Varice esofagiene

Varicele sunt vene dilatate. Varicele esofagiene sunt localizate distal in esofag. Sunt cauzate de cresterea presiunii in sistemul venos port, in special in ciroza.Varicele esofagiene pot sa sangereze masiv, dar nu produc alte simptome.

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Medic Primar
Cosma Irina Tunde
Medic Specialist
Medic Specialist
Bancsik Raluca- Nicoleta
Medic Specialist

Varice esofagiene - Cauze / agent infectios / factori de risc

Hipertensiunea portala apare in mai multe afectiuni, cea mai importanta dintre acestea fiind ciroza hepatica. Daca presiunea in vena porta este mai crescuta ca cea din vena cava inferioara pe o perioada mai lunga de timp, se dezvolta circulatie colaterala. Unul dintre locurile in care apar cele mai periculoase colaterale este esofagul distal, determinand aparitia in submucoasa a unor vase sinuoase, angorjate, numite varice.

Varicele esofagiene scad partial hipertensiunea portala, dar se pot rupe, aparand o hemoragie digestiva masiva. Cauza ruperii varicelor este necunoscuta, dar sangerarea nu apare aproape niciodata decat daca gradientul de presiune portala/sistemica este mai mare de 12mmHg.

Coagulopatiile datorate bolilor hepatice pot facilita sangerarea. Nu s-a dovedit ca pasajul unei sonde nazogastrice la un pacient cu varice produce sangerare.

Varice esofagiene - Simptome

Simptomele varicelor esofagiene

Pacientii cu varice esofagiene prezinta de obicei hemoragie digestiva superioara nedureroasa, instalata brusc, adesea masiva. Sangerarea este localizata mai frecvent in esofagul distal fata de fundusul stomacului. 

Pot fi prezente semne de soc.

Sangerarea digestiva poate precipita o encefalopatie hepatica la un pacient cu functia hepatica afectata.

Diagnosticul de varice esofagiene

Varicele esofagiene sunt cel mai bine diagnosticate prin endoscopie. Endoscopia poate identifica varicele cu risc crescut de sangerare si este esentiala in excluderea altor cauze de sangerare acuta (de exemplu ulcer peptic), chiar la pacientii cunoscuti cu varice. Aproximativ la 1/3 dintre pacientii cunoscuti cu varice care prezinta hemoragie digestiva superioara, sursa acesteia nu sunt varicele.

Evaluarea pentru posibile coagulopatii este importanta deoarece, in mod caracteristic, varicele se asociaza cu afectare hepatica semnificativa.

Varice esofagiene - Tratament

La aproximativ 80% dintre pacienti cu varice esofagiene, sangerarea se opreste spontan. Cu toate acestea, rata mortalitatii este crescuta si depinde de severitatea afectiunii hepatice asociate mai mult decat de hemoragia in sine.

Varicele sunt diagnosticate intotdeauna in timpul endoscopiei, iar tratamentul se face prin bandare endoscopica. In acelasi timp, trebuie administrat ocreotid intravenos.

Uneori este necesar procedeul suntului portosistemic transjugular intrahepatic - TIPS.

Gastroenterologie, Gastroenterologie Pediatrica, Endoscopie Gastroenterologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical