Boala Churg-Strauss

Alte denumiri ale afectiunii:

Angeita alergica si granulomatoasa

Boala Churg-Strauss este o vasculita necrozanta sistemica, granulomatoasa, care afecteaza frecvent plamanii.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Reumatologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Boala Churg-Strauss - Cauze / agent infectios / factori de risc

Care sunt cauzele aparitiei bolii Churg-Strauss

Boala Churg-Strauss difera de poliarterita nodoasa prin faptul ca afecteaza frecvent plamanii, putand afecta atat vasele mari, cat si pe cele mici, produce granuloame si este strans asociata cu astmul si eozinofilia. 

Cauza este necunoscuta dar s-a constatat ca boala a fost precipitata de reducerea dozelor de corticosteroizi la pacientii care primeau antagonisti ai receptorilor pentru leucotriene (Montelukast) ca tratament al astmului. Totusi, eozinofilia asociata astmului sugereaza ca hipersenzitivitatea este implicata in mecanismele patologice ale bolii. 

Boala Churg-Strauss este rara, cu o incidenta in populatie de aproximativ 3 cazuri la un milion. Varsta medie la debut este de 44 de ani.

In aceasta boala, granuloamele se formeaza in vase si tesuturi. Eozinofilele se acumuleaza in tesuturi si in sange. Organele si sistemele afectate in mod obisnuit sunt plamanii, pielea, sistemul cardiovascular (de exemplu vasculita coronarelor, hipertensiune), rinichii, sistemul nervos periferic si tractul digestiv.

Boala Churg-Strauss - Simptome

Simptomele bolii Churg-Strauss

Manifestarile clinice sunt similare cu cele ale poliartritei nodoase cu exceptia faptului ca afectarea pulmonara este frecvent problema predominanta. Pot fi prezente si urmatoarele simptome:

  • respiratie suieratoare;
  • dispneea;
  • tuse.

 Examenul radiologic toracic arata infiltrate pulmonare. 

Boala Churg-Strauss - Tratament

Diagnosticarea corecta a bolii Churg-Strauss

Diagnosticul trebuie suspectat in caz de respiratie suieratoare sau infiltrate pulmonare si simptome si semne care sugereaza vasculita la nivelul altor organe si sisteme. Trebuie efectuata hemoleucograma completa cu formula leucocitara si determinati anticorpii anticitoplasma netrofilelor (ANCA). 

Mai mult de 80% dintre pacientii cu boala Churg-Strauss au euzinofilie. La unii pacienti determinarea p-ANCA este pozitiva. Determinarea ANCA ajuta la diferentierea bolii Churg-Strauss de granulomatoza Wegener, pentru ca c-ANCA sunt negativi in boala Churg-Strauss. 

Diagnosticul de vasculita se stabileste prin biopsie.

Tratamentul bolii Churg-Strauss

Prognosticul si tratamentul sunt similare cu cele ale poliarteritei nodoase, desi in general boala Churg-Strauss raspunde mai bine la corticoterapie.

Reumatologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical