Fenomenul Raynaud

Alte denumiri: Boala Raynaud

Fenomenul Raynaud (boala Raynaud) reprezinta aparitia vasospasmului in anumite regiuni ale mainii ca raspuns la frig sau stres emotional, care determina disconfort si modificari de culoare (paloare, cianoza, eritem sau o combinatie a acestora). Ocazional, sunt afectate si alte regiuni periferice (ex. nasul, limba). Boala poate fi primara sau secundara. 

Medici specialiști - Chirurgie Vasculara

Vasile Olivia Gabriela
Vasile Olivia Gabriela
Medic Specialist
Vasile Olivia Gabriela
Vasile Olivia Gabriela
Medic Specialist

Chirurgie Cardio - Vasculara , Chirurgie Cardio - Vasculara Pediatrica și Chirurgie Vasculara

OIG
Oprea Isabella Giorgina
Medic Primar
OIG
Oprea Isabella Giorgina
Medic Primar

Chirurgie Vasculara și Ecografie Doppler Vascular

PEA
Puscasu Elena Andreea
Medic Primar
PEA
Puscasu Elena Andreea
Medic Primar

Chirurgie Vasculara și Ecografie Doppler Vascular

Olariu Cosmin Virgil
Olariu Cosmin Virgil
Medic Specialist
Olariu Cosmin Virgil
Olariu Cosmin Virgil
Medic Specialist

Chirurgie Cardio - Vasculara , Chirurgie Cardio - Vasculara Pediatrica și Chirurgie Vasculara

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Ce cauzeaza fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud este mult mai frecvent (>80% din cazuri) decat cel secundar. Acesta apare fara a fi insotit de simptome si semne ale altor boli. In aproximativ 75% dintre cazuri este sporadic, dar poate fi si familial. Aproximativ 15%-20% din persoanele cu fenomen Raynaud primar dezvolta o afectiune sistemica mai severa.

Fenomenul Raynaud secundar insoteste diferite boli, de obicei boli de tesut conjuctiv. La aparitia simptomatologiei contribuie expunerea la nicotina, insa acest aspect este frecvent trecut cu vederea. Fenomenul Raynaud poate insoti migrena, angina vasospastica sau hipertensiunea pulmonara, ceea ce sugereaza ca aceste afectiuni au la baza un medicament comun de producere a spasmului vascular.

Femeile sunt afectate mai mult decat barbatii, iar persoanele tinere sunt afectate mai mult decat cele varstnice. Fenomenul Raynaud este cauzat probabil de activitatea exagerata a receptorilor α2-adrenergici, care declanseaza vasospasmul. Mecanismul nu este elucidat.

Simptome

Simptomele fenomenului Raynaud

Senzatia de raceala, durere cu caracter de arsura, parestezii, sau modificari intermitente ale coloratiei tegumentare la unul sau mai multe degete sunt precipitate de frig, stres emotional, sau vibratii. Toate sunt reversibile la indepartarea factorului cauzal. Reincalzirea mainilor accelereaza revenirea la normal a coloratiei si sensibilitatii.

Modificarile de culorare se observa la nivelul degetului.

Pot fi trifazice (paloare, apoi cianoza, iar dupa incalzire apare eritem datorita hiperemiei reactive), bifazice (cianoza si eritem), sau monofazice (numai paloare sau cianoza). Adeseori, modificarile sunt simetrice.

Boala afecteaza de obicei cele trei degete din mijloc si numai rareori afecteaza policele. Vasospasmul poate persista de la cateva minute la cateva ore, dar rareori este suficient de sever incat sa produca necroza tisulara.

Fenomenul Raynaud secundar unei boli de tesut conjunctiv poate evolua catre cangrena dureroasa a degetului. Cel secundar sclerodermiei produce de obicei ulceratii infectate, extrem de dureroase, ale varfurilor degetului.

Tratament

Diagnosticarea fenomenului Raynaud

Diagnosticul se stabileste clinic, investigatiile urmarind diferentierea intre formele primare si formele secundare de boala.

Diagnosticul se stabileste clinic si este sustinut de rezultatele capilaroscopiei unghiale si analizelor sanguine. In cazul capilaroscopiei ungiale, la baza unghiei se aplica o picatura de ulei de imersie. Capilarele sunt ulterior examinate cu ajutorul unui oftalmoscop reglat la 10-40 dioprii. Prezenta anselor capilare distorsionate sau diluate sugereaza ca etimologie o boala de tesut conjunctiv. Analizele sanguine (VSH, anticorpi antinucleari, factor reumatoid, anticorpi anti-centromer, anticorpi anti-SCL70) se fac pentru a identifica bolile asociate.

Criteriile diagnostice pentru fenomenul Raynaud primar sunt varsta la debut <40 ani (in 2/3 din cazuri), crize usoare simetrice care afecteaza ambele maini, absenta necrozei sau cangrenei  tisulare, absenta antecedentelor de manifestari care sugereaza o alta cauza, capilare unghilare normale si valori ale VSH si analizelor sanguine.

Criterile diagnostice pentru fenomenul Raynaud secundar sunt varsta de debut >30 ani, crize dureroase severe care pot asimetrice sau unilaterale, leziuni ischemice, antecedente  si semne care sugereaza o boala asociata, capilare unghilare dilatate si sinuoase si valori anormale ale VSH si analizelor sanguine.

Fenomenul Raynaud este diferit de acrocianoza, care produce cianoza persistenta ce nu dispare usor si nu se asociaza cu modificari trofice, ulceratii, sau durere.

Tratamentul corect al fenomenului Raynaud

Tratamentul cazurilor necomplicate include evitarea si, in functie de necesitati, blocante ale canalului de calciu cu efect vasodilatator (ex. nifedipina) sau prazosin.

Tratamentul formei primare consta in evitarea frigului, renuntarea la fumat, iar iar cand stresul este un factor declansator se recomanda tehnici de relaxare sau consiliere.

Tratamentul formei secundare este orientat asupra bolii de baza. Sunt, de asemenea, indicate blocantele canalelor de calciu si prazosinul. 

Administrarea de antibiotice, analgezice si, uneori, debridarea chirurgicala pot fi necesare pentru ulceratiile ischemice. 

Aspirina in doza mica poate preveni tromboza, dar in mod teoretic agraveaza vasospasmul prin blocarea productiei de prostaglandine. 

Coduri de diagnostic asociate
  • Sindromul Raynaud
Specialități asociate
  • Chirurgie Vasculara

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.