Poliartrita

Alte denumiri ale afectiunii:

Poliartroza

Poliartroza, sau poliartrita, este prezenta atunci cand patru sau mai multe articulatii in organism devin dureroase si inflamate. Starea este, de asemenea, cunoscuta sub numele de poliartralgie, ceea ce inseamna “multe dureri articulare”. Exista multe cauze potentiale ale bolii, astfel incat simptomele pot varia foarte mult de la persoana la persoana. Poliartroza poate prezenta episoade acute sau poate deveni cronica, daca dureaza mai mult de sase saptamai. Poliartroza poate fi o urmare a infectiilor virale. Acesta poate evolua intr-un anumit tip de boala autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida, lupus sau sindromul Sjogren.

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Chircu Jeni
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Medic primar

Poliartrita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele poliartritei

Poliartrita poate aparea ca rezultat al factorilor genetici. Anumite declansatoare pot provoca, de asemenea, poliartrita atunci cand organismul are o infectie care slabeste sistemul imunitar.

Poliartrita poate fi seropozitiva sau seronegativa:

Poliartrita seropozitiva

Persoana are anticorpi in sange care le pot ataca corpul in locul infectiilor;

Poliartrita seronegativa

Acest diagnostic indica faptul ca anticorpii specifici nu sunt prezenti in sange.

Uneori, poliartroza este cauzata de o infectie anterioara sau boala si poate fi insotita de o alta afectiune. Aceasta aparitie paralela face ca mediculor sa le fie dificil sa puna diagnosticul de poliartroza.

Factori de risc pentru poliartrita

Factorii de risc pentru poliartroza sunt de doua feluri: cei care pot fi schimbati si cei care nu pot. Factorii care pot fi modificati se refera in principal la stilul de viata: fumatul, consumul de alcool si aportul de cafeina pot face pe cineva mai predispus la dezvoltarea poliartritei. Factorii care nu pot fi modificati includ: varsta, sexul, mostenirea genetica.

Poliartrita - Simptome

Poliartroza are o serie de simptome similare cu artrita reumatoida, incluzand durere, umflare si rigiditate in articulatiile afectate. Alte simptome includ:

  • edem sau roseata in zona afectata;
  • o eruptie cutanata;
  • oboseala sau lipsa de energie;
  • temperatura ridicata de 38 ° C sau mai mare;
  • transpiratie;
  • lipsa poftei de mancare;
  • pierdere in greutate neasteptata.

Poliartrita - Tratament

In timp ce poliartrita nu poate fi vindecata inca, ea poate fi tratata cu medicamente si cu elemente non-medicale, cum ar fi dieta, exercitiul fizic si stilul de viata. Medicamentele actuale care sunt disponibile includ: medicamente antiinflamatoare, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente anti-reumatice modificatoare de boala, terapii biologice, steroizi.

Poliartrita - Preventie

Intinderea, inotul si alte forme de exercitii fizice pot fi, de asemenea, utile in tratarea simptomelor de poliartrita. Baile calde si mitingurile de incalzire pot, de asemenea, ajuta la gestionarea durerii cauzate de artrita.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
2 + 8 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.