Pneumonie stafilococica

Pneumonia este o infectie pulmonara obisnuita, in care sacii de aer ai plamanilor se inflameaza. Aceste saci se pot umple, de asemenea, cu lichide, puroi si resturi celulare. Poate fi cauzata de virusuri, ciuperci sau bacterii. 

Pneumonia stafilococica este pneumonia cauzata de bacteria Staphylococcus aureus, fiind o infectie comuna, care poate pune viata in pericol. Este o infectie pulmonara severa cu localizare unilaterala, rapid progresiva care afecteaza cu predilectie sugarul si copilul mic. Este una dintre cele mai grave pneumonii bacteriene ale copilului (70% apare sub 1 an, 30% apare sub 3 ani).

Singurele terapii disponibile pentru tratarea pneumoniei S. aureus sunt antibioticele. 

Complicatiile pneumoniei stafilococice

Chiar si cu tratament, unele persoane cu pneumonie, in special cele din grupuri cu risc ridicat, pot prezenta complicatii, inclusiv:

 • Bacteriile din fluxul sanguin (bacteremia). Bacteriile care intra in fluxul sanguin din plamanii pot raspandi infectia la alte organe, ceea ce poate cauza o insuficienta de organ;
 • Dificultate de respiratie. Daca pneumonia este severa sau aveti boli pulmonare cronice de baza este posibil sa aveti probleme cu respiratia. Este posibil sa fie nevoie sa fiti spitalizat si sa folositi o masina de respiratie (ventilator) in timp ce plamanul va vindeca;
 • Acumularea de lichide in jurul plamanilor (revarsat pleural). Pneumonia poate determina acumularea de lichide in spatiul subtire dintre straturile de tesut care aliniaza plamanii si cavitatea toracica (pleura). Daca lichidul se infecteaza, poate fi necesar sa-l scurgeti printr-un tub toracic sau sa fie indepartat cu operatie;
 • Abcesul pulmonar. Un abces apare daca se formeaza puroi intr-o cavitate din plaman. Un abces este de obicei tratat cu antibiotice. Uneori, chirurgia sau drenarea cu un ac lung sau un tub introdus in abces este necesara pentru a indeparta puroiul.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Pneumonie stafilococica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele pneumoniei stafilococice

Multi germeni pot provoca pneumonie. Cele mai frecvente sunt bacteriile si virusurile din aerul pe care il respiram. De obicei, corpul tau impiedica acesti germeni sa iti infecteze plamanii dar uneori acesti germeni iti pot supravietui sistemul imunitar, chiar daca starea ta de sanatate este in general buna.

Pneumonia este clasificata in functie de tipurile de germeni care o provoaca si de locul in care ati obtinut infectia.

Pneumonica stafilococica este provocata de bacteria Staphylococcus aureus(frecvent tulpini meticilinorezistente). Acest tip de pneumonie poate aparea de la sine sau dupa ce ati avut o raceala sau gripa. Poate afecta o parte (lobul) a plamanului, o afectiune numita pneumonie lobara.

Evolutia este de obicei rapid-progresiva spre agravare, asociindu-se cu risc viral major. Mortalitatea este mare de peste 10%. 

Staphylococcus aureus este un agent patogen uman pozitiv, capabil sa provoace o multitudine de boli care variaza in severitate. Dintre numeroasele infectii si toxine mediate de S. aureus, pneumonia este printre cele mai proeminente. In plus, acest agent patogen este acum recunoscut din ce in ce mai mult ca o cauza importanta a pneumoniei dobandite in comunitate, care prezinta capacitatea de a infecta o populatie de adulti si copii altfel sanatosi. 

Factorii de risc pentru pneumonia stafilococica

Factorii de mediu si de stil de viata

 • Lucrul intr-un mediu cu multa poluare;
 • Personalul care lucreaza intr-un spital sau o unitate de asistenta medicala.

Factorii de risc medicali

Persoanele care prezinta aceste afectiuni pot avea un risc crescut de pneumonie:

 • Infectii respiratorii virale recente, cum ar fi gripa;
 • Dificultati de inghitire din cauza afectiunilor neurologice, cum ar fi dementa sau accidentul vascular cerebral;
 • Boli pulmonare cronice;
 • Slabirea sistemului imunitar din cauza bolilor sau a medicamentelor.

Varsta

Persoanele cu varsta de peste 65 de ani si copiii cu varsta peste 2 ani prezinta cu un risc mai mare de a dezvolta pneumonie stafilococica.

Pneumonie stafilococica - Simptome

Simptomele pneumoniei stafilococice

Manifestari clinice ale pneumoniei stafilococice:

Debut brustal, cu febra inalta (hipertermie), tuse, dispnee, aparute la sugar sau copil mic, frecvent cu anamneza recenta sau in evolutia unei infectii respiratorii virale.

Manifestari generale ale pneumoniei stafilococice:

Stare generala grava, aspect toxic; febra inalta sau hipotermie (semn de gravitate); tegumente palide, marmorate, cu tenta cenusie; perioade de letargie aternand cu agitatie.

Manifestari respiratorii ale pneumoniei stafilococice:

Tuse, tahipnee, geamat expirator; batai ale aripioarelor nazale; tiraj intern si subcostal; cianoza. 

La copilul mai mare pot sa apara: frisoane repetate, junghi toracic, sputa piosangvinolenta; emfizem subcutanat – crepitatii la palpare (rar); semne de insuficienta cardiaca congestiva sau hipodiastolica; semne de colaps.

Semne fizice – examenul fizic poate fi normal sau sa evidentieze:

Sindrom de condensare pulmonare - submatitate, respiratie suflanta, bronhofonie, raluri crepitante localizate;

Sindrom pleuritic -reducerea excursiilor costale in hemitoracele afectat, matitate franca la nivelul hemitoracelui afectat; dispatia/abolirea vibratiilor vocale si a murmurului vezicular, suflu pleuretic.

Manifestari digestive ale pneumoniei stafilococice:
 • Inapetenta
 • varsaturi
 • diaree
 • meteorism abdominal (frecvent).

Pneumonie stafilococica - Tratament

Diagnosticarea pneumoniei stafilococice

Medicii vor recoman da urmatoarele investigatii pentru a stabili un diagnostic:

 • Hemograma – anemie si leucocitoza cu polinucleoza; prezenta leucopeniei – semn de prognostic grav;
 • Reactanti de faza acuta sunt mult crescuti;
 • Hemocultura pozitiva pentru Staphylococcus aureusin 20-40% dintre cazuri;
 • Punctia pleurala poate evidentia lichid purulent gros piosangvinolent;
 • Pulsoximetria este indicata la toti pacientii; intensitatea hipoxemiei se coreleaza cu gravitatea afectarii pulmonare;
 • Modificarile radiologica au o dinamica foarte rapida; examenul radiologic trebuie repetat: in stadiile initiale – modificari necaracteristice: aspect de pneumonie interstitiala sau bronhopneumonie. In evolutie apar modificari sugestive pentru etiologia stafilococica: aspect de pneumonie interstitiala, bronhopneumonie nespecifica cu focare confluente, abcese, pleurezie de mare cavitate +/- pneumotorax, emfizem mediastinal, bule sau pneumatocele cu sedii si dimensiuni variate.

Tratamentul pneumoniei stafilococice

Conduita terapeutica consta in masuri generale (PEV, O2, aspiratia secretiilor, transfuzii de sange, tonicardiac, sedare), antibioterapie si drenaj al cavitatii.

Tratamentul antiinfectios:

 • Terapie de lunga durata;
 • Alegere in functie de antibiograma;
 • Terapie adecvata in functie de existenta de alergie, insuficienta renala, insuficienta hepatica;
 • Tratament antibiotic nu este eficient daca nu se dreneaza concomitent cavitatea pleurala;
 • In functie de forma de boala, se recomanda monoterapie sau o asociere de antibioticce;
 • Initial antibioticele se vor administra pe cale i.v..

Frecventa crescuta a pneumoniei cu tulpini de staflococ meticilinorezistent impune, intr-o masura mai mare comparativ cu alte pneumonii bacteriene, izolarea agentului patogen si stabilirea sensibilitatii la antibiotice.

Pentru cazurile la care nu s-a izolat agentul patogen se recomanda urmatoarele antibiotice: peniciline semisintetice rezistenta la penicilinaza (meticilina, nafcilina), clindamicina, cefalosporine de generatia I (cefazolin), aminoglicozide.

Pentru tulpinile meticilino-rezistente se indica vancomicina sau teicoplanina.

Terapia antiinfectioasa se aplica, in functie de evolutia clinico-radiologica, pe o durata de 4, 6 sau 8 saptamani.

Pneumonie stafilococica - Preventie

Prevenirea pneumoniei stafilococice

 • Exersati o igiena buna. Pentru a va proteja de infectiile respiratorii care uneori duc la pneumonie, spalati-va mainile in mod regulat sau folositi un produs igienizant pe baza de alcool!
 • Nu fumati! Fumatul afecteaza apararea naturala a plamanilor impotriva infectiilor respiratorii;
 • Pastrati-va sistemul imunitar puternic. Dormiti suficient, faceti exercitii fizice regulat si mancati o dieta sanatoasa.
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical