Varicocel

Varicocelul este o dilatatie a venelor cordonului spermatic din cauza tulburarilor functionale in drenajul sangelui venos de la nivelul testiculului. Cele mai intalnite cazuri de varicocel se intalnesc la testiculul stang, in proportie de 98%.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Urologie

Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar
Belinski Catalin, Medic Primar, Doctorand
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 18

Varicocel - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauza varicocelului este staza venoasa cronica.

Varicocelul poate fi primitiv (idiopatic) pe partea stanga (95-98% din cazuri), apare dupa varsta pubertatii si varicocelul secundar, ca urmare a unei afectiuni care poate sa produca un obstacol in curgerea sangelui din venele spermatice, poate aparea pe ambele parti, dupa varsta de 35-40 de ani.

In prezent se cunosc mai multe cauze elementare in formarea varicocelului primitiv, de exemplu, vena spermatica stanga mai lunga decat cea dreapta, lipsa valvulelor in vena spermatica stanga, colonul comprima vena speramtica sau traiectul spiralat al arterei spermatice stangi in jurul venei.

Factorii de risc in formarea varicocelului sunt de natura genetica (peretele venos slab), predispozitie constitutional-ereditara sau de stat prea mult timp in ortostatism sau de efort fizic exagerat.

Varicocel - Simptome

In principal atunci cand apare senzatia de greutate in scrot, in special dupa eforturi fizice sau ortostatism prelungit .

Jena testiculara pana la durere continua sau dupa contact sexual, durerea scrotala se intensifica. Din cauza acestor dureri apar tulburari sexuale si psiho-nevrotice.

Volumul marit al hemiscrotului afectat este unul din semnele importante in diagnosticare , iar venele spermatice dilatate sunt bine vizibile.

In anumite cazuri boala debuteaza lent, nezgomotoasa, fara semne clinice fiind descoperita intamplator in urma unor investigatii de rutina urologice.

Varicocel - Tratament

In prima instanta ecografia Doppler testiculara poate confirma hipotrofia gonadala (testicul mic, nefunctional), iar ultrasonografia scrotala cu testul Doppler inregistreaza viteza spontana a fluxului sanguine in venele spermatice, astfel cu cat varicocelul este mai mare, cu atat curbele Doppler sunt mai agitate.

Diagnosticul de varicocel se stabileste dupa simptomatologia pacientului, examenul obiectiv general si investigatiile paraclinice (ecografie Doppler, spermograma, tomografie computerizata, urografie).

Tratamentul medical pentru varicocel la bolnavii ce refuza interventia chirurgicala sau care au contreaindicatii generale se recomanda evitarea ortostatismului si purtarea suspensorului.

Tratamentul chirugical consta in embolizarea selective transvenoasa, sclerozarea venelor varicoase. Se poate face interventia classic prin ligature inalta a venei spermatice, laparoscopic cu  ligaturarea venei spermatice la nivel iliac sau microchirugical (inghinal sau subinghinal).

Evolutia varicocelului este foarte lenta si produce discomfort local .

Varicocelul fiind o afectiune masculine foarte raspandita si agresiva pentru functia reproductiva a barbatului, se recomanda tratamentul chirurgical, sa fie precoce, in anumite situatii fiind chiar preventiv.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical