Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Varicela, cunoscută sub denumirea populară de „vărsat de vânt”, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian. La adulţi, varicela determină apariția zonei Zoster.
Varicela apare în 90% dintre cazuri la copiii sub 10 ani, de aceea este cunoscută şi ca boala copilăriei. Ea provoacă o erupție cutanată cu mâncărime, asemănătoare unei vezicule. La început de varicelă, erupţia apare pe piept, spate și față, apoi se răspândeşte pe întregul corp, provocând între 250 și 500 de băşicuţe însoțite de mâncărime. Boala este uşoară la copilul sănătos, dar poate fi gravă la bebeluși, adolescenți, adulți, femei însărcinate și la persoanele cu au un sistem imunitar slăbit.
Cel mai bun mod de a preveni această afecţiune este vaccinul împotriva varicelei, care a devenit disponibil în Statele Unite în 1995. În fiecare an, în America, peste 3,5 milioane de cazuri de varicelă, 9.000 de spitalizări și 100 de decese sunt prevenite prin imunizare. În România, copiii mai mari de un 1 an sunt vaccinați antivaricelă (inclus prin vaccinul ROR), iar 95% dintre aceștia prezintă seroconversia (apariția anticorpilor) după 6 săptămâni.
Cauza responsabilă de apariția varicelei este virusul varicelo-zosterian. Infectarea se dobândește, de obicei, prin inhalarea picăturilor respiratorii din aer de la o gazdă infectată.
Valori virale mari se găsesc în veziculele caracteristice varicelei, iar transmiterea virusului poate apărea și prin contactul direct cu aceste băşicuţe, deși riscul este mai mic.
Orice copil sau adult care nu a avut niciodată varicelă sau care nu a fost vaccinat împotriva virusul este expus riscului de a face boala.
Perioada de incubaţie este, de regulă, de 14-16 zile şi se poate extinde până la 21 de zile. Varicela este contagioasă cu una până la două zile înainte de apariţia erupției și până când veziculele se usucă și devin cruste. De obicei, acest lucru se întâmplă în maximum o săptămână de la debutul simptomelor cutanate. Copiii ar trebui să stea acasă și departe de alte persoane până când toate veziculele au dispărut.
Membrii familiei care nu au avut niciodată varicelă au șanse mari de a se infecta atunci când un alt membru din casă are această afecţiune.
Majoritatea persoanelor care au avut varicelă vor fi imune la boala pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, virusul rămâne inactiv în țesutul nervos și se poate reactiva mai târziu în viață, provocând Zona Zoster. Foarte rar se poate întâmpla un al doilea caz de varicelă în decursul vieţii.
Testele de sânge pot confirma imunitatea la persoanele care nu sunt sigure dacă au avut boala.
Simptomele varicelei sunt, de obicei, ușoare la copii, dar pot pune viața în pericol la adulți și la persoanele de orice vârstă cu un sistem imunitar slab. Cu toate acestea, fiecare persoană poate prezenta simptome diferite, care pot include:
Simptomele inițiale ale varicelei pot semăna cu alte infecții. Dacă o persoană care a fost vaccinată împotriva bolii este expusă virusului, ea poate dezvolta o formă mai ușoară de boală, cu erupții cutanate mai puțin severe, cu sau fără febră.
După cum spuneam, varicela la copii nu este o afecţiune gravă, dar la adulţi şi la persoanele cu un sistem imunitar scăzut poate duce la complicații, precum:
Multe țări dezvoltate administrează acum vaccinul viu atenuat împotriva varicelei, cu o scădere a incidenței bolilor, oferind imunitate personală și de turmă. Cu toate acestea, există unele controverse cu privire la faptul că o scădere a circulației virusului de tip sălbatic ar putea duce la pierderea imunității la virusul varicelo-zosterian pentru persoanele care au avut deja varicelă.
De regulă, varicela poate fi diagnosticată pe baza istoricului medical, a erupției cutanate și evaluării mucoaselor, prin realizarea unui examen clinic.
Există și o serie de investigații de laborator care pot veni în ajutor pentru a pune un diagnostic de certitudine:
Prima indicație de tratament în varicelă este tocmai prevenția bolii, adică vaccinarea copiilor împotriva varicelei, conform schemei naționale de vaccinare. Infecţia primară la copilul sănătos este o boală care necesită doar terapie simptomatică şi există un plan de îngrijire a varicelei, care se poate aplica la domiciliu:
Tratamentul varicelei cu antivirale va fi stabilit doar de medic și este, de obicei, destinat pacienților cu forme severe de boală.
Persoanele nevaccinate împotriva varicelei, cele care nu au făcut niciodată boala, cu sistem imunitar deprimat, femeile însărcinate, pacienţii diagnosticaţi cu HIV/SIDA sau cancer şi cei care sunt sub tratament chimioterapeutic sau steroizi ori cei care au suferit un transplant, trebuie să se adreseze medicului, de la primele semne de boală.
Prevenţia infectării cu virusul varicelo-zosterian are două componente:
Imunizare activă prin vaccinare împotriva varicelei se face, în prezent, prin ser ce conţine virus viu atenuat; atât incidența, cât și severitatea erupțiilor cutanate după vaccinare sunt scăzute, în comparație cu infecția naturală.
Contraindicațiile vaccinului împotriva varicelei includ sarcina, alergia la componentele serului și imunodeficiența. În prezent, în România, se recomandă imunizarea copiilor sănătoși între 12 și 18 luni cu prima doză. Urmând ca doza a doua să fie administrată între 4 şi 6 ani. Vaccinarea este recomandată și copiilor mai mari, adolescenților și adulților sensibili care fie nu au fost vaccinați, fie nu au făcut varicelă şi fac parte din categoriile de risc, precum: personalul medical, studenți, rezidenți, personalul militar, femei la vârsta fertilă, persoane care călătoresc.
Cei cu un sistemul imunitar deprimat care nu au fost vaccinaţi, pot fi imunizaţi numai la indicația medicului.
Profilaxia post-expunere la persoanele imunocompromise se referă la imunizarea pasivă şi constă în administrarea de imunoglobuline varicelo-zosterice, utile în prevenirea sau ameliorarea varicelei clinice a persoanelor expuse la virusul varicelo-zosterian cu risc crescut de varicelă severă.
Pe de altă parte, multiple studii arată că administrarea de antivirale post-expunere la virusul varicelo-zosterian în perioada de incubație a bolii este indicată pacienților care au ratat fereastra de timp pentru imunoglobuline varicelo-zosteriene.
Boli infectioase
Call Center - (021) 9646
Boli infectioase și Ecografie 2D
Call Center - (024) 5960
Ecografie pediatrica și Boli infectioase
Call Center - (025) 9960
Call Center - (026) 8960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.