cell

Calculator analize

Streptodornaza (DNAse-B) – Anticorpi

Antigenele streptococilor de grup A sunt in principal enzime si includ streptolizina O, streptokinaza, deoxiribonucleaze, hialuronidaza, nicotinamid-adenin nucleotidaza.

Exista 4 tipuri antigenice (A, B, C, D) ale  streptodornazei, tipul B fiind produs in cantitate mare de Streptococcus pyogenes (de grup A).

 Testele care detecteaza anticorpii fata de antigenele streptococice sunt utile pentru diagnosticarea unei infectii recente la pacientii suspectati de reumatism articular acut sau glomerulonefrita postreptococica, dar nu pot fi utile pentru diagnosticarea infecțiilor streptococice acute. Infecțiile acute ar trebui să fie diagnosticate prin culturi streptococice sau detectarea  prezenței antigenelor streptococice.

Cel mai cunoscut test serologic pentru diagnosticul infectiilor streptococice recente este  testul ASLO . Anticorpii anti-streptolizina O (ASLO) sunt produsi in 75-80% din cazurile de infectii streptococice, dar nu sunt prezenti in infectiile cutanate.

Testul ASLO detecteaza pe langa infectiile cu streptococ de grup A si infectiile cu streptococi de grup C si G, care produc de asemenea streptolizina O.

Anticorpii anti-DNA-aza B apar aproape in exclusivitate in infectiile cauzate de streptococii de grup A, cu cateva zile mai devreme decat anticorpii fata de streptolizina O si persista 2-3 luni dupa infectie. Acest tip de anticorpi se dezvolta la 85%-90% dintre pacientii cu infectii cutanate, chiar daca titrul  ASLO rămâne normal.

Testul ASLO  singur este pozitiv în 80% până la 85% din infecțiile cu  streptococ  de grup A. Când testele ASLO și anti-Dnaza B sunt efectuate concomitent, 95% din infecțiile streptococice anteriore pot fi depistate.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Streptodornaza (DNAse-B) – Anticorpi

Interpretare valori mari:

-  ASLO si anticorpii anti-DNA-aza B sunt pozitive iin nfectiile streptococice anterioare.

Interpretare valori mici:

-  cand ASLO si anticorpii anti-DNA-aza B  negative, simptomele pacientului nu sunt cauzate de o boala poststreptococica.

Interferente analitice la analiza Streptodornaza (DNAse-B) – Anticorpi

Terapia cu  antibiotice scade nivelul anticorpilor anti-DNA-aza B

Recomandari pentru analiza Streptodornaza (DNAse-B) – Anticorpi

- in diagnosticul infectiilor streptococice recente

Proba lucru / Pregatire transport

Ser/

Bibliografie

Frances T Fischbach  - A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests 7th edition  

http://www.lab-cerba.com/index.php/en/clinical-pathologists/laboratory-test-guide

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.