Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Herpes Zoster sau Zona Zoster este o boală infecto-contagioasă determinată de virusul Varicella Zoster. Varicela reprezintă prima manifestare a infecției, iar după vindecarea ei virusul migrează de-a lungul fibrelor nervoase senzoriale către celulele satelit ale ganglionilor rădăcinii dorsale, unde devine latent. Pe fondul reducerii imunității gazdei, poate avea loc o reactivare și astfel apare afecțiunea denumită Zona Zoster.
După 2-3 zile de la instalarea simptomelor, apare erupția caracteristică zonei zoster pe o arie cutanată delimitată, fiind de cele mai multe ori unilaterală și nedepășind linia mediană a corpului, adică de la mijloc în sus. Inițial apar macule congestive (pete roșii) care devin papule (mici ridicături la nivelul pielii) și apoi, în 1-2 zile, vezicule care apar în valuri, timp de 3-4 zile, concomitent fiind prezente toate tipurile de leziuni.
La 4-5 zile de la declanșarea bolii se formează crustele care se desprind în ziua 14-15 lăsând cicatrici, depigmentate central şi care pot persista mai mult timp.
Erupția durează 3-5 zile, însă revenirea la normal poate dura până la 1 lună. La nivelul mucoaselor se formează ulcere eritematoase superficiale.
De reținut este faptul că zosterul se poate prezenta la nivelul mai multor nervi (dermatoame) și, eventual, bilateral (adică Zoster multiplex). Frecvența zosterului multiplu, diseminat (generalizat) și visceral este crescută la populația imunocompromisă. Ocazional, pacienții prezintă parestezii și dureri într-o distribuție dermatomală fără erupție cutanată (adică, zoster sine herpete).
Cele mai frecvente zone unde afecțiunea poate apărea sunt:
Deși, de obicei, este o erupție cutanată autolimitată care provoacă durere, cazurile acute duc adesea la nevralgie postherpetică. Tratamentul este îndelungat şi costisitor. Zona Zoster apare sporadic și, de obicei, la adulți și la bătrâni (în peste 90% din cazuri afecțiunea se manifestă după vârsta de 20 de ani). La copii, Zona Zoster apare foarte rar, în doar 5% din totalul situaţiilor.
Cauzele exacte care declanșează această reactivare nu au fost încă determinate, dar poate fi vorba despre:
Motivul pentru care reactivarea virusului are loc preferențial la nivelul unui anumit ganglion față de altul nu este încă elucidat. Scăderea imunității celulare pare să crească riscul de reactivare, prin aceea că incidența este mai mare odată cu vârsta și la persoanele imunodeprimate.
Factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea herpesului Zoster se referă la starea imunității față de virusul varicelo-zosterian. Vorbim așadar, despre:
Cel mai mare risc de Zona Zoster a fost observat la pacienții cu afecțiuni imunosupresoare severe (de exemplu, limfom și mielom), iar vaccinurile actuale sunt contraindicate la această categorie de pacienți.
Majoritatea celor care dezvoltă Zona Zoster prezintă un singur episod în timpul vieții, dar sunt situaţii când afecţiunea poate apărea de mai multe ori.
Contactul direct cu lichidul din veziculele erupțiilor cutanate poate răspândi virusul la persoanele care nu au avut niciodată varicela sau care nu au fost vaccinate. Acestea, dacă se infectează, vor face mai întâi varicelă, nu Zona Zoster și rămân cu riscul de a dezvolta afecțiunea mai târziu în viață.
Riscul de răspândire a virusului scade dacă erupţia este acoperită, iar persoanele care au boala, dar la care nu au apărut încă veziculele sau sunt în stadiul în care s-au format crustele, nu mai sunt contagioase.
De altfel, pacienţii cu varicelă sunt mai predispuşi să răspândească virusul decât cei cu Zona Zoster. Așadar, ceea ce se transmite nu este afecțiunea, ci doar virusul care se activează în funcție de imunitatea gazdei.
Incubația virusului nu poate fi precizată, fiind vorba de reactivarea unei infecții latente. Perioada de început durează între 3 și 10 zile, asociindu-se cu simptome de intensitate moderată, precum:
Stabilirea diagnosticului de Zona Zoster se face de medicul infecţionist şi se realizează, în primul rând, pe baza simptomatologiei descrisă de pacient în cadrul unui context epidemiologic sau nu. De asemenea, dacă este necesar, medicul va cere şi investigaţii suplimentare, precum:
Obiectivele tratamentului pentru Zona Zoster sunt combaterea durerii și a inflamației, prevenirea infecțiilor secundare și evitarea complicațiilor.
Local se recomandă aplicații cu creme, unguente sau soluții antivirale, badijonări cu soluții sau chiar spray-uri, care să producă uscarea veziculelor și să reducă pruritul.
De asemenea, băile sunt recomandate pentru a calma mâncărimile și durerile provocate de Zona Zoster.
Tratamentul pentru Zona Zoster va fi prescris încă de la debutul bolii doar de medicul specialist, cu medicamente antivirale, antiinflamatorii, antibioterapie, medicație deprimantă a sistemului nervos central și vitaminoterapie. Pentru sindromul dureros post zosterian există de asemenea terapii locale topice sau infiltrații, vibromasaje, acupunctură, radioterapie sau antiinflamatorii.
Deși rareori fatală în sine, zona zoster poate avea numeroase complicații neplăcute, după cum urmează:
Pentru a preveni răspândirea virusului varicelo-zosterian luați în calcul următoarele măsuri de protecție:
Dermatovenerologie
Call Center - (021) 9646
Ecografie pediatrica și Boli infectioase
Boli infectioase
Call Center - (025) 9960
Call Center - (024) 1960
Call Center - 0245222142
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.