Tiroidita Hashimoto

Alte denumiri ale afectiunii:

Tiroidita autoimuna, Tiroidita limfocitara cronica, Stroma Hashimoto, Tiroida Hashimoto

Tiroida este o glanda mica situata in partea de jos a gatului. Aceasta secreta hormoni tiroidieni, hormoni care livreaza energie celulelor corpului. Cand tiroida nu produce suficienti hormoni, corpul nu poate functiona corect, afectand astfel nivelul energetic, starea de spirit si greutatea.

Daca tiroida devine inflamata, aveti tiroidita. Uneori, acest lucru se intampla deoarece corpul produce anticorpi care ataca tiroida. Aceasta afectiune se numeste tiroidita autoimuna, tiroidita limfocitara cronica, tiroidita Hashimoto sau boala lui Hashimoto.

Conform statisticilor la nivel mondial, tiroidita autoimuna afecteaza pana la 12 % din populatie, in special femeile de varsta fertila. Aceasta afectiune este considerata, alaturi de diabetul zaharat de tip 1, cea mai frecventa boala autoimuna si principala cauza de hipotiroidism la copii si adolescenti.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Endocrinologie

Voicu Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Sarban Mariana,Medic Primar
Medic Primar
Varciu Mihai-Stelian,Medic primar
Medic primar
 •  
 • 1 of 14

Tiroidita Hashimoto - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauze tiroiditei Hashimoto

Tiroida Hashimoto se considera a fi cea mai comuna cauza de hipotiroidism primar si are  prevalenta dubla la femei. Incidenta creste cu varsta si la pacientii cu afetiuni cromozomiale, ca sindroamele Turner, Down si Klinefelter. Adesea exista un istoric de boli tiroidiene.

Tiroida Hashimoto, ca si boala Graves, este adesea asociata cu alte boli autoimune, ca boala Addison (insuficienta adrenalina), diabetul zaharat de tip 1, hipoparatiroismul, vitiligo, incaruntirea prematura a parului, anemia pernicioasa, bolile de tesut conjunctiv (ex. poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjögren) si sindromul Schimidt (boala Addison si hipotidism secundar tiroidei  Hashimoto).

Poate fi o incidenta crescuta de tumori tiroidiene, mai ales de limfom tiroidian. Din punctul de vedere al patologiei, exista un infiltrat excesiv de limfocite cu foliculi limfoizi si cicatrizare.

Factori de risc pentru tiroidita Hashimoto

O combinatie de factori - inclusiv ereditatea, sexul si varsta - va pot determina probabilitatea de a dezvolta tulburarea. Acesti factori pot contribui la riscul de a dezvolta boala lui Hashimoto:

 • Sexul - femeile sunt mult mai susceptibile de a suferi de aceasta boala;
 • Varsta - boala poate aparea la orice varsta, dar in special la cei intre 30 si 50 ani;
 • Factorul ereditar - aveti un risc mai mare daca alti membri ai familiei au boli ale tiroidei sau alte boli autoimune;
 • Alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, diabetul de tip 1 sau lupusul;
 • Expunerea la radiatii.

Tiroidita Hashimoto - Simptome

Simptomele Tiroiditei Hashimoto

Pacientii  acuza marire nedureroasa a tiroidei sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului. Examinarea arata o gusa nedureroasa, neteda sau nodulara, ferma si mai elastica decat tiroida normala. Multi pacienti prezinta simptome de hipotiroidism, dar unii se prezinta cu hipertiroidism.

Este posibil sa nu aveti niciun simptom la inceput. Pe masura ce boala avanseaza, tiroida se poate mari, o afectiune numita glomerul. Simptomele pot include:

 • Oboseala;
 • Sensibilitatea la frig;
 • Umflarea gatului;
 • Umflarea limbii;
 • Piele uscata si unghii fragile;
 • Caderea parului;
 • Crestere in greutate;
 • Tulburari musculare si dureri articulare;
 • Depresie;
 • Sangerare menstruala severa.

Diagnosticul de Tiroidita Hashimoto

Diagnosticul implica evidentierea titrurilor mari de anticorpi de tiroid peroxidaza.

Testele constau din determinarea T4, TSH si autoanticorpilor tiroidieni; nivelele de T4 si de TSH la inceputul bolii sunt normale si exista nivele ridicate de anticorpi peroxidazici, si, mai putin frecvent, de anticorpi antitiroglobulina.

Captarea tiroidiana de iod radioactiv poate fi crescuta, probabil datorita organificarii defectuoase a iodului, in conditiile unei glande care continua sa capteze iod.

Pacientul dezvolta mai tarziu hipotiroidism, cu scaderea T4, scaderea captarii de iod radioactiv la nivelul tiroidei si cresterea TSH. Testele pentru alte boli autoimune se justifica doar cand sunt prezente  manifestarile clinice.

Tiroidita Hashimoto - Tratament

Ocazional, hipotiroidismul este tranzitoriu, dar majoritatea pacientilor necesita substitutie pe termen lung cu hormoni. Acesta fiind util si in reducerea unei glande tiroide marite.

Se mai recomanda evitarea excesului de iod care poate determina hipotiroidie, diverse semipreparate si alimente procesate, alge marine sau fructe de mare.

Femeile care doresc sa conceapa un copil sau chiar in timpul sarcinii, intampina dificultati din pricina tiroiditei necesita o monitorizare atenta a hormonilor tiroidieni si optimizarea lor in mod constant.

Tiroidita Hashimoto - Preventie

Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna in care corpul isi percepe propriul tesut ca fiind strain. Nu exista nici o modalitate cunoscuta de prevenire a acestei afectiuni.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
1 + 0 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.