Herpes zoster

Alte denumiri ale afectiunii:

Zona Zoster

Herpes zoster este o afectiune cutanata de cauza virala, datorata reactivarii virusului varicelo-zosterian. Acest virus genereaza varicela, pe care majoritatea persoanelor o dezvolta in copilarie, insa dupa vindecare, virusul poate ramane in organism, iar peste ani poate decade la nivelul nervilor spinali, ceea ce sta la baza aspectului caracteristic de eruptie al bolii.

Herpes zoster sau zona zoster poate fi intalnita atat la adulti, cat si la copii.

Din pacate, motivele reactivarii nu sunt clare, in acest raspuns imun deficitar pot fi implicati factori multiplii – medicamentele, stresul, traumele sau alte actiuni.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Herpes zoster - Simptome

Manisfestarile acestei boli se impart in trei etape :

  • Prima etapa, fiind faza preeruptiva cand pacientul are senzatii cutanate neobisnuite (arsuri, prurit), eruptii dureroase, dar uneori poate aparea o afectare a starii generale, dureri musculare, cefalee, indispozitie.
  • Urmatoarea faza este cea eruptiva, ce se caracterizeaza prin aparitia de placi eritematoase dispuse ordonat in banda, pe care ulterior apar vezicule grupate. Ulerior leziunile ulcereaza, se acopera cu cruste si apoi urmeaza perioada de epitelizare, in aceasta faza, pana cand leziunile se acopera cu cruste, pacientul este contagios.
  • Ultima faza este cea cronica, unde durerea nevralgica, cat si senzatiile de arsura, junghi, hipo/ hiperestezie sunt simptome cu care pacientul se confrunta la nivelul zonei afectate.

De altfel, Herpes zoster poate aparea, cazuri particulare de altfel, la nivelul fetei (pe teritoriului nervului trigemen), la nivel auricular (Sindromul Ramsey-Hunt), conduct auditiv, timpan sau nerv facial. De asemenea intalnit Herpes zoster cu afectare motorie si Herpes zoster sine herpete, fara leziuni cutanate herpetice tipice.

Herpes zoster - Tratament

Diagnosticul este bazat in cea mai mare parte pe semnele si simptomele pacientului in momentul examinarii, dar pot fi si cazuri in care se face apel la testele de laborator.

Tratamentul principal consta in antivirale administrate sistemic, de preferat cat mai devreme, in primele 72 de ore de la debutul simptomelor, avand un rol destul de important in scaderea posibilelor complicatii.

Se mai pot utiliza medicamentele analgezice, pentru diminuarea durerilor, vitamin ce ajuta la refacerea nervului afectat dar si la nivelul leziunilor-topice cu efect sicativ si de prevenire suprainfectie.

Complicatiile acestei boli sunt in principal cele specifice zonei afectate (suprainfectie), daca leziunile cutanate au fost profunde sau a survenit suprainfectia, pot ramane cicatrici. Complicatia cea mai des intalnita este durerea postherpetica, pentru care este nevoie de medicamentatie si monitorizare neurologica.

In general, complicatiile care pot sa apara in absenta tratamentului trebuie sa indrume pe oricine ce se confrunta cu aceasta boala, sa mearga imediat la medic.

Boli Infectioase - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 14
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical