Boala Parkinson

Alte denumiri ale afectiunii:

Tulburare de miscare

Boala Parkinson afecteaza celulele nervoase din creier care produc dopamina. Caracteristicile bolii Parkinson sunt pierderea progresiva a controlului muscular, ceea ce conduce la tremuraturi ale membrelor si ale capului in timp ce se afla in repaus, rigiditate, încetinire si pierderea echilibrului. Pe masura ce simptomele se inrautatesc, poate deveni dificil de mers, de vorbit si de a indeplini sarcini simple.

Boala Parkinson poate fi ceva ce nu observati brusc. Majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune sunt diagnosticate cand au vârsta de 60 de ani sau mai mult, dar exista cazuri in care boala poate debuta mult mai devreme. Boala are cinci etape:

  • Etapa 1. Simptomele sunt usoare si nu interfereaza cu calitatea vietii bolnavului;
  • Etapa 2. Simptomele se inrautatesc si activitatile zilnice devin mai dificile si necesita mai mult timp pentru a fi indeplinite;
  • Etapa 3. Este echivalenta cu stadiul mediu al bolii. Persoana isi pierde echilibrul, se misca mai incet, iar caderile sunt frecvente;
  • Etapa 4. Simptomele devin grave, iar individul are nevoie de asistenta pentru mers si activitati zilnice;
  • Etapa 5. Este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson in care individul nu este in masura sa mearga si va avea nevoie de ajutor permanent.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist...
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Taisescu Oana,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Boala Parkinson - Cauze / agent infectios / factori de risc

Substanta numita dopamina actioneaza ca un mesager intre doua zone ale creierului - substantia nigra și striatum - pentru a produce miscari controlate. Majoritatea simptomelor legate de miscare ale bolii Parkinson sunt cauzate de lipsa de dopamina ca urmare a pierderii celulelor producatoare de dopamina in substantia nigra. Atunci cand cantitatea de dopamina este prea mica, comunicarea intre substantia nigra si striatum devine ineficienta, iar miscarea devine afectata. Cu cat este mai mare pierderea dopaminei, cu atat simptomele legate de miscare sunt mai rele.

Progresia bolii Parkinson si gradul de afectare variaza de la persoana la persoana iar studiile privind persoanele cu și fara Parkinson sugereaza ca speranata de viata pentru persoanele bolnave este aproximativ aceeasi cu populatia generala.

Boala Parkinson - Simptome

.

Boala Parkinson - Tratament

In prezent nu exista tratament pentru a vindeca boala Parkinson. Insa sunt disponibile mai multe terapii pentru intarzierea aparitiei simptomelor motorii si ameliorarii acestora. Toate aceste terapii sunt concepute pentru a creste cantitatea de dopamina din creier, fie prin inlocuirea dopaminei, imitarea dopaminei, fie prin prelungirea efectului dopaminei.

Pentru unele persoane cu simptome motorii avansate, practic imposibil de gestionat, chirurgia poate fi o optiune. În stimularea creierului profund, chirurgul implantează electrozi pentru a stimula zonele creierului implicate in miscare.

Pe langa medicamente si interventii chirurgicale, modificarile generale ale stilului de viata (odihna si exercitii fizice), terapia fizica, terapia ocupationala si terapia lingvistica pot fi benefice.

Neurologie, Neurologie Pediatrica - alte afectiuni

Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
3 + 1 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.