Varice gastrice

Varicele reprezinta vene dilatate. In cazul varicelor gastrice acestea sunt localizate proximal in stomac si cauzate de cresterea presiunii in sistemul venos port, in special in cazul cirozei. Aceste varice pot sangera masiv, dar nu produc alte simptome.

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Varice gastrice - Cauze / agent infectios / factori de risc

Hipertensiunea portala apare in mai multe afectiuni, una dintre cele mai importanta fiind ciroza hepatica. In cazul in care presiunea in vena porta este mai mare decat in vena cava inferioara pentru o perioada intinsa, se dezvolta ceea ce numim circulatie colaterala. Una din zonele periculoase unde apar colaterale este fundusul gastric, determinand aparitia in submucoasa a unor vase sinuoase, angorjate.

Varicele gastrice scad partial hipertensiunea portala, dar se pot rupe, aparand o hemoragie digestiva masiva. Motivul ruperii varicelor nu este cunoscut, insa sangerarea apare aproape intotdeauna doar daca gradientul de presiune portala/sistemica este mai mare de 12mmHg.

Coagulopatiile datorate bolilor hepatice pot facilita sangerarea. Nu s-a dovedit ca pasajul unei sonde nazogastrice la un pacient cu varice produce sangerare.

Varice gastrice - Simptome

Simptomele varicelor gastrice

De obicei, pacientul prezinta hemoragie digestiva nedureroasa, brusc instalata, adesea masiva.

Pot fi prezente si semne de soc.

Hemoragia provenita din varicele gastrice poate fi acuta, dar cel mai frecvent este subacuta sau cronica.

Sangerarea digestiva poate precipita o encefalopatie hepatica la un pacient cu functia hepatica afectata.

Diagnosticul de varice gastrice

Varicele gastrice sunt diagnosticate cal mai bine cu ajutorul endoscopiei. Prin endoscopie se pot identifica varicele cu risc crescut de sangerare, dar si exclude alte cauze de sangerare acuta (precum ulcerul peptic). In cazul a aproximativ o treime dintre pacientii cunoscuti cu varice care prezinta hemoragie digestiva superioara, sursa acesteia nu sunt varicele.

Evaluarea pentru posibile coagulopatii este importanta deoarece, in mod caracteristic, varicele se asociaza cu afectare hepatica semnificativa.

Varice gastrice - Tratament

In cazul a aproximativ 80% dintre pacienti cu varice gastrice, sangerarea se opreste spontan. Rata mortalitatii este insa crescuta si depinde mai mult de severitatea afectiunii hepatice asociate decat de hemoragia in sine.

Varicele sunt diagnosticate in timpul endoscopiei, iar tratamentul se face prin bandare endoscopica. In acelasi timp, trebuie administrat ocreotid intravenos. Uneori este necesar procedeul suntului portosistemic transjugular intrahepatic - TIPS.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical