Despre spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală, cunoscută și ca osteoartrită sau artrita gâtului, reprezintă procesul de uzură care afectează oasele și articulațiile gâtului. Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce discurile coloanei vertebrale se deshidratează și se micșorează, se dezvoltă semne de osteoartrită, inclusiv proiecții osoase de-a lungul marginilor oaselor (pinteni osoși).
Spondiloza cervicală este foarte frecventă și se agravează odată cu vârsta. Peste 85% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt afectate de această boală. Deși afecțiunea nu este gravă și poate fi tratată în funcție de recomandarea medicului, printre efectele sale cele mai neplăcute se numără durerile constante la nivelul coloanei cervicale. În majoritatea cazurilor, spondiloza cervicală nu provoacă simptome.
Cauze
Odată cu înaintarea în vârstă, structurile care alcătuiesc coloana vertebrală și gâtul se uzează treptat. Aceste modificări pot include:
- discuri intervertebrale deshidratate: până la vârsta de 40 de ani, discurile coloanei vertebrale încep să se usuce și să se micșoreze. Pe măsură ce devin mai mici, există mai mult contact „os-pe-os” între vertebre;
- hernie de disc: pe exteriorul discurilor spinale apar crăpături prin care se poate strecura în afară interiorul moale (pulpos). Uneori, acesta ajunge să apese pe măduva spinării și pe rădăcinile nervoase;
- pinteni osoși (osteofiţi): pe măsură ce discurile se descompun, corpul poate produce cantități suplimentare de os într-un efort greșit de a întări coloana vertebrală. Acești pinteni osoși pot prinde uneori măduva spinării și rădăcinile nervoase;
- ligamente rigide: ligamentele sunt cordoane de țesut și se pot rigidiza odată cu vârsta, făcând gâtul mai puțin flexibil.
Multe persoane de peste 50-60 de ani încep să dezvolte semne de spondiloză cervicală ca urmare a procesului natural de îmbătrânire.
Cu toate acestea, afecțiunea poate apărea la orice vârstă, în anumite condiții:
- muncă ce implică mișcări repetitive ale gâtului sau deasupra capului (pictură, decorare);
- leziuni anterioare ale gâtului;
- istoric familial al afecțiunii.
Factori de risc
Factorii de risc în spondiloza cervicală sunt cei care favorizează procesul de uzură la nivelul articulațiilor:
- factorii genetici: membri ai familiei care au această afecțiune;
- vârsta: spondiloza cervicală apare, de obicei, la persoane în vârstă, dar nu este o condiție obligatorie. Foarte frecvent pot să apară manifestări și mai devreme de 40 de ani;
- ocupația: unele activități, care presupun muncă prelungită la birou, cu o poziție a capului aplecată asupra calculatorului și o postură incorectă pot afecta suplimentar vertebrele de la nivel cervical;
- sedentarismul: slăbește musculatura din jurul coloanei vertebrale ce are rol de suport;
- fumatul: contribuie la deteriorarea articulațiilor.
Simptome
Principalul simptom al spondilozei cervicale este durerea. Localizată la acest nivel al coloanei, durerea poartă numele de cervicalgie (durere cervicală). Aceasta poate fi localizată sau poate iradia pe traiectul rădăcinii nervoase afectate, fiind determinată de mai multe mecanisme, precum:
- afectarea discului intervertebral;
- dezvoltarea osteofitelor („ciocurile osoase”) anterioare sau posterioare.
Compresia rădăcinilor nervoase poate determina manifestări neurologice, percepute de pacienți drept parestezii (amorțeli) în anumite zone ale corpului sau ca tulburări de mobilitate.
Durerea poate fi locală sau poate iradia spre umeri, spre membrele superioare sau chiar spre regiunea inimii (precordială). Uneori, durerea de la nivel cervical poate iradia și la nivel occipital, provocând cefaleea occipitală.
Alte simptome ale spondilozei cervicale includ:
- amețeli;
- vertij;
- tulburări de vedere;
- vedere dublă.
În cazuri severe pot apărea tulburări de sensibilitate la nivelul anumitor zone, corespunzătoare rădăcinii nervoase afectate, precum și scăderea forței musculare, de asemenea, corelată cu afectarea nervului respectiv.
Diagnosticare
Pentru diagnosticul spondilozei cervicale pacientul trebuie să se adreseze specialistului în medicină de recuperare, medicului neurolog sau medicului reumatolog.
Investigațiile presupun un examen clinic local complet, cu o inspecție a zonei gâtului, palparea și percuția zonei, pentru a evidenția eventuale contracturi dureroase locale, iradieri ale durerii la nivelul umerilor și membrelor superioare. Se evaluează, de asemenea, tulburările de sensibilitate care pot apărea la nivelul gâtului și al mâinilor, precum și reflexele și forța musculară, pentru a vedea dacă sunt afectate rădăcinile nervilor spinali.
Examinarea de laborator cuprinde:
- examinarea imagistică radiologică;
- tomografia computerizată;
- RMN.
Astfel pot fi identificate modificări diverse precum îngustarea spaţiului intervertebral, modificarea curburii coloanei vertebrale cervicale, în sensul unei rectilinizări sau diminuări a lordozei (curburii) normale. Pot apărea și scolioze la acest nivel (modificarea curburii coloanei în sens lateral), dar și deplasări ale corpurilor vertebrale, unul față de celălalt, anterior sau posterior, ducând la dezalinierea acestora. Din cauza uzurii și a apariției unor chiste subcondrale, osul încearcă să repare zona modificată prin crearea osteofitelor (ciocuri sau punți) marginale, ceea ce poate duce la îngustarea găurilor vertebrale, vizibile radiologic, și la compresia rădăcinilor nervoase.
Tratament
Tratamentul spondilozei cervicale este unul complex și urmărește mai multe aspecte. În primul rând este importantă ameliorarea durerii și a inflamației. Având în vedere că majoritatea pacienților cu spondiloză cervicală sunt pacienți vârstnici, cu multe boli asociate, trebuie să se țină cont și de aceste aspecte în tratamentul artrozei.
Tratament igieno-dietetic
Tratamentul igieno-dietetic este extrem de important. În cazul în care pacientul desfășoară muncă de birou, este necesar să adopte permanent o poziție corectă: spătarul scaunului trebuie să susțină zona lombară și să fie înclinat la un unghi de 105° față de șezut, distanța dintre ochi și calculator să fie de 80 cm, iar ecranul să fie la nivelul ochilor sau puțin sub. Antebrațele trebuie să stea paralel cu solul, umerii trebuie să fie relaxați, iar coatele pe lângă corp. La cel mult o oră de stat la birou este important ca persoana să se ridice și să se miște timp de cinci minute.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos se axează în primul rând pe antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care au rol atât în scăderea durerii, cât și a inflamației. Există ghiduri care grupează pacienții care urmează să primească un tratament cu AINS, în funcţie de riscul lor gastrointestinal și cardiovascular.
Dacă ambele riscuri sunt crescute, dacă pacientul are o afectare cardiacă de tipul hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice cronice, insuficienței cardiace și un risc gastrointestinal mare, utilizarea AINS nu este recomandată. Acestea se pot folosi totuși în cazuri extreme, dar în doza eficientă cea mai mică, pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă.
Se pot folosi, de asemenea, medicamente pentru durere, antialgice, care și-au demonstrat eficiența pe termen scurt, dar nu trebuie administrate pe perioade lungi, din cauza efectelor secundare pe care le generează: constipație, confuzie, depresie și dependență.
În tratamentul artrozelor pot fi folosite şi condroprotectoarele (preparate care conțin constituenți ai cartilajului articular) care se administrează, de obicei, pentru o perioadă de 3 - 6 luni, cu o pauză de 2 luni, ulterior cu reluarea curei de tratament. Ele sunt bine tolerate de organism și au efecte secundare neglijabile.
Tratament fizic
Tratamentul fizic este esențial în spondiloza cervicală, având scopul de a combate durerea, de a preveni agravarea leziunilor degenerative și de a crește mobilitatea, cu tonifierea musculaturii paravertebrale.
Complicații
Netratată, spondiloza cervicală poate avea un efect profund asupra vieții de zi cu zi și poate duce la diverse complicații, precum:
- radiculopatie (afectarea rădăcinii nervoase prin compresia acesteia);
- mielopatie (compresia măduvei spinării);
- prolapsul discului cervical (migrarea nucleului pulpos prin fisurarea discului intervertebral);
- plexopatia (afectarea plexului brachial spondilolisteză: alunecarea în față a unui corp vertebral, față de restul vertebrelor);
- mobilitate limitată și inactivitate;
- creștere în greutate din cauza inactivității;
- pierderea densității osoase;
- pierderea forței musculare;
- pierderea flexibilității;
- leziuni nervoase permanente;
- durere cronică de spate;
- amorțeală, furnicături sau slăbiciune la nivelul picioarelor;
- compresie a nervului care provoacă probleme ale intestinului sau vezicii urinare.
Imagistica prin rezonanță magnetică, electromiografia și electromiografia (evaluarea nervilor periferici sau a activităţii musculare) și alte investigații pot fi necesare pentru a exclude alte diagnostice.
Prevenție
Sunt șanse mici de a putea preveni spondiloza cervicală, dar riscul de apariție poate fi redus respectând câteva reguli simple:
- menținerea posturii corecte pentru gât - sunt necesare pauze frecvente și mișcarea gâtului pentru a-l relaxa, în special în cazul persoanelor care lucrează la birou;
- evitarea purtării de greutăți care pot încărca în mod excesiv coloana cervicală;
- efectuarea constantă de exerciții fizice - înotul este unul dintre cele mai bune forme de exercițiu pentru coloana cervicală;
- prevenirea traumatismelor la nivelul gâtului, folosind întotdeauna echipamentul potrivit atunci când se practică anumite sporturi cu risc de rănire.
Alte afecțiuni similare
Splenomegalia
Splenomegalia nu este o boală în sine, ci este efectul unei afecțiuni subiacente. Sunt multe boli care pot cauza mărirea splinei, cele mai frecvente fiind infecțiile,...
Vezi detalii
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă o boală cronică progresivă care se manifestă la nivelul coloanei vertebrale, determinând o inflamație și la nivelul articulațiilor periferice....
Vezi detalii
Spondiloza
Spondiloza este o afecțiune a coloanei vertebrale de natură degenerativă, ce poate avea la bază orice cauză. În funcție de localizarea procesului patologic, spondiloza...
Vezi detalii
Spondiloza dorsală
Spondiloza toracală sau dorsală reprezintă afectarea coloanei vertebrale, de tip degenerativ (uzură) la nivelul coloanei dorsale, cu posibilitatea afectării discului...
Vezi detalii
Spondiloza lombară
Spondiloza lombară este o afecțiune degenerativă care afectează partea inferioară a coloanei vertebrale. Este asemănătoare cu artrozele și este cauzată, de obicei, de...
Vezi detalii
Sporotricoza
Sporotricoza este o infecție fungică rară, cauzată de Sporothrix schenckii, un tip de ciupercă care se găsește în sol, pe plante și în material vegetal în descompunere....
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.