tabloul clinic specific fiecarei infectii in parte.  Infectarea cu acesti microbi se produce in general pe cale aeriana, prin particule infectate imprastiate in aer prin stranut, tuse, vorbit, dar si prin contact direct cu persoana bolnava.

Simptome

Simptomul cel mai des acuzat este durerea auriculara, care de obicei este brusca, intensa, pulsatila si accentuata nocturn. Apoi, scaderea auzului la urechea afectata este un alt simptom constant si este usoara la debut, iar apoi poate deveni moderata, cu variatii in cursul aceleasi zile legate de stranut si suflarea nasului.Apare si febra mare (39-40C) și aterarea starii generale, aceasta fiind mai pronuntata la copii decat la adulti.

Tratament

Diagnosticul de otita medie acută se pune pe baza simptomatologiei si a examenului clinic efectuat de catre medicul ORL-ist.

Alte investigatii precum :

  • hemoleucograma arata cresterea leucocitelor (leucocitoza),
  • proteina C reactiva creste, ceea ce demonstreaza o etiologie bacteriana este de obicei foarte sugestiva pentru stabilirea diagnosticului de boala si de stadiu.

Otoscopia (vizualizarea directa a timpanului si a conductului auditiv extern)  In cazul in care timpanul a fost perforat se recolteaza secretie otica pentru diagnosticul etiologic si efectuarea antibiogramei.

Tratamentul se adreseaza factorului cauzator si mecanismului de producere al infectiei otice. Astfel se folosesc antibiotice eficiente pentru germenii care produc otite medii si infectii ale tractului respirator. Dezobstruantele nazofaringiene, sub forma de picaturi, spray sau aerosoli, sunt la fel de importante ca antibioticul pentru restabilirea functionalitatii urechii medii. In cazul in care infectia survine pe un teren atopic se recomanda si un preparat antialergic local sau general.

Tratamentul simptomatic, pentru combaterea durerii si febrei, include administrarea de antialgice si antipiretice la nevoie, pe cale generala dar si local.

Coduri de diagnostic asociate
  • Otita Medie Acuta Supurativa
Specialități asociate
  • Orl
  • Orl Pediatrie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.