Banner Anticorpi anti-receptor IgE (Fc epsilon RI)

Anticorpi anti-receptor IgE (Fc epsilon RI)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-receptor IgE (Fc epsilon RI) sunt anticorpii secretați de organism atunci când este prezent un dezechilibru autoimun, cauzat de prezența urticariei.

Testul ce măsoară anticorpii anti-receptor IgE (Fc epsilon RI) detectează așadar anticorpii funcționali la receptorul Fc-epsilon și este recomandat în diagnosticarea urticariei cronice.

Urticaria reprezintă o reacție de sensibilizare la nivelul pielii, manifestată prin senzații de mâncărime, arsură și înroșire a unor zone cutanate, ca urmare a ingerării unor alimente, medicamente, sau în urma contactului cu anumite produse. Atunci când simptomele urticariei sunt de durată, peste 4-6 săptămâni, se poate pune diagnosticul de urticarie cronică.

Pe baza cronicizării, se poate avea în vedere și caracterul autoimun al bolii, iar anticorpii Anti-receptor IgE pozitivi pot indica prezența afecțiunii. IgE (imunoglobulinele E) reprezintă anticorpii produși de organismul uman în momentul în care acesta percepe un atac din partea unor pericole. Aceste pericole pot fi alegeni, celule canceroase sau diferite tipuri de bacterii, virusuri sau paraziți. 

Specificitatea IgE este foarte mare, deoarece acest tip de anticorpi sunt primii produși imediat ce organismul ia contact cu un anumit alergen. Atunci când imunoglobulinele E își intră în rol, se produc reacțiile de sensibilizare la nivelul pielii: înroșire, apariția eczemelor și a mâncărimilor.

Probă Anticorpi Anti-receptor IgE (Fc epsilon RI) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-receptor IgE

Determinarea anticorpilor anti-receptor IgE este recomandată în vederea diagnosticării urticariei cronice autoimune, mai ales în rândul copiilor și tinerilor, la care această afecțiune tinde să apară mai frecvent.

În cazul urticariei autoimune se constată o rezistență a bolii la tratamentele uzuale cu antihistaminice.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu este necesară pregătirea prealabilă a pacientului. Nu se analizează serurile intens hemolizate.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor analizei se face luând în calcul perioada de la apariția urticariei, iar rezultatele se exprimă sub formă de titru: pozitiv/negativ.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul pacienților care suferă de anumite alergii sau afecțiuni alergice, cum ar fi astmul.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-receptor IgE reflectă urticaria cronică.

De asemenea, anticorpii anti-receptor IgE pot apărea și în cazul unor afecțiuni precum: tiroida autoimună, artrita reumatoidă, boala celiacă, sindromul Sjogren, Lupus eritematos sistemic (LES) sau diabet de tip I.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru anticorpii anti-receptor IgE nu are semnificație clinică. În acest caz, valoarea negativă este asociată faptului că pacientul nu suferă de urticarie cronică autoimună.

Bibliografie

  1. Fiebiger, Edda, et al. “Anti-IgE and Anti-FcεRI Autoantibodies in Clinical Allergy.” Current Opinion in Immunology, vol. 8, no. 6, Dec. 1996, pp. 784–789, www.sciencedirect.com, 10.1016/s0952-7915(96)80005-7‌
  2. Hide, Michihiro, et al. “Autoantibodies against the High-Affinity IgE Receptor as a Cause of Histamine Release in Chronic Urticaria.” New England Journal of Medicine, vol. 328, no. 22, 3 June 1993, pp. 1599–1604, www.nejm.org, 10.1056/nejm199306033282204

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu