Despre pielonefrita
Pielonefrita este un tip de infecție a tractului urinar superior, provocată de bacterii și, mai rar, de virusuri ce debutează, de obicei, în tractul urinar inferior sub formă de infecție urinară care migrează până la unul sau ambii rinichi.
Afecțiunea este diferită de infecția tractului urinar inferior, și anume a vezicii urinare sau a uretrei. O infecție a tractului urinar inferior se poate manifesta cu simptome similare, dar o infecție a rinichilor este mai probabil să determine stări de rău bruște, febră mare sau să provoace dureri în partea inferioară a spatelui sau în lateral, simptome care lipsesc în cazul unei infecții a vezicii urinare sau a uretrei.
Deși au denumiri asemănătoare, pielonefrita și nefrita sunt afecțiuni complet diferite. Nefrita este o boală inflamatorie a unuia sau ambilor rinichi și este unul dintre tipurile diferite de nefropatie, caracterizată printr-o inflamație la nivelul nefronilor ce interferează cu capacitatea de filtrare a rinichilor. Nefrita acută debutează brusc și apare, în cele mai multe cazuri, ca urmare a unei infecții virale (HIV, virus hepatitic) sau bacteriene (streptococ) și are un grad ridicat de severitate.
Nefrita cronică debutează lent și fără simptome alarmante, dar evoluția sa tinde tot către un grad semnificativ de severitate.
Pielonefrita acută
Pielonefrita acută afectează, de regulă, doar un singur rinichi. De origine bacteriană, afecțiunea se manifestă prin dureri lombare puternice, însoțite de frisoane și febră. Tratamentul pielonefritei constă în administrarea de antibiotice
Riscul declanșării pielonefritei acute este cu atât mai mare dacă există un blocaj care întrerupe fluxul normal de urină sau dacă tractul urinar prezintă modificări congenitale (dimensiune sau o formă neobișnuită).
Afecțiunea apare adesea la femei care, din motive fiziologice (au uretra mai scurtă), prezintă risc mai mare de contractare a bacteriilor.
Pielonefrita acută este des întâlnită și la următoarele persoane:
- pacienți cu afecțiuni cronice ale rinichilor sau alte afecțiuni ale vezicii urinare;
- malformații congenitale ale aparatului excretor ce duc la golirea incompletă a vezicii în timpul micțiunii;
- copii și vârstnici, în special femeile aflate la menopauză;
- persoane cu sistem imunitar suprimat, cum ar fi cei cu diabet, HIV/SIDA sau cancer;
- persoane cu reflux vezico-ureteral (o afecțiune în care cantități mici de urină revin din vezică în uretere și rinichi);
- bărbați cu prostată mărită, persoane cu cancer vezical sau litiază renală.
Alți factori care determină vulnerabilitate la o posibilă infecție includ:
- utilizarea unui cateter;
- examen cistoscopic;
- chirurgia tractului urinar;
- anumite medicamente;
- afectarea nervilor sau a măduvei spinării.
Pielonefrita cronică
Pielonefrita cronică este determinată de leziunile pe termen lung cauzate de infecțiile urinare recurente la rinichi. Este cel mai frecvent diagnostic pus atunci când nu există o certitudine pentru a explica motivul producerii cicatricilor de pe suprafața rinichilor care determină, în cele din urmă, insuficiența renală.
Cauza instalării pielonefritei cronice este greu de precizat uneori, pentru că afecțiunea se poate dezvolta fără nicio dovadă de infecție.
Ea poate fi cauzată de nefropatia de reflux, respectiv urina care curge înapoi de la vezică la rinichi, din cauza unei valve care rămâne deschisă, între vezică și ureter.
Oricare ar fi cauza, efectele pielonefritei cronice variază foarte mult. Boala poate determina simptome minore, prin afectarea unui singur rinichi, dar poate provoca și boală renală în stadiu terminal, care poate fi tratată doar cu dializă și/sau transplant.
Pielonefrita cronică poate impune nefrectomia, îndepărtarea chirurgicală a rinichiului afectat.
Cauze
Infecțiile bacteriene sunt principala cauză a infecțiilor renale și sunt provocate de unele tipuri de bacterii care provoacă frecvent infecții renale, cum ar fi:
- E. coli;
- Proteus mirabilis;
- Enterobacter;
- Stafilococ.
Rinichii produc urina pentru a elimina deșeurile din organism. Urina trece prin uretere, către vezica urinară, spre uretră și apoi este eliminată. Acest proces curăță organismul, de obicei, de orice bacterie sau germeni. Uneori, bacteriile se deplasează în organism și pot infecta părți ale tractului urinar, inclusiv uretra, vezica urinară (cistita) sau ureterele. De acolo, infecția se poate complica și poate ajunge la rinichi. Totodată, bacteriile care pătrund în sânge din oricare altă parte a corpului pot infecta și rinichii.
Factori de risc
Factorii de risc care pot determina infecțiile renale includ:
- Blocajul - orice factor care împiedică eliminarea urinei din tractul urinar și permite bacteriilor să se înmulțească, ducând la infecție urinară care, netratată, poate duce la pielonefrita. Blocajul poate fi provocat de pietre la rinichi, prostată mărită, prolaps uterin sau malformație a aparatului excretor;
- Reflux vezico-ureteral - ascensionarea retrogradă a urinei din vezică spre uretere și staza care sporește creșterea și dezvoltarea bacteriilor cu apariția pielonefritelor ;
- Diabetul - sistemul imunitar scăzut favorizează infecția bacteriană;
- HIV - utilizarea medicamentelor imunosupresoare scade puterea organismului de a se opune infecțiilor;
- Anatomia - anatomic, femeile au o uretră mai scurtă și situată în proximitatea anusului, ceea ce facilitează trecerea bacteriilor în vezică.
Simptome
Simptomele unei infecții renale includ:
- febră;
- frisoane;
- durere în partea inferioară a spatelui sau în lateral;
- durere la urinare;
- hematurie (prezența sângelui în urină);
- piurie (urină urât mirositoare, cu puroi);
- senzația de urinare frecventă.
Copiii foarte mici (sub doi ani) pot manifesta doar simptome febrile, fără durere sau probleme la urinare, sau dificultăți în alimentație și retard de creștere și dezvoltare. La persoanele în vârstă, afecțiunea se poate manifesta fără semnele tipice, dar cu simptome de tip confuzie, vorbire incoerentă sau halucinații, sau cu semne mai specifice cum ar fi durerea în flanc, sindrom febril, senzație de greață cu sau fără vărsături, disurie (urinare cu dificultate) și hematurie.
Pielonefrita poate pune viața în pericol, motiv pentru care este important să solicitați rapid asistență medicală, dacă credeți că aveți o infecție la rinichi.
Diagnosticare
Doar un medic poate diagnostica o infecție renală. Dacă manifestați probleme ale tractului urinar, cu febră și durere în lateral, este posibil să aveți o infecție la rinichi.
Pentru a diagnostica pielonefrita, medicul specialist urolog va solicita informații despre simptomele prezente și va recomanda un set de teste care includ:
- analiza urinei (sumar de urină) - pentru a verifica prezența sângelui, a infecției, a bacteriilor, în urină;
- urocultură - pentru a vedea tipul de bacterie care a infectat rinichiul;
- ecografie sau CT - pentru a căuta un eventual blocaj în tractul urinar. Sunt recomandate dacă tratamentul nu și-a făcut efectul în decurs de trei zile;
- cistouretrogramă de golire - un tip de radiografie care poate evidenția probleme la nivelul uretrei și vezicii urinare. Procedura este des folosită în cazul copiilor;
- examen digital rectal (pentru bărbați) - pentru a evidenția inflamația prostatei;
- scintigrafie cu acid dimercaptosuccinic - procedeu care folosește un material radioactiv pentru a evidenția infecția și deteriorarea rinichiului.
Tratament
Tratamentul infecțiilor renale este realizat prin intermediul administrării de antibiotice. Medicul specialist urolog va recomanda antibiotice timp de cel puțin 14 zile. În cazul depistării unei infecții puternice sau dacă starea de sănătate nu se îmbunătățește după tratamentul inițial, se recomandă reluarea tratamentului cu un alt tip de antibiotic sau o combinație de medicamente, dar și internarea în spital.
Prognosticul bolii după diagnosticare poate fi pozitiv la scurt timp după începerea tratamentului cu antibiotice, dar, la unele persoane, simptomele pot dura mai mult până la o ameliorare considerabilă. Durata recomandată de administrare a antibioticelor trebuie respectată chiar dacă simptomele se remit sau dispar.
Unii oameni preferă să trateze infecțiile urinare cu remedii la domiciliu sau remedii complementare dar, în cazul pielonefritei, este important să nu vă bazați doar pe tratamente naturiste. Utilizați remediile la domiciliu doar pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor sau a durerii.
Tratamentele naturiste nu elimină infecțiile urinare, dar pot evita apariția lor și pot îmbunătăți funcția rinichilor:
- beți multă apă, pentru a ajuta la drenajul renal;
- beți suc de merișoare și afine, cunoscute pentru proprietățile antiinflamatorii;
- consumați probiotice;
- beți ceai de pătrunjel, care are aport mare de vitamina C;
- consumați mere și suc de mere;
- faceți băi calde cu sare.
Complicații
Uneori, infecțiile renale pot duce la complicații care pun viața în pericol, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau alte probleme de sănătate subiacente. Aceste complicații includ:
- Pielonefrita emfizematoasă, o afecțiune în care bacteriile încep să distrugă părți ale rinichilor și să creeze gaze. Este cel mai frecvent întâlnită la persoanele cu diabet;
- Necroza papilară renală, o afecțiune cu prognostic negativ, care duce la insuficiență renală.
Prevenție
Infecțiile renale debutează, în mod frecvent, ca infecții ale vezicii urinare. Prevenirea infecțiilor tractului urinar inferior stă la baza prevențiilor infecțiilor renale:
- aportul de lichide - întrebați medicul despre cantitatea de apă și alte lichide pe care vi le recomandă în fiecare zi;
- golirea completă a vezicii urinare - reținerea de la urinare ajută bacteriile să se dezvolte;
- urinarea înainte și după actul sexual - ajută la eliminarea oricăror bacterii care se află în tractul urinar;
- igienă strictă a zonei genitale - dușul regulat și schimbarea lenjeriei umede sau transpirate ajută la prevenirea pătrunderii bacteriilor în organism.
Pielonefrita reprezintă o afecțiune potențial severă, care trebuie diagnosticată și tratată rapid și cu responsabilitate pentru a se preveni eventualele complicații. Colaborarea pacient - medic este esențială, în acest context; nu ezitați să cereți ajutor de specialitate în cazul afecțiunilor din sfera urinară sau renală!
Bibliografie:
- “Kidney Infection (Pyelonephritis): Symptoms, Diagnosis & Treatment - Urology Care Foundation.” Urologyhealth.org, 2024, www.urologyhealth.org/urology-a-z/k/kidney-(renal)-infection-pyelonephritis
- Hoffman, Matthew. “Kidney Infection (Pyelonephritis).” WebMD, WebMD, 19 Mar. 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-infections-symptoms-and-treatments
- DiMaria, Christine. “Pyelonephritis.” Healthline, Healthline Media, 25 July 2012, www.healthline.com/health/pyelonephritis
Alte afecțiuni similare
Pericoronarita
Pericoronarita este o inflamație a gingiei care apare mai ales în jurul măselelor de minte, de obicei atunci când dintele nu a erupt complet. Se creează, astfel, un...
Vezi detalii
Peritonită
Peritonita se definește ca un process inflamator al peritoneului cauzat de un agent,...
Vezi detalii
Picior diabetic
Piciorul diabetic reprezintă o complicație des întâlnită în diabetul zaharat. Termenul se referă la leziuni sau ulcerații apărute la nivelul membrelor inferioare,...
Vezi detalii
Pierderea auzului
Pierderea auzului apare atunci când un factor intern sau extern afectează sistemul auditiv. Persoanele care au o deficiență de auz pot avea probleme cu înțelegerea,...
Vezi detalii
Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi reprezintă mici cristale sedimentate a căror compoziție are la bază substanțele chimice conținute de urină (oxalați, urați, calciu, fosfați)....
Vezi detalii
Pietre pe amigdale
Depunerile cazeoase de pe amigdale sau cazeumul, cum este denumit în termeni medicali, reprezintă formațiuni asemănătoare unor pietricele moi, care se dispun în criptele...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.