medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Tremor esențial

Tremor esențial

Alte denumiri: TE

Descoperă informații utile despre tremor esențial: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre tremorul esențial

Tremorul esențial este denumită tulburarea de mișcare care provoacă tremurături ale unor părți ale corpului, în cele mai multe cazuri la nivelul extremităților. Această afecțiune nu este controlabilă și afectează, de obicei, mâinile și brațele, dar poate afecta și capul și alte părți ale corpului.

În stadiile avansate, tremorul esențial poate perturba sever viața persoanei afectate pentru că tulbură activități de bază ale vieții, cum ar fi mâncatul, băutul sau îmbrăcatul.

Tremorul esențial nu este boala Parkinson, deși ambele boli se manifestă cu tulburări de mișcare. Tremorul esențial implică doar tremurături ale membrelor sau capului, în timp ce boala Parkinson implică și alte caracteristici, cum ar fi încetinirea mișcărilor, rigidizarea membrelor, dar și modificări ale mersului și echilibrului.

Oricine poate dezvolta această afecțiune, dar este mai frecvent întâlnită pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cercetările arată că probabilitatea declanșării bolii este între 10 și 19 ani sau între 50 și 59 de ani. Pentru că tulburarea tinde să apară în familii, este denumită „tremor familial”.

Experții estimează că tremorul esențial afectează aproximativ un procent din populația lumii, iar din acest procent aproximativ 5% sunt persoane de peste 60 de ani. Afecțiunea este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări de mișcare.

Barbat care sufera de tremor esential care tine un pahar de apa in mana

Cauze

Cercetările nu au relevat motivul exact care determină apariția tremorului esențial și nici posibilii factori declanșatori ai afecțiunii. Există totuși dovezi că anumite modificări ale anumitor părți ale creierului au legătură cu declanșarea bolii.

O primă concluzie a experților este că boala are un model genetic, în sensul în care apare în familii, fiind considerată o afecțiune ereditară autozomală dominantă. În termeni non medicali, dacă un părinte transmite gena mutantă care provoacă tremor esențial, există 50% șanse ca afecțiunea să fie moștenită.

Factori de risc

Principalul factor de risc este vârsta, deși tremorul poate afecta și persoane tinere, inclusiv copiii. Între 30 până la 70% dintre pacienți au un istoric familial de tremor, iar 80% dintre cei care dezvoltă tremor înainte de vârsta de 40 de ani au un istoric familial de tulburare. Afecțiunea afectează în mod egal și bărbații și femeile, dar anumite studii sugerează că bărbații pot prezenta un risc puțin mai mare.

Simptome

Simptomul cheie al tremorului esențial este tremuratul. Mișcările incontrolabile pot lua diferite forme și apar, de regulă, în anumite circumstanțe, cum ar fi:

  • Tremor de acțiune - o formă de tremur care are loc în timpul acțiunilor, cum ar fi atingerea ori apucarea unor obiecte sau realizarea unor mișcări fine.
  • Tremor postural - un tremur care se declanșează în anumite posturi, cum ar fi necesitatea de a ține o mână întinsă, la aceeași înălțime.

Tremorul esențial afectează, în aproape toate cazurile, ambele părți ale corpului, dar adesea se manifestă mai pregnant pe o parte, mai mult decât pe cealaltă. În afară de brațe, tremurul poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi capul, trunchiul și chiar mișcările feței sau vocea.

Debutul bolii este lent, progresiv în timp, cu afectarea inițială a membrelor superioare simetric; apoi, pe măsură ce boala progresează, sunt implicate și capul, gâtul, buzele sau mentonul, uneori și cu afectarea vocii.

Simptomele se pot agrava în anumite circumstanțe, cum a fi: anxietate, oboseală și stres, precum și în combinație cu administrarea anumitor medicamente. De asemenea, simptomele se pot și îmbunătății atunci când organismul este odihnit sau când pe membrele afectate se aplică comprese reci sau gheață.

Barbat cu simptome de tremor esential care deseneaza

Diagnosticare

Doar un medic specialist neurolog poate diagnostica tremorul esențial, pe baza simptomelor prezente și a unui examen neurologic. Nu există teste specifice care să confirme afecțiunea.

Cea mai importantă parte a procesului de diagnostic constă în excluderea altor afecțiuni care ar putea provoca simptome similare. Excluderea acestor alte afecțiuni poate implica teste de sânge, imagistice sau genetice:

  • Testele de sânge - ajută la excluderea unor simptomatologii care arată ca tremor esențial, cum ar fi afecțiunile tiroidiene, boala Wilson și expunerea toxică la metale, precum plumbul sau manganul.
  • Teste imagistice - CT, RMN sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET).
  • Testare genetică.

Odată diagnosticat tremorul esențial, medicul va analiza modul, frecvența și caracterul tremorului. Cele două componente cheie ale tremorului sunt frecvența și amplitudinea:

  • Amplitudine - în cazul tremurului mâinii, amplitudinea este distanța de la un capăt la altul pe care o parcurge mâna în timpul unui tremur. Cu cât distanța este mai mare, cu atât amplitudinea tremurului este mai mare. Amplitudinea tremorului crește pe măsură ce boala progresează și poate varia în funcție de acțiunea sau postura membrului afectat.
  • Frecvență - fiecare strângere a mâinii este un ciclu de tremor. Frecvența unui tremor măsoară câte cicluri sunt într-o secundă. Tremorul esențial provoacă de obicei șase până la 12 cicluri de tremor pe secundă, dar frecvența poate varia de la persoană la persoană.

Tratament

Tremorul esențial nu se vindecă complet, dar poate fi tratat. Cele mai comune și recomandate opțiuni de tratament sunt:

  • Medicamente (betablocante, antiepileptice și anticonvulsive).
  • Dispozitive de asistență (dispozitive de vibrație și de stimulare a nervilor periferici), kinetoterapie și fizioterapie, pentru menținerea tonusului muscular.
  • Toxina botulină (injectarea mușchilor afectați de tremor).
  • Stimularea profundă a creierului (intervenție chirugicală de implantare a unui dispozitiv, care furnizează impulsuri electrice în creier).
  • Ultrasunete focalizate (procedură care folosește unde sonore de ultra-înaltă frecvență, concentrate pe un singur punct din creier implicat în producerea tremorului).

Tremorul esențial nu este o afecțiune care pune viața în pericol, dar poate cauza probleme cu activitățile de zi cu zi pe măsură ce starea se agravează. Persoanele care au această afecțiune au probleme cu asigurarea funcționalității zilnice, cum ar fi aportul de hrană și apă, îmbrăcatul hainelor sau scrisul.

Pentru ameliorarea simptomelor tremorului, pacientul trebuie să adopte un stil de viață echilibrat: evitarea substanțelor stimulante, precum cafeina, care pot determina creșterea frecvenței episoadelor de tremor, evitarea utilizării membrului mai afectat de tremor, relaxarea prin diferite tehnici, precum masajul, și evitarea factorilor care creează stres și anxietate și care agravează tremorul.

Timpul de recuperare după diferitele tratamente aplicate depinde de mulți factori, în special de tratamentele în sine. Medicul specialist trebuie să ofere toate informațiile pacientului, în funcție de gradul de afectare și de circumstanțele specifice fiecărui caz.


Complicații

Posibilele complicații și efecte secundare ale tratamentelor pentru tremor esențial depind de mulți factori, inclusiv de tratamentele în sine. Medicul specialist va informa fiecare pacient în parte despre efectele secundare sau complicațiile posibile, în situația specifică fiecărui caz și va oferi sfaturi pentru a le evita sau gestiona, în funcție de situație.

Cea mai frecventă complicație după diagnosticarea cu tremor esențial este apariția unor probleme de natură psihologică, pentru că la majoritatea celor diagnosticați apar sentimente de jenă și anxietate cu privire la simptome, iar unele persoane pot suferi chiar depresie, în fața unui diagnostic fără posibilitate de vindecare.

Prevenție

Tremorul esențial este o afecțiune care apare imprevizibil, astfel încât nu poate fi prevenită și nici nu poate fi redus riscul de a o dezvolta.

Bibliografie

  1. “Essential Tremor Disorder.” Hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/essential-tremor-disorder
  2. Health. “Essential Tremor.” Vic.gov.au, 2022, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/essential-tremor
  3. “Essential Tremor - Symptoms, Diagnosis and Treatment.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 8 Sept. 2023, www.healthdirect.gov.au/essential-tremor

Echipa medicală - Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.