Despre spondiloză
Spondiloza este o afecțiune a coloanei vertebrale de natură degenerativă, ce poate avea la bază orice cauză. În funcție de localizarea procesului patologic, spondiloza poate fi:
- cervicală, dacă este afectat segmentul cervical;
- dorsală, dacă este afectat segmentul toracal;
- lombară, dacă este afectat segmentul lombar.
Modificările degenerative, de uzură, pot apărea atât la nivelul articulațiilor disco-vertebrale, când spațiul dintre două vertebre adiacente se îngustează, cu apariția modificărilor și la nivelul platourilor vertebrale, cât și la nivelul articulațiilor interapofizare, între procesele articulare superioare și inferioare.
Cauze
Odată cu înaintarea în vârstă, structurile care alcătuiesc coloana vertebrală cervicală se uzează. Aceste modificări presupun:
- deshidratarea discurilor intervertebrale: discurile acționează ca niște structuri tampon între vertebrele coloanei vertebrale. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea pierd apă, se deshidratează, devin mai mici, ceea ce favorizează contactul osos între vertebrele adiacente;
- tulburările de statică vertebrală: anumite profesii, care presupun o postură aplecată, pot produce modificări de statică vertebrală, ulterior cu apariția modificărilor degenerative la acest nivel;
- rigidizarea ligamentelor: ligamentele, cu rol de stabilizare a coloanei vertebrale, se pot rigidiza odată cu înaintarea în vârstă;
- boala Scheuermann/cifoza juvenilă: este o afecțiune a adolescentului, fiind o leziune degenerativă a zonei de creștere osteocartilaginoasă a platourilor corpurilor vertebrale toracale. Apariția leziunii degenerative la acest nivel are două consecințe: prima - apariția deformării corpurilor vertebrale și a doua - formarea unor hernii discale intraspongioase în corpul vertebrelor, cu apariția progresivă a unei cifoze dorsale. Afecțiunea poate fi întâlnită la 20 - 30% dintre adolescenți, mai frecvent la băieți, locul de predilecție fiind la nivel toracal superior și nivel toracal mediu, cu instalarea progresivă a unei cifoze, „spate rotund”.
Factori de risc
Factorii de risc în spondiloza toracală sunt similari celorlalte tipuri de artroze, fiind aceiași care favorizează procesul de uzură la nivelul articulațiilor:
- factorii genetici: sunt susținuți de existența unei agregării familiale a bolii, adică există familii în care boala apare mai frecvent și la o vârstă mai tânără;
- vârsta: spondiloza poate să apară la persoane în vârstă, dar nu este o condiție obligatorie, având în vedere că boala Scheuermann apare la adolescenți;
- profesia: unele activități, care presupun munca prelungită la birou, cu o poziție a capului aplecată asupra calculatorului și o postură incorectă, pot afecta suplimentar vertebrele și de la nivel toracal, nu numai cervical, putând duce la o spondiloză dorsală.
Simptome
Spondiloza sau spondilodiscartroza este o patologie întâlnită frecvent, în care sunt afectate, în special, segmentele cu mobilitatea cea mai mare, respectiv coloana cervicală și cea lombară.
Simptomatologia este variată, în funcție de localizarea spondilozei, dar simptomul dominant este durerea. Aceasta poate fi localizată sau poate iradia pe traiectul rădăcinii nervoase afectate, fiind determinată de mai multe mecanisme, precum: afectarea discului intervertebral, dezvoltarea osteofitelor anterioare sau posterioare. Osteofitele, „ciocurile” posterioare, au un impact crescut asupra simptomatologiei, pentru că pot să îngusteze găurile de conjugare, cu comprimarea rădăcinilor nervoase ale nervilor care ies din coloana vertebrală.
La nivel cervical, cel mai frecvent este afectat segmentul C5 - C6, pacienții prezentând dureri la nivel local sau durere iradiată la nivelul membrului superior, având caracter mecanic (cu accentuare la mobilizarea segmentului afectat). În cazul afectării unei rădăcini nervoase, prin compresie radiculară, pacientul poate prezenta și parestezii la nivelul membrului superior, care, în funcție de localizarea procesului artrozic, afectează dermatomerele corespunzătoare, pacientul relatând parestezii distale și la unul sau mai multe degete. Dacă localizarea este la nivel C1 - C2, în prezența unor osteofite posterioare voluminoase cu afectarea arterelor vertebrale, pacientul poate acuza cefalee occipitală, vertij, vedere dublă.
În cazul afectării segmentului dorsal vorbim, de obicei, de o etiologie secundară a unei sechele de boală Scheuermann, cu accentuarea progresivă a cifozei dorsale.
Coloana vertebrală lombară este frecvent afectată, la fel ca și segmentul cervical. Segmentul lombar reprezintă locul predilect pentru producerea herniei de disc, ceea ce reprezintă fisurarea inelului fibros al discului intervertebral; aceasta permite deplasarea nucleului pulpos către canalul vertebral, producând compresiune la nivelul rădăcinii nervoase adiacente.
Lombalgia este definită ca durerea apărută în regiunea lombară, care poate să apară în urma unei suprasolicitări fizice, fără o iradiere la nivelul membrelor inferioare. Lombalgia acută are o durată sub trei luni. De obicei apare brusc, în urma unui efort fizic intens, nu afectează rădăcinile nervoase, episodul dureros purtând și numele de lumbago. În acest caz, substratul durerii sunt leziunile tendoanelor, ligamentelor, discurilor intervertebrale, articulațiilor interapofizare și mușchilor paravertebrali.
Lombalgia cronică are o durată mai mare de trei luni. Pacientul poate să prezinte și o durere iradiată la nivelul feselor și la nivelul membrelor inferioare, pe fața posterioară sau anterioară a coapsei, în funcție de localizarea procesului patologic.
Lombosciatica este durerea lombară care iradiază la nivelul membrului inferior, pe traiectul nervului sciatic; durerea poate fi accentuată de mișcare, tuse, strănut sau la efortul de defecație și este calmată în repaus.
Diagnosticare
Pentru diagnosticul spondilozei, pacientul trebuie să se adreseze medicului de medicină fizică și reabilitare, medicului neurolog, ortoped sau celui reumatolog. Specialistul va face un examen clinic local complet, care presupune o inspecție a coloanei vertebrale, palparea și percuția zonei, pentru a vizualiza și evidenția anumite puncte, contracturi dureroase locale, iradieri ale durerii la nivelul intercostal.
La examenul clinic se poate evidenția existența unui sindrom vertebral static, vizualizat prin modificările curburilor fiziologice la nivel cervical, dorsal sau lombar, respectiv pot apărea ștergerea lordozei cervicale sau lombare ori existența unei cifoze dorsale, modificări care se produc în planul sagital, antero-posterior.
Modificările în plan frontal sunt scoliozele, care pot apărea la diferite nivele și care pot fi structurale, dar pot fi și atitudini scoliotice (ca în cazul herniilor de disc), care, prin instituirea unui tratament corespunzător – medicamentos, fizioterapie, kinetoterapie, într-o primă etapă, se pot remite. Pot apărea contracturi la nivelul musculaturii paravertebrale, care pot genera dureri intense la nivelul coloanei vertebrale.
În momentul prezentării la medic, trebuie stabilit un diagnostic diferențial corect al durerii, pentru că există multiple afecțiuni viscerale care pot să genereze durere toracică, precum: afectarea cardiacă, pulmonară, cancerul de pancreas, stomac sau duoden, care pot da dureri trenante și persistente la tratament. De asemenea, poate fi vorba de leziuni metastatice, mielom multiplu, spondilodiscite, care pot genera dureri intense la nivelul coloanei vertebrale și care trebuie diferențiate de durerea din spondiloză. Afecțiunile rinichilor, patologia urogenitală, poate simula o durere de origine lombară, cu iradiere la nivel inghinal.
Printre examinările paraclinice se numără:
- examinările de laborator: necesare la diagnosticele „de graniță”, pentru excluderea unui sindrom inflamator, pentru a pune un diagnostic diferențial corect cu alte afecțiuni și pentru excluderea unei patologii de tip inflamator, cum ar fi cazul spondilartritelor axiale;
- explorările radiografice, de tipul computer tomografie, rezonanță magnetică nucleară, mielografie, CT electromiografie și măsurarea vitezei de conducere nervoasă: pot pune în evidență modificări discovertebrale, cu îngustarea spațiului intervertebral, cu osteoscleroza platourilor vertebrale și osteofitoză marginală și modificări la nivelul articulațiilor interapofizare, prezența unor hernii discale. Pe radiografia anteroposterioră se pot vizualiza scolioze (modificarea curburii coloanei în sens lateral), dar și deplasări ale corpurilor vertebrale, unul față de celălalt, anterior sau posterior, modificări de aliniament vertebral. În cazul apariției unui episod de durere lombară joasă acută, radiografia nu este necesară în prima săptămână, cu excepția cazurilor care prezintă afectare neurologică. Pacienții cu hernie de disc nu prezintă modificări evidențiate radiologic, dar radiografiile trebuie efectuate. Sunt necesare atât radiografii de față, cât și de profil sau în incidențe oblice.
Tratament
Tratamentul în spondiloză este unul complex, ce urmărește mai multe obiective. În primul rând este importantă ameliorarea durerii și inflamației. Având în vedere că majoritatea pacienților cu spondiloză sunt pacienți vârstnici, cu multe boli asociate, trebuie să se țină seama, în tratamentul artrozei, și de aceste aspecte:
- tratamentul igieno - dietetic: este extrem de important în terapia pacientului cu spondiloză cervico-dorso-lombară, educația pacientului fiind o verigă importantă; există așa-numitele reguli și indicații de igienă pentru coloana vertebrală, care fac parte din regimul igieno - postural recomandat pacienților cu această afecțiune;
- tratamentul medicamentos: cea mai utilizată clasă de medicamente în tratamentul spondilozei, la fel ca și în alte tipuri de artoze, este grupul de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care au rol atât în scăderea durerii, cât și a inflamației. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi clasice/neselective sau selective, așa numita clasă a coxibilor.
Rolul medicului este să aleagă cel mai potrivit antiinflamator nesteroidian pentru un pacient; în acest scop există ghiduri care grupează pacienții care urmează să primească un tratament cu AINS după riscul lor gastrointestinal și cardiovascular. Dacă ambele riscuri sunt reduse, adică pacientul nu are o afecțiune cardiacă și nici o afecțiune gastrică, se poate folosi orice antiinflamator nesteroidian. Dacă ambele riscuri sunt crescute, pacientul are o afectare cardiacă de tipul hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică cronică, insuficiență cardiacă și un risc gastrointestinal mare, utilizarea AINS nu este recomandată. În cazul în care administrarea acestora chiar este necesară, se pot folosi, dar în cea mai mică doză eficientă, pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă.
Alte medicamente utilizate în tratamentul artrozelor sunt cele pentru durere, antialgicele, precum și condroprotectoarele - preparate care conțin constituenți ai cartilajului articular. Aceste condroprotectoare se administrează, de obicei, pe o perioadă de trei – șase luni, cu o pauză de două luni, ulterior cu reluarea curei de tratament. Sunt bine tolerate de organism și au efecte secundare neglijabile;
- tratamentul fizic: ocupă un loc important în tratamentul spondilozei. Scopul acestei terapii este de a combate durerea, de a preveni agravarea leziunilor degenerative și de a crește mobilitatea la acest nivel, cu tonifierea musculaturii paravertebrale. Tratamentul fizic se poate face prin: electroterapie, laserterapie, masaj kinetoterapie (gimnastică medicală), atât în unitățile de fizioterapie, dar şi în stațiunile balneare de profil.
Complicații
Complicațiile spondilozei pot fi:
- persistența durerilor, cu înrăutățirea acestora, dacă este ignorată simptomatologia;
- din cauza prolapsului discului dorsal (migrarea nucleului pulpos prin fisurarea discului intervertebral) poate să apară hernia de disc, cu consecințe neurologice;
- apariția simptomelor neurologice, prin afectarea rădăcinii nervoase, prin compresia acesteia (radiculopatie) sau compresia măduvei spinării (mielopatie);
- tasarea vertebrală: poate duce la accentuarea sindromului static și dinamic vertebral, cu modificări de postură vertebrală și accentuarea marcată a durerilor, paresteziilor pe traiectele nervoase și chiar a parezelor, dacă nu se intervine la momentul oportun.
Prevenție
Prevenirea spondilozei este ușor de realizat prin câteva măsuri simple:
- menținerea unei posturi corecte;
- evitarea eforturilor fizice mari, a purtării de greutăți, a ortostatismului prelungit, mai ales în perioada de creștere;
- în cazul lombalgiei, pacientul trebuie să respecte anumite reguli de mobilizare a coloanei vertebrale toată viața, respectiv aplecarea cu genunchii îndoiți, evitarea torsionării coloanei lombare, mișcarea realizându-se prin întoarcerea întregului corp;
- practicarea unor sporturi, cum ar fi înotul, care este una dintre cele mai bune forme de exercițiu pentru coloana vertebrală, crescând și rezistența la efortul fizic.
Bibliografie
- Elena Rezus, Reumatologie, Editura Gr T Popa, UMF Iasi, 2014
- “Formare Medicala - Portal de Informare Si Educatie Medicala.” - curs Boala artrozică, Conf. Univ. Dr. Andra Bălănescu, Dr. Răzvan Miftode FormareMedicala.ro, 5 May 2023, www.formaremedicala.ro/
- Radu Păun, Tratat de medicină internă, Reumatologie, Editura Medicală
Alte afecțiuni similare
Spina bifida
Spina bifida este termenul folosit pentru a identifica un grup de afecțiuni congenitale care implică eșecul dezvoltării normale a măduvei spinării și a...
Vezi detalii
Splenomegalia
Splenomegalia nu este o boală în sine, ci este efectul unei afecțiuni subiacente. Sunt multe boli care pot cauza mărirea splinei, cele mai frecvente fiind infecțiile,...
Vezi detalii
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă o boală cronică progresivă care se manifestă la nivelul coloanei vertebrale, determinând o inflamație și la nivelul articulațiilor periferice....
Vezi detalii
Spondiloză cervicală
Spondiloza cervicală, cunoscută și ca osteoartrită sau artrita gâtului, reprezintă procesul de uzură care afectează oasele și articulațiile gâtului. Odată cu...
Vezi detalii
Spondiloza dorsală
Spondiloza toracală sau dorsală reprezintă afectarea coloanei vertebrale, de tip degenerativ (uzură) la nivelul coloanei dorsale, cu posibilitatea afectării discului...
Vezi detalii
Spondiloza lombară
Spondiloza lombară este o afecțiune degenerativă care afectează partea inferioară a coloanei vertebrale. Este asemănătoare cu artrozele și este cauzată, de obicei, de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.