Varicela

Alte denumiri ale afectiunii:

Varsat de vant

Varicela, cunoscuta si sub numele de “varsat de vant”, este o boala contagioasa se caracterizeaza prin vezicule rosii care apar pe tot corpul, insotita de febra.

Cat dureaza varicela

Afectiunea este cauzata de un virus si afecteaza adesea copiii. In mod normal boala apare o data in viata si dureaza aproximativ 7-10 zile pentru ca toate crustele sa dispara.

Desi este considerata a fi o boala a copilariei, varicela poate fi fatala la nou-nascuti, dupa cum arata statisticile anului 2018 din tara noastra.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Varicela - Cauze / agent infectios / factori de risc

Varicela: transmitere

Virusul varicelos-zoster provoaca infectia cu varicela. Cele mai multe cazuri apar prin contactul cu o persoană infectata.

Cat timp e contagioasa varicela

Virusul este contagios pentru cei din jurul dumneavostra cu 1-2 zile inainte de aparitia blisterelor si ramane contagioas pana cand toate veziculele au erupt.

Virusul se poate raspandi prin saliva, tusit, stranut si contactul cu fluidele din vezicule.

Factori de risc pentru varicela

Riscul de a contacta virusul creste in oricare dintre aceste conditii:

  • Ati avut recent contact cu o persoana infectata;
  • Aveti sub 12 ani
  •  Ati petrecut timp intr-o scoala sau un centru de ingrijire al copilului.

De asemenea, risc crescut exista si in cazul varstnicilor si femeilor insarcinate.

Varicela - Simptome

O eruptie cutanata este cel mai frecvent simptom al varicelei. Veziculele provoaca senzatia de mancarime. Pe langa acest simptom, alte semne include:

  • febra,
  • durere de cap,
  • pierderea poftei de mâncare.

Dupa una sau doua zile dupa aparitia acestor simptome, eruptia va incepe sa se dezvolte.

Eruptia cutanata trece prin trei faze inainte de a va recupera. Acestea includ:

  1. umflaturi rosii sau roz pe tot corpul;
  2. umflaturile devin vezicule umplute cu fluid;
  3. umflaturile devin cruste, se curata si incep sa se vindece.

Varicela - Tratament

Boala se vindeca in doua saptamani, timp in care virusul se elimina singur din organism. Medicul va poate prescrie medicamente antihistaminice sau unguente topice sau pentru a ajuta la ameliorarea pruritului. De asemenea, puteti calma pielea iritata prin: bai caldute, aplicarea de lotiuni si folosirea articolelor de imbracaminte usoara si moale.

Medicul specialist va poate prescrie si medicamente antivirale daca aveti complicatii ale virusului sau exista riscul unor efecte adverse.

Varicela la copii si iesitul afara

Pe langa tratament, medicii vor incerca sa impiedice raspandirea bolii pana la vindecarea acesteia. Parintilor li se va cere sa nu tina copiii la scoala, la fel cum se recomanda si in cazul celorlalti pacienti infectati.

Varicela - Preventie

Toate femeile gravide și persoanele imunocompromise trebuie sa evite contactul cu oricine a fost afectat de varicela. Pacientii care nu isi amintesc daca au avut boala, cei care prezinta un risc ridicat pentru varicela si complicatii severe, li se poate administra un vaccine impotriva varicelei: vaccinul Varilix.

Boli Infectioase - alte afectiuni

Varicela - Bibliografie