Ventriculita

Ventriculita reprezinta inflamarea ventriculelor cerebrale, cele care contin si permit circularea lichidului cefalorahidian prin creier. Ventriculita apare ca o consecinta a infectiei de la nivelul ventriculelor, conducand la umflarea si inflamarea acestora, afectiune ce apare in special la pacientii cu drenaj ventricular extern sau stent intraventricular.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Marceanu Manuela-Rodica,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 12

Ventriculita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ventriculita este cauzată de o infecție a ventriculilor, cauzând un răspuns imun în căptușeală, ceea ce, la rândul său, duce la inflamație. Ventriculita este, într-adevăr, o complicație a infecției inițiale sau a anomaliei.

Cel mai des statisticile  indica ca  Staphylococus  este  principala cauză bacteriană a infecției care duce la prezenta ventriculitei în aproximativ 90% din cazuri  dar în general, ceea ce este mai îngrijorător este modul în care infecția a intrat în ventriculi. Creierul în starea sa naturală este foarte protejat de infecție. Bariera hemato-encefalică servește la menținerea agenților patogeni în zonele sensibile ale creierului. Cu toate acestea, atunci când aceste bariere naturale sunt dereglate în spital, creierul este expus brusc la o mulțime de bacterii și viruși potențial dăunători.

Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale sau proceduri invazive ale creierului sunt considerați a fi cel mai expuși riscului de a prezenta ventriculită.

Ventriculita - Simptome

Simptomele ventriculitei

Există o mare varietate de simptome asociate ventriculitei. Simptomele variază în funcție de o serie de factori diferiți, incluzând severitatea inflamației, cauza care stau la baza și pacientul individual.

Pacienții prezintă adesea dureri de cap, dureri de presiune craniană și dureri de gât devreme în progresia bolii. Pacienții cu o infecție mai avansată au fost cunoscuți că se plâng de numeroase efecte neurologice, cum ar fi amețeli, vertij, confuzie și vorbire neclară. Cazurile foarte avansate pot duce la instabilitate mentală, greață, vărsături, rigori și pierderea temporară a conștiinței. Mulți pacienți cu ventriculită prezintă, de asemenea, un anumit grad de hidrocefalie, care este acumularea fluidului cerebrospinal datorită incapacității ventriculelor de a reabsorbția și circulația corectă a fluidului . Abcesul creierului este o altă tulburare obișnuită care rezultă din inflamație. Dacă este lăsată netratată, ventriculita poate duce la inhibarea gravă a funcției mentale și chiar a morții.

Diagnosticul de ventriculita

Ventriculita este frecvent diagnosticată utilizând o varietate de teste sau proceduri. Primul pas este de a constata în mod tipic prezența inflamației folosind tehnologia tomografiei computerizate (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (MRI) pentru a face o imagine  a creierului. Metodele de investigatie permite medicilor sa verifice  existenta unor reziduri intraventrice si puroi , toate care indica riscul de ventriculita. RMN-urile au fost raportate ca fiind foarte eficiente și sensibile în detectarea unor astfel de indicatori, chiar și dintr-o etapă timpurie.

Lichidul cefalorahidian, cel mai frecvent cercetat printr-o procedură numită puncție lombară . Pentru pacienții cu un drenaj extern ventricular implantat, lichidul cefalorahidian poate fi colectat din ieșirea canalului.

Este important de remarcat faptul că, deși prezintă simptome asemănătoare și apar adesea în tandem, meningita și ventriculita sunt două boli diferite, astfel încât  trebuie să poată distinge diagnosticul diferential  între cele două. Meningita este inflamația căptușelii protectoare a sistemului nervos central, numită meninge. Din cauza patologiilor similare și a cauzelor celor două tipuri de inflamații, acestea sunt dificil de diferențiat folosind teste chimice, dar prezintă efecte vizuale foarte diferite.

Ventriculita - Tratament

Tratamentul ventriculitei este critic. Dacă este lăsată netratată, ar putea duce la leziuni cerebrale severe și chiar moarte în unele cazuri. În prezent, singurele tratamente frecvent utilizate ale ventriculitei implică un regim antibiotic care vizează infectarea care stă la baza inflamației. În mod obișnuit, medicul va ordona plasarea pacientului pe antibiotice cu spectru larg în scopul de a gestiona simptomele și de a controla infecția în timp ce probele de lichid cefalorahidian sunt analizate. Când se găsește o cauză bacteriană sau virală specifică, medicul va schimba tratamentul în consecință.Dacă presiunea intracraniană atinge niveluri nesigure, este posibil ca persoanei afectate  să-i fie drenat lichidul cefalorahidian.

Neurologie, Neurologie Pediatrica, Orl, Orl Pediatrie - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 16
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical