Banner Anticorpi Anti Sjogren sindrom B

Anticorpi Anti Sjogren sindrom B

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpi Anti Sjogren sindrom B (Anti SS-B), împreună cu Anti SS-A, Anti-Sm și Anti-RNP sunt anticorpi anti antigene nucleare solubile (obţinuți pentru prima dată în soluţie salină) și ajută în diagnosticarea tulburărilor autoimune.

SS-B(La) este un antigen nuclear solubil alcătuit dintr-o moleculă de ARN, ce este asociată cu o proteină specifică. Anticorpi Anti SS-B apar în caz de Sindrom Sjogren primar, Lupus eritematos sistemic (LES) sau Lupus neonatal, dar și în caz de Bloc atrioventricular primar.

Anticorpii Anti Sjogren sindrom B (Anti SS-B) acționează împotriva unei proteine auxiliare a ARN polimerazei III (enzimă care ajută la producerea acidului ribonucleic și are funcția de catalizator în procesul de copiere a unei secvențe de ADN în ARN).

Tulburările autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă celulele propriului corp. Sindromul Sjogren este o afecțiune a sistemului imunitar, cel mai adesea fiind recunoscut datorită simptomatologiei reprezentată de ochi uscați și gură uscată. Sindromul Sjogren este însoțit în marea majoritate a cazurilor și de alte afecțiuni ale sistemului imunitar, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă.

Deși boala poate să apară la orice vârstă, cel mai frecvent sunt diagnosticați pacienții cu vârsta de 40 sau peste 40 de ani, de sex feminin. Uscăciunea ochilor și a gurii sunt asociate cu dureri articulare, inflamarea glandelor salivare, erupții cutanate, uscăciune vaginală sau stare de oboseală prelungită.

Probă Anticorpi Anti Sjogren sindrom B Medlife

Când este recomandată determinarea Anticorpilor Anti Sjogren sindrom B

Este recomandată determinarea anticorpilor anti Sjogren sindrom B în caz de:

  • Sindrom Sjogren;
  • Lupus eritematos;
  • Bloc atrioventricular primar;
  • Miozita autoimună;
  • Boala mixtă de țesut conjunctiv.

Testele de sânge pot fi asociate cu:

  • Testul Schirmer – măsoară producția de lacrimi;
  • Teste dentare – măsoară fluxul salivar;
  • Biopsia glandelor salivare.

Procedura recoltare

Analiza anticorpilor Anti SS-B nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Sunt excluse probele cu hemoliză intensă, icterice, intens lipemice sau recoltate necorespunzător.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza Anticorpilor Anti SS-B se prezintă ca pozitiv/ negativ și echivoc și se realizează prin metoda ELISA.

  • Negativ: < 15 U/ml
  • Echivoc:  15 – 25 U/ml
  • Pozitiv:  > 25 U/ml

Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Un rezultat pozitiv pentru pentru a Anticorpii Anti SS-B se află în concordanță cu sindromul Sjogren, artrita reumatoidă sau lupusul eritematos. În cazul unui rezultat echivoc se recomandă repetarea testului.

Interferențe și limite

Pot exista cazuri în care pacienții diagnosticați cu sindrom Sjogren să nu prezinte anticorpi Anti SS-B.

Nu au fost observate interferențe cu seruri, medicamente sau alimente.

Valori scăzute

Valori scăzute ale determinării sub nivelul de 15 U/ml indică lipsa anticorpilor specifici și astfel infirmă prezența bolii.

Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor Anti Sjogren sindrom B indică un rezultat pozitiv al analizei și ridică suspiciunea de Sindrom Sjogren primar, Lupus eritematos sistemic (LES), Lupus neonatal sau Bloc atrioventricular primar.

Bibliografie

  1. “SSAB - Clinical: SS-A and SS-B Antibodies, IgG, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2018, https://test.mayocliniclabs.com
  2. Fayyaz, Anum, et al. “Autoantibodies in Sjögren’s Syndrome.” Rheumatic Disease Clinics of North America, vol. 42, no. 3, Aug. 2016, pp. 419–434, www.rheumatic.theclinics.com, 10.1016/j.rdc.2016.03.002
  3. “Sjogren’s Syndrome - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu