Banner Anticorpi anti Streptodornaza (DNAse-B)

Anticorpi anti Streptodornaza (DNAse-B)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anicorpii anti Streptodornaza (DNAse-B) sunt utilizați pentru identificarea și monitorizarea infecțiilor recente cu streptococ de grup A. De asemenea, dozarea anticorpilor este utilă și pentru diagnosticarea complicațiilor apărute în urma infecțiilor streptococice, cum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrita.

Antigenele streptococilor de grup A sunt reprezentate de enzime, cum ar fi streptolizina O, streptokinaza, deoxiribonucleaze, hialuronidaza, nicotinamid-adenin nucleotidaza. Se întâlnesc patru tipuri antigenice (A, B, C, D) ale streptodornazei, tipul B fiind produs în cantitate mare de Streptococcus pyogenes (de grup A). Streptococul de grup A (Streptococcus pyogenes) este o bacterie ce poate provoca atât faringite de cauză bacteriană, cât și infecții ale pielii, cum ar fi piodermie sau impetigo.

Infecțiile cauzate de streptococul de grup A prezintă simptomatologie unică care, netratată, poate duce la complicații grave, nonpurulente, ale febrei reumatice sau glomerulonefritei.

Testarea anticorpilor pentru antigenele streptococice este recomandată de medicul specialist adesea pentru diagnosticarea infecțiilor recente pentru pacienții suspectați de reumatism articular acut sau glomerulonefrită postreptococica. Testarea nu este recomandată pentru diagnosticarea infecțiilor streptococice acute, în acest caz fiind recomandată realizarea unei culturi streptococice, pentru a se putea detecta absența sau prezența antigenului.

Testul ASLO este cel mai cunoscut test serologic utilizat pentru diagnosticul infecțiilor streptococice recente. Anticorpii anti-streptolizina O (ASLO) sunt produși în 75-80% din cazurile de infecții streptococice, dar nu sunt prezenți în infecțiile cutanate.

Testul ASLO detectează, pe lângă infecțiile cu streptococ de grup A, și infecțiile cu streptococi de grup C și G, care produc, de asemenea, streptolizina O.

Probă Anticorpi anti Streptodornaza (DNAse-B) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Streptodornaza (DNAse-B)

Determinarea anticorpi anti Streptodornaza (DNAse-B) poate fi recomandată de medicul specialist atât pentru diagnosticarea unei infecții streptococice recente, dar și atunci când se suspectează complicații ale infecției precum febra reumatică sau glomerulonefrita.

Simptomatologia febrei reumatice poate cuprinde:

 • erupții cutanate;
 • cardita (inflamația inimii);
 • apariția nodulilor de dimensiuni reduse sub piele;
 • inflamarea articulațiilor, în special la nivelul gleznelor, genunchilor, coatelor sau încheieturilor.

Simptomatologia glomerulonefritei poate include:

 • edem;
 • apariția eczemelor;
 • stări de oboseală;
 • creșterea tensiunii arteriale;
 • dureri articulare;
 • sânge în urină.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Streptodornaza (DNAse-B) nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpii anti Streptodornaza (DNAse-B) sunt:

 • Negativ: <10 IU/ml
 • Echivoc: 10 - 15 IU/ml
 • Pozitiv: > 15 IU/ml

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor.

Rezultate fals pozitive pot apărea la pacienții ce prezintă boli hepatice, datorită prezenței în ser a unor cantități mari de lipoproteine, ce pot imita activitatea anticorpilor. Terapiile sau tratamentele pe bază de antibiotice pot duce la scăderea nivelului anticorpilor anti Streptodornaza (DNAse-B).


Valori crescute

Rezultatele anticorpilor anti Streptodornaza (DNAse-B) pot fi interpretate împreună cu rezultatele ASLO. Valori crescute ale anticorpilor anti Streptodornaza (DNAse-B), asociate cu niveluri crescute ale ASLO, sunt specifice unei infecții anterioare cu streptococ de grup A.

Anticorpii anti Streptodornaza (DNAse-B) și ASLO sunt produși la aproximativ o săptămână până la o lună după o infecție cu streptococ. Cantitatea de anticorpi atinge vârful la aproximativ patru - șase săptămâni după boală și poate rămâne crescută timp de câteva luni.


Valori scăzute

Valori scăzute ale scăzute ale anticorpilor anti Streptodornaza (DNAse-B), asociate cu niveluri scăzute ale ASLO, sugerează absența unei infecții recente cu streptococ de grup A. În cazul în care simptomatologia unei infecții este prezentă, medicul specialist poate recomanda retestarea la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare. Este foarte important ca rezultatele să fie interpretate în context clinic specific pentru fiecare pacient.

Bibliografie

 1. Tart, Anne H, et al. “New Understanding of the Group a Streptococcus Pathogenesis Cycle.” Trends in Microbiology, vol. 15, no. 7, 1 July 2007, pp. 318–325, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.tim.2007.05.001
 2. María José González-Abad, and Mercedes Alonso Sanz. “Infecciones Invasoras Por Streptococcus Pyogenes (2011-2018): Serotipos Y Presentación Clínica.” Anales de Pediatria, vol. 92, no. 6, 1 June 2020, pp. 351–358, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2019.10.014
 3. Johnson, Dwight R, et al. “The Human Immune Response to Streptococcal Extracellular Antigens: Clinical, Diagnostic, and Potential Pathogenetic Implications.” Clinical Infectious Diseases, vol. 50, no. 4, 15 Feb. 2010, pp. 481–490, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1086/650167
 4. “ADNAS - Overview: Anti-DNase B Titer, Serum.” @Mayocliniclabs, 2021, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu