Banner Anticorpi anti Rubeola IgG - Indice de aviditate

Anticorpi anti Rubeola IgG - Indice de aviditate

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul Rubella IgG este folosit pentru detectarea în sânge a anticorpilor anti-rubeolă. Aceştia apar ca răspuns la o infecție cu rubeolă sau la imunizare.

Spre deosebire de anticorpii IgM, care apar în sânge la 7-10 zile după expunere şi se estompează apoi în următoarele săptămâni, anticorpii IgG se dezvoltă mai târziu, dar, odată formaţi, rămân în sânge toată viața, oferind protecție împotriva reinfectării.

Virusul Rubella provoacă boala eruptivă contagioasă a copilăriei, numită rubeolă sau pojărel. El face parte din familia Togavirus, oamenii reprezentând singura gazdă naturală a virusului. Transmiterea sau infectarea se realizează pe cale respiratorie, urmând ca perioada de incubație să fie cuprinsă între 12 și 23 de zile.

Identificarea expunerii la infecția rubeolică și verificarea anticorpilor anti-rubeolă IgG reactivi sunt extrem de importante în sarcină, deoarece în primul trimestru se asociază cu anomalii congenitale, avort sau naștere de feți morți - la aproximativ 30% dintre paciente. În cursul primei luni de sarcină, până la 80% dintre pacientele infectate prezintă această asociere.

În cazul în care anticorpii rubella IgG sunt prezenți în ser, poate fi calculat indicele de aviditate: cu cât acesta este mai scăzut, cu atât prima infecție este mai recentă. Având în vedere impactul infecției primare a mamei asupra fătului, este esențial ca aceasta să fie corect identificată. În acest sens, testele de aviditate a anticorpilor IgG reprezintă un instrument valoros pentru excluderea infecției recente.

Probă Anticorpi Rubeola IgG - Indice de aviditate Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Rubella IgG

Măsurarea avidității anticorpilor IgG pentru rubeolă poate fi recomandată în următoarele situații:

 • pentru a distinge între infecția recentă (primară) și cea la distanță, în cazul în care se obțin rezultate pozitive pentru anticorpii IgG și IgM la virusul rubeolei;
 • la începutul sarcinii, pentru a ajuta la excluderea unei infecții recente cu rubeolă în primul trimestru;
 • la nou-născuţi, dacă există suspiciunea că s-a produs infecţia în timpul sarcinii sau dacă prezintă malformații congenitale la naștere, pe care medicul le suspectează a fi determinate de infecția cu rubeolă.

Procedura recoltare

Testul Rubella IgG nu necesită o pregătire prealabilă a pacientului. Recoltarea se face a jeun (pe nemâncate), iar pentru detectarea anticorpilor anti Rubella este nevoie de o probă de sânge venos, recoltat într-un vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.

Interpretare rezultate

Indicele de aviditate al anticorpilor anti-rubeolă de tip IgG este:

 • <40% = indice de aviditate scăzut cu probabilitate de infecție primară în ultimele 6 săptămâni;
 • 40% - 60% = indice de aviditate echivoc;
 • >60% = indice de aviditate crescut cu probabilitate de infecție primară mai veche de 6 săptămâni.

Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Dacă specimenul este hemolizat, rezultatul analizei poate fi afectat, iar proba recoltată de la pacient va fi respinsă.

În cazul în care acest test prezintă Rubella IgG pozitiv în sarcină, dar în cantitate redusă și există o infecție primară cu virusul rubeolic, pacientele trebuie supuse unor investigații suplimentare, pentru detectarea infecției fetale.

Aviditatea anticorpilor rubella IgG crește în timp. Pe măsură ce răspunsul imun se maturizează, anticorpii cu aviditate scăzută sunt înlocuiți cu anticorpi cu aviditate ridicată.

Valori scăzute

Un nivel scăzut al anticorpilor poate fi insuficient pentru a asigura protecţia în cazul expunerii la virusul rubeolic. Absenţa anticorpilor specifici de tip IgG indică lipsa unei expuneri anterioare la virus sau absenţa răspunsului imun după vaccinare.

Valori crescute

Prezența anticorpilor de tip IgG indică faptul că pacienta este imunizată faţă de virusul rubeolic.

Bibliografie

 1. “Handbook of Clinical Laboratory Testing during Pregnancy.” Google Books, 2022, https://books.google.ro
 2. “The Value of CMV and Rubella IGG Avidity Tests in the Diagnosis of Cytomegalovirus (CMV) and Rubella Infections in Pregnant Women.” Biotechnology & Biotechnological Equipment, 2014, https://www.tandfonline.com
 3. Rath, Linda. “Why Do I Need a Rubella Test?” WebMD, WebMD, 3 Nov. 2017, www.webmd.com
 4. Agbede, Olajide Olubunmi, et al. “Significance of IgG-Avidity in Antenatal Rubella Diagnosis.” Journal of Family & Reproductive Health, vol. 7, no. 3, 2013, pp. 131–7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Serology Testing for Rubella in Labs. 2022, https://www.cdc.gov
 6. “Rubella Antibody, IgG.” Uiowa.edu, 2019, www.healthcare.uiowa.edu
 7. “Rubella Test.” Testing.com, Testing.com, 4 Feb. 2022, www.testing.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu