Spondiloza

Spondiloza este un termen medical general care este folosit pentru a descrie diferite forme de degenerare a coloanei vertebrale care insotesc procesul natural de îmbatranire. Odata cu varsta, oasele si ligamentele din coloana vertebrala uzata conduc la spurturi osoase (osteoartrita). De asemenea, discurile intervertebrale se degenereaza si slabesc, ceea ce poate duce la hernii de disc si discuri bombate. Potrivit statisticilor, boala are o frecventa mai mare la persoanele de peste 60 de ani, desi unii oameni care nu au niciodata simptome. Pentru unii, poate provoca dureri severe.

Spondiloza poate aparea in zona gatului (spondiloza cervicala), in partea superioara si mijlocie a spatelui (spondiloza toracala) sau in partea inferioara a spatelui (spondiloza lombara). Spondiloza cervicala si lombara sunt cele mai frecvente. Spondiloza toracica nu cauzează frecvent simptome.

Medici specialiști - Ortopedie și Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist
DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist

Neurologie

MF
Motoc Florentina
Medic Primar
MF
Motoc Florentina
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Spondiloza apare pe masura ce imbatranim iar tesuturile moi din anatomia spinarii - discurile intervertebrale, tendoanele, muschii, ligamentele si cartilajul se degenereaza in timp. De exemplu, discurile intervertebrale, care sunt in mod normal saturate cu apa, pot deveni deshidratate si isi pierd eficienta ca perne intre vertebre. Cartilajul din fatetele articulare se poate indeparta treptat, rezultand contactul osos-pe-os intre articulaiii. Aceasta frecare poate provoca inflamatii si declanseaza raspunsurile naturale protectoare ale organismului, inclusiv producerea de depuneri osoase netede (osteofite) in zonele afectate. In plus, muschii care sustin coloana vertebrala pot slabi, in timp ce ligamentele si tendoanele se pot ingrosa sau strange.

Simptome

Este posibil sa aveti spondiloza si sa nu aveti simptome. De fapt, aceasta afectiune poate merge nedetectata ani de zile. Simptome difere in functie de toate cele trei tipuri de spondiloza, insa principalul semnal este durerea. 

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala are ca simptome episoade de durere in zona gatului, durere ce se raspandeste apoi in umeri si brate, amorteala si rigiditate a gatului, slabiciune musculara, dureri de cap resimtite in ceafa, slabiciune sau furnicaturi in gat, umeri, maini si degete. 

Spondiloza toracica

Spondiloza toracica se manifesta prin durere in sectiunile superioare si medii ale spatelui, durere la indoirea si extensia corpului, rigiditate la spate atunci cand va dati jos din pat.

Spondiloza lombara

Printre simptomele spondilozei lombare se numara episoade de durere, rigiditate la spate, durere sau amorteala in partea de jos a spatelui, ameliorarea durerii in urma exercitiilor fizice, mergeti pe jos cu dificultate.

Tratament

Tratamentele pentru spondiloza se concentreaza pe ameliorarea durerii si scaderea riscului de afectare permanenta. Metodele non-chirurgicale sunt de obicei foarte eficiente, cum este cazul fizioterapiei. De asemenea, medicul va poate prescrie anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Acupunctura poate fi si recomandata ca o metoda de tratament. In ultima faza, daca starea dumneavoastra este severa si nu raspunde la alte forme de tratament, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala.

Coduri de diagnostic asociate
  • Spondiloza, fara precizare
  • Alte spondiloze
  • Alte spondiloze cu mielopatie
  • Alte spondiloze cu radiculopatie
Specialități asociate
  • Ortopedie
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.