Despre varice
Varicele reprezintă un termen generic ce se referă la dilatații ale venelor picioarelor. Acestea fac parte dintr-o clasă mai largă de afecțiuni, care poartă denumirea de boală venoasă cronică.
Boala venoasă cronică (BVC) este o afecțiune persistentă, progresivă și adesea subestimată, care afectează pe scară largă populația generală, având un impact socio-economic, fizic și psihologic uriaș. BVC implică un spectru larg de anomalii, care reprezintă rezultatul interacțiunii dintre genetică și factorii de mediu. Această interacțiune se manifestă prin creșterea presiunii venoase la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la modificări substanțiale ale întregii structuri și funcționări a sistemului venos.
Semnele clinice ale varicelor pot afecta orice venă din organism, dar sistemul venos situat la nivelul membrelor inferioare este structura cel mai frecvent afectată de BVC. Acest lucru este determinat, în principal, de rezistența crescută la depășirea forței gravitaționale, care la picioare este mai mare decât în restul zonelor din organism. La nivelul membrelor inferioare, se pot distinge trei mari sisteme:
- vene superficiale: vena safenă mare, vena safenă mică și afluenții lor;
- vene profunde;
- vene perforante, care conectează ambele sisteme.
Se estimează că venele varicoase afectează aproximativ 30% din populație, dar studiile epidemiologice arată cifre variabile, de până la 50% la bărbați și 60% la femei. Telangiectaziile, cea mai ușoară manifestare a BVC, sunt extrem de răspândite și afectează până la 80% din populație. Ulcerele venoase afectează 1-2% din populație, ajungând până la 5%, în cazul vârstnicilor.
Varicele reprezintă nu doar o problemă estetică, ci și una medicală serioasă, ce afectează calitatea vieții pacienților, prin simptomele pe care le provoacă și prin complicațiile care pot apărea în cazul unei evoluții îndelungate.
Cauze
În mod obișnuit, în interiorul venelor există un sistem de valve. Rolul acestora este de a permite sângelui să circule unidirecțional, dinspre venele superficiale spre cele profunde. Un alt rol este de a fragmenta coloana de sânge de la nivelul picioarelor și de a reduce presiunea din sistemul venos, așa-numita presiune hidrostatică.
Atunci când aceste valve nu mai funcționează în mod optim, se produce o inversare a circulației sângelui (reflux) și o creștere a presiunii hidrostatice. Presiunea ridicată alterează, în timp, elasticitatea pereților venelor și, astfel, apar dilatațiile denumite varice.
Presiunea hidrostatică ridicată se transmite și la piele, care va începe să sufere, nu se mai oxigenează suficient, își pierde elasticitatea și capătă o culoare maronie, mai mult sau mai puțin extinsă. Aceste alterări ale structurii pielii sunt evolutive și, în final, pot apărea ulcerele de gambă.
Factori de risc
Principalii factori de risc în apariția varicelor sunt:
- sexul feminin;
- vârsta;
- factorii genetici;
- obezitatea;
- ortostatismul prelungit;
- sarcinile multiple.
Simptome
Principalele simptome pe care le resimt pacienții cu varice ale membrelor inferioare sunt:
- senzația de greutate;
- durerea difuză în gambe;
- senzația de arsură;
- pruritul;
- crampele, mai ales în timpul nopții.
Aceste simptome se accentuează la ortostatism prelungit sau după poziția șezând îndelungată.
Semnele clinice care apar vizibile la membrele inferioare sunt:
- edemele uni sau bilaterale;
- teleangiectaziile/vinișoare sub forma unei rețele (pânza de păianjen);
- venele reticulare (vene cu diametru de unu până la trei milimetri);
- vene varicoase situate mai frecvent pe fața interioară sau posterioară a gambei sau a coapsei, ori pe fața anterioară a coapsei;
- modificări ale pielii: dermatită, eczemă, colorație maronie, ulcere de gambă.
Diagnosticare
Diagnosticul de varice este stabilit de medicul de chirurgie generală sau vasculară. Pe baza simptomelor descrise de pacient și a semnelor clinice existente, se stabilește stadiul evolutiv al bolii venoase.
Esențială pentru confirmarea diagnosticului este examinarea ecografică Doppler a venelor membrelor inferioare, care trebuie efectuată de un medic cu experiență în acest tip de procedură. Ecografia Doppler venoasă a membrelor inferioare trebuie să stabilească:
- existența refluxului în venele superficiale;
- dilatația patologică a venelor safene (peste șase milimetri);
- dilatația venelor colaterale;
- existența refluxului în venele perforante;
- lipsa refluxului în venele profunde;
- absența obstacolelor în venele profunde;
- starea circulatorie în sistemul arterial;
- indicația operatorie.
Dacă pacientul are asociat unul sau mai multe ulcere, medicul specialist trebuie să stabilească natura ulcerului: arterială, venoasă, limfatică, traumatică sau mixtă.
Analizele de laborator sunt utile doar în măsura în care pacientul are indicație operatorie, iar acestea au rolul de a evalua starea generală a pacientului.
Tratament
Tratamentul varicelor este extrem de complex. Din fericire, la ora actuală sunt disponibile multiple variante tehnice. Pe plan mondial s-a introdus termenul de „smart vein repair”, ceea ce înseamnă că tratamentul varicelor trebuie să fie personalizat pentru fiecare pacient în parte:
Tratamentul compresiv: compresia externă este o componentă esențială în tratamentul varicelor; aceasta se aplică fie sub forma ciorapilor compresivi cu presiune graduală, fie prin aplicarea unor feși elastice.
Tratamentul compresiv reduce edemele, scade intensitatea durerii, menține elasticitatea venelor. Se folosește atât profilactic, cât și după intervenția chirurgicală, cu scopul de a îmbunătăți rezultatele postoperatorii.
Tratamentul medicamentos: prescrierea medicamentelor se face doar de medicul specialist; medicamentele utile în tratamentul varicelor fac parte dintr-o categorie specială, denumită venotonice, ale căror rol este de a:
- reduce simptomatologia dureroasă;
- reduce edemele;
- menține elasticitatea venelor;
- combate staza și hiperpresiunea venoasă;
- preveni apariția trombozelor în vene.
Dezavantajul principal al medicamentelor este că tratamentul este de lungă durată, acestea făcându-și efectul doar atât timp cât sunt administrate. Varicele, odată formate, nu dispar, oricâte medicamente s-ar administra.
Scleroterapia: constă în injectarea unei substanțe direct în venele dilatate, care vor dispărea după câteva săptămâni; procedura poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.
Scleroterapia este indicată pentru venele de tip pânză de păianjen și pentru venectaziile cu diametrul de până la trei milimetri și are mai degrabă un rol cosmetic. Procedura se face doar de medicul specialist flebolog.
Tratamentul chirurgical clasic: constă în legarea venei safene la locul de vărsare în venele profunde; în venă se introduce o sondă metalică sau din plastic și apoi vena este smulsă de la nivelul piciorului. În ultimul timp, această tehnică este în mare parte abandonată, fiind introduse metode mai puțin invazive.
Tratamentul chirurgical modern: ghidurile actuale recomandă tratamentul varicelor prin așa-numitele metode minim invazive; acestea constau în distrugerea venelor dilatate fie cu ajutorul căldurii (ablație termică endovenoasă cu laser sau radiofrecvență), fie cu ajutorul unor substanțe chimice (ablație chimică). Avantajele acestor tehnici, în comparație cu metoda clasică sunt:
- recuperarea postoperatorie mai rapidă;
- reluarea activității zilnice (inclusiv sportivă) mai precoce;
- riscul de complicații postoperatorii mai scăzut;
- rezultatele estetice mult mai bune;
- durerile postoperatorii reduse.
Variantele de tratament pot fi combinate, astfel că pacienții cu varice pot beneficia de cele mai noi și mai bune opțiuni, în funcție de stadiul evolutiv al bolii, iar scopul final este de a îmbunătăți calitatea vieții.
Complicații
Prin evoluția de lungă durată, pacienții care prezintă varice pot dezvolta unele complicații, cele mai frecvente fiind:
- modificări ale pielii: în timp, venele varicoase pot provoca modificări ale culorii și texturii pielii, mai ales din apropierea gleznei. Pielea poate deveni uscată, cu prurit, colorată, sau poate fi îngroșată;
- ulcere: sunt, de obicei, situate în apropierea gleznei, au diferite mărimi, pot fi dureroase și dificil de vindecat;
- cheaguri de sânge: venele varicoase pot crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge (tromboflebită superficială). De obicei, se manifestă prin roșeață și durere locală intensă. Rareori se întâmplă ca aceste cheaguri să migreze și să ajungă plămâni;
- sângerare: în cazuri rare de traumatisme locale, venele varicoase se pot rupe și pot provoca sângerări abundente;
- tromboza venoasă profundă (TVP): deși rar, venele varicoase pot crește riscul de TVP, un cheag de sânge care se formează într-o venă profundă;
- embolie pulmonară: o afecțiune gravă, în care un cheag de sânge migrează în plămâni și blochează fluxul de sânge.
În general, este important să solicitați un consult medical la un specialist, dacă aveți vene varicoase, mai ales dacă aveți dureri, umflături sau modificări ale pielii. În urma unei evaluări medicale se poate stabili dacă aveți un risc crescut de a dezvolta una dintre complicațiile enumerate mai sus.
Prevenție
Profilaxia varicelor se face prin:
- evitarea ortostatismul prelungit, precum și a șezutului mult pe scaun;
- mișcare zilnică;
- folosirea ciorapilor compresivi profilactici;
- alimentația sănătoasă, bazată pe carbohidrați complecși, o cantitate suficientă de proteine și grăsimi sănătoase; evitarea alimentelor bogate în sare și includerea alimentelor bogate în fibre și potasiu;
- consumul suficient de apă pe tot parcursul zilei;
- reducerea în greutate;
- evitarea stresului la locul de muncă.
Autor
Medic Primar Chirurgie generală , Ecografie Doppler Vascular și Chirurgie vasculară
Bibliografie:
- De Maeseneer, Marianne G., et al. “Editor’s Choice – European Society for Vascular Surgery (ESVS) 2022 Clinical Practice Guidelines on the Management of Chronic Venous Disease of the Lower Limbs.” European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, vol. 63, no. 2, Feb. 2022, pp. 184–267, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2021.12.024.
- Kürşat Bozkurt, A, et al. “European College of Phlebology Guideline for Truncal Ablation.” Phlebology: The Journal of Venous Disease, vol. 35, no. 2, 27 June 2019, pp. 73–83, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1177/0268355519857362.
- Ruckley, C.Vaughan, et al. “Chronic Venous Insufficiency: Clinical and Duplex Correlations. The Edinburgh Vein Study of Venous Disorders in the General Population.” Journal of Vascular Surgery, vol. 36, no. 3, Sept. 2002, pp. 520–525, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1067/mva.2002.126547.
- Bradbury, Andrew W. “Epidemiology and Aetiology of C4–6 Disease.” Phlebology: The Journal of Venous Disease, vol. 25, no. 1_suppl, 24 Sept. 2010, pp. 2–8, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/101258/phleb.2010.010s01.
- Kurz, Xavier, et al. “Do Varicose Veins Affect Quality of Life? Results of an International Population-Based Study.” Journal of Vascular Surgery, vol. 34, no. 4, Oct. 2001, pp. 641–648, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1067/mva.2001.117333.
Alte afecțiuni similare
Vaginita
Vaginita, cunoscută şi sub denumirea de „colpită”, este o inflamație a vaginului care poate avea ca rezultat scurgeri, mâncărimi și dureri. Este o afecțiune frecventă,...
Vezi detalii
Vaginita atrofică
Vaginita atrofică, sau atrofia vaginală, reprezintă subțierea, uscarea și inflamarea țesuturilor vaginale. Aceasta apare, în general, ca urmare a unei scăderi a...
Vezi detalii
Valvulopatii
Valvulopatia este un termen utilizat pentru a descrie orice boală sau tulburare care afectează una sau mai multe valve cardiace. Valvele cardiace sunt esențiale pentru...
Vezi detalii
Varice esofagiene
Varicele esofagiene reprezintă vene mărite în mod anormal la nivelul esofagului (organul digestiv care leagă cavitatea bucală de stomac). Acestea apar cel mai frecvent...
Vezi detalii
Varice gastrice
Varicele gastrice sunt venele dilatate din stomac care se pot dezvolta atunci când există o presiune crescută în sistemul venos portal, o afecțiune cunoscută sub numele...
Vezi detalii
Varice venoase
Varicele venoase reprezinta vene superficiale dilatate, localizate la nivelul membrelor inferioare. De obicei, nu exista o cauza anume. Varicele venoase pot aparea...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.