Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 și 70 de ani. Simptomele afecțiunii neurologice progresează lent, uneori cu un tremor abia vizibil, la o singură mână. Tremorul devine frecvent, iar afecțiunea cauzează în mod obișnuit rigiditatea sau încetinirea mișcării.
În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, este posibil ca fața pacientului să nu arate semne deosebite. De asemenea, este posibil ca brațele pacientului să nu se legene în timpul mișcării sau ca vorbitul să devină neclar. Simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsura ce boala progresează în timp.
Majoritatea persoanelor cu această afecțiune sunt diagnosticate în jurul vârstei de 60 de ani sau peste, dar există și cazuri în care boala poate debuta mult mai devreme. Afecțiunea se manifestă în cinci etape:
Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele.
În boala Parkinson, anumite celule nervoase (neuroni) din creier se descompun treptat sau mor. Multe dintre simptome sunt cauzate de pierderea neuronilor care produc o moleculă numită dopamină. Dopamina acționează ca un mesager între două zone ale creierului (substantia nigra și striatum) pentru a produce mișcări controlate.
Majoritatea simptomelor bolii Parkinson legate de mișcare sunt cauzate de lipsa de dopamină, ca urmare a pierderii celulelor producătoare de dopamină în substantia nigra.
Atunci când cantitatea de dopamină este prea scăzută, comunicarea între substantia nigra și striatum devine ineficientă, iar mișcarea este afectată. Cu cât este mai mare pierderea dopaminei, cu atât simptomele legate de mișcare sunt mai severe.
Progresia bolii Parkinson și gradul de afectare variază de la persoană la persoană, iar studiile privind persoanele cu și fără Parkinson sugerează că speranța de viață pentru persoanele bolnave este aproximativ aceeași cu a populației generale.
Cei mai importanți factori de risc în cazul bolii Parkinson sunt:
Primele semne ale maladiei Parkinson pot fi subtile și pot fi confundate cu alte condiții medicale. Acestea pot include:
Tremuratul este un simptom precoce pentru aproximativ 70% dintre persoanele cu Parkinson. Senzația apare, de obicei, la un deget sau atunci când mâna este în repaus. În mod normal, mâna se va agita ritmic. Tremuratul constant poate fi simptom și al unei alte condiții medicale.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, își încetinesc de la sine ritmul, dar, în cazul bradichineziei, mișcarea lentă poate afecta viața de zi cu zi. În cazul acestor persoane, organismul nu răspunde imediat la comenzile de mișcare.
Persoanele afectate de boala Parkinson au tendința de a dezvolta o încovoiere a spatelui, cu umerii căzuți și capul înainte. Pe lângă problemele de circulație, aceștia pot avea probleme și cu echilibrul.
Există mai multe tulburări care pot provoca simptome similare cu cele ale bolii Parkinson. Persoanele cu simptome asemănătoare cu cele ale acestei maladii (rezultate din alte cauze) sunt diagnosticate uneori cu Parkinson.
Anumite teste medicale, precum și răspunsul la tratamentul medicamentos, pot ajuta la distingerea simptomelor bolii Parkinson de cele ale altor afecțiuni. Având în vedere că multe alte boli au caracteristici similare, dar necesită tratamente diferite, este esențial să se stabilească un diagnostic exact cât mai curând posibil.
În prezent, nu există teste de sânge sau de laborator pentru diagnosticarea cazurilor de boală Parkinson nongenetică. Diagnosticul se bazează pe istoricul medical al pacientului, pe o investigație neurologică ce poate include o tomografie computerizată. Îmbunătățirea condiției pacientului, după inițierea tratamentului, este un alt semn important al bolii Parkinson.
În prezent, nu există tratament pentru a vindeca boala Parkinson, însă sunt disponibile mai multe terapii pentru întârzierea apariției simptomelor motorii și pentru ameliorarea acestora, odată ce au apărut. Toate aceste terapii sunt concepute pentru a crește cantitatea de dopamină din creier, fie prin înlocuirea sau imitarea dopaminei, fie prin prelungirea efectului dopaminei.
Persoanele cu Parkinson nu trebuie să renunțe la administrarea medicamentelor fără acordul medicului. Oprirea bruscă a tratamentului poate avea efecte secundare grave, cum ar fi imposibilitatea de mișcare sau dificultăți de respirație.
Pentru persoanele cu Parkinson care nu răspund bine la terapia medicamentoasă, poate avea efecte benefice stimularea profundă a creierului sau DBS. DBS este o procedură chirurgicală prin care se implantează într-o parte a creierului electrozi, care sunt apoi conectați la un mic dispozitiv electric implantat în piept.
Dispozitivul și electrozii stimulează fără durere creierul, într-un mod care ajută la stoparea multora dintre simptomele locomotorii ale bolii Parkinson, cum ar fi tremorul, încetinirea mișcării și rigiditatea.
Există și alte terapii care pot fi utilizate pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson. Acestea includ terapii fizice, ocupaționale și de vorbire, care ajută la ameliorarea tulburărilor de mers și vorbit, tremor și rigiditate, precum și scăderea funcțiilor mentale.
Alte terapii de susținere includ o dietă sănătoasă și exerciții pentru întărirea mușchilor și îmbunătățirea echilibrului.
Boala Parkinson este adesea însoțită de probleme asociate, care pot fi tratabile:
În principal, boala Parkinson nu poate fi prevenită, dar se recomandă menținerea unui stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții și monitorizarea permanent a simptomelor afecțiunii. Poate fi vorba despre:
Da, bolnavii de Parkinson au nevoie de atenție și îngrijire speciale pe tot parcursul evoluției bolii. Necesită o persoană care să le fie alături în cea mai mare parte a timpului, din primele stadii ale bolii.
Nu există un tratament care să vindece boala Parkinson. Tratamentele medicamentoase pot ameliora simptomele, dar nu există un tratament care să stopeze progresia bolii.
În cazul bolnavilor de Parkinson, exercițiul fizic este foarte important, pentru că acesta ajută la:
La început, pacientul diagnosticat cu Parkinson se poate descurca pe cont propriu. Pe măsură ce boala avansează, va fi însă tot mai dificil să poata face asta. La început, poate fi vorba doar de ajutor în privința deplasării, hrănirii, îmbrăcării, dar ulterior bolnavul va avea nevoie de îngrijire permanentă, fie din partea unei asistente angajate permanent, fie prin internarea bolnavului într-un centru specializat.
Neurologie
Call Center - 0250 960
Call Center - (021) 9646
Call Center - (0251) 960
Call Center - (024) 4960
Call Center - (024) 1960
Call Center - (026) 8960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.