cell

Calculator analize

Ac. anti-receptor glutamat seric (NMDAR) IgA,IgG,IgM

Anti-N-methyl-D-aspartat receptor (anti-NMDAR) sunt cunoscuti si ca Ac. anti-receptor glutamat seric si sunt anticorpi directionati catre suprafata celulei neuronale. De la descoperirea lor in 2007 (Dalmau J etal, Ann Neurol) s-a aratat ca sunt cauza frecventa a unei forme severe dar tratabile de encefalita mediata imunologic (Titulaer M et al, Lancet Neurol 2013). Encefalita NMDAR e adesea asociata cu teratoame ovariene si a fost considerata sindrom neurologic paraneoplazic. Totusi un numar semnificativ de cazuri nu prezinta tumori detectabile.

Encefalita NMDAR este caracterizata prin prezenta autoanticorpilor IgG in ser si in lichidul cefalo-rahidian (LCR) si afecteaza in principal femei tinere si copii. Frecvent, primele simptome sunt de ordin psihiatric, urmate de convulsii, diskinezie, deficit de memorie, probleme de limbaj.

Autoanticorpii anti NMDAR se gasesc de asemenea si in cazuri de demielinizare a sistemului nervos (encefalomielita acuta diseminata), neurite optice, neuromielite sau scleroza multipla. Date recente arata o posibila asociere a anti-NMDAR cu demielinizarea la anumiti pacienti, in special cand anticorpii IgG impotriva antigenelor de suprafata ale celulelor gliale aquaporin-4 (AQP4) sau mielin oligodendrocite glycoprotein (MOG) sunt prezenti.

Receptorul N-methyl-D-aspartat (NMDAR) este o proteina tetramerica de tip canal ionic, alcatuita din 2 subunitati (NR1 si NR2 sau NR3) care contine epitopi extracelulari, localizat in membrana pre- si post-sinaptica cu rol in transmiterea sinaptica si plasticitate. Este inalt exprimat in sistemul limbic, hipotalamus, hipocamp.

Anticorpii anti-NMDAR sunt indreptati impotriva epitopilor extracelulari ai subunitatii NR1 cauzand disfunctia sinaptica.

Recomandari pentru analiza Ac. anti-receptor glutamat seric (NMDAR) IgA,IgG,IgM

  • evaluarea encefalitei de origine necunoscuta, fara cauze infectioase sau toxice, cu deficit de memorie, modificari de comportament, halucinatii, miscari involuntare, cu/fara crize epileptice
  • in cazul suspiciunii de sindrom neurologic paraneoplazic
  • monitorizarea raspunsului la tratament in cazul pacientilor cu anticorpi prezenti

Executant

Synlab

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.